Recomandari pentru a dobandi un Comportament Asertiv

Asertivitatea este caracteristica unei persoane de a-si exprima cu usurinta punctul de vedere si interesele, fara anxietate si fara a le nega pe ale celorlalti. Aceasta este o abilitate ce se invata, cu care nu ne nastem. In mod natural, comunicam si ne comportam in doua moduri: pasiv si agresiv.

Un comportament pasiv demonstrezi atunci cand modul in care atitudinea ta in fata celorlalti te determina sa te simti neadaptat, vinovat sau plin de regret. De cealalta parte este comportamentul agresiv, iar semnele lui sunt furia si sentimentul ca esti criticat de ceilalti in timpul conversatiilor.

Atat comunicarea pasiva, cat si cea agresiva pot fi reduse si inlocuite cu un tip de comunicare asertiva, ceea ce va avea ca rezultat mai multe interactiuni pozitive cu cei din jur. Adoptand o atitudine asertiva, te poti simti mai bine si iti poti imbunatati stima de sine si increderea in fortele proprii.

Recomandari:

1. Vorbeşte despre ceea ce simţi! E indicat să iţi exprimi interesele şi lucrurile care îţi plac într-un mod spontan şi sincer mai degrabă decât să te exprimi într-o mod pasiv, banal.

2. Vorbește despre tine! Dacă faci ceva mareţ şi interesant, poţi să le spui şi prietenilor tăi despre asta atunci când pare timpul potrivit.

3. Fii entuziasmat când te intâlnești cu cineva! Fii sociabil/prietenos cu persoane pe care vrei să le cunoști mai bine. Zâmbeşte şi bucură-te să îi întâlneşti.

4.  Acceptă complimente cu graţie! Trebuie să recompensezi persoana care iţi face un compliment mai degraba decât să-l pedepseşti!

5. Ai grija să ai o expresie facială adecvată! Expresile tale faciale şi influexiunile din voce exprimă sentimente la fel ca şi cuvintele pe care le foloseşti. Priveşte oamenii în ochi atunci când porţi o conversaţie cu ei.

6. Împotrivește-te! Atunci când nu eşti de acord cu cineva, nu trebuie să te prefaci că ai fi doar ca să eviţi o contradicţie.

7. Cere clarificări! Dacă cineva iţi oferă instrucţiuni, explicaţii încâlcite. Poţi să le spui oamenilor să iţi reformuleze mai clar. Mai degrabă decât să te simţi confuz sau prost.

8. Foloseşte întrebarea “de ce?”! Atunci când ţi se cere să faci ceva ce îți pare fară motiv sau e neplacut pentru tine. Poţi să spui : ” De ce vrei ca eu să fac asta?”

9. Exprimă-ţi nemulţumirile! Atunci când nu eşti de acord cu cineva şi eşti sigur/ă pe poziţia ta, e indicat să iţi exprimi nemulţumirile.

10. Luptă pentru drepturile tale! Nu trebuie să laşi persoanele să profite de pe urma ta, poti sa spui nu de câte ori simţi asta făra să te simţi vinovat.

11. Fii persistent! Dacă ai o plângere legitimă, trebuie să o susţii chiar daca exista parţi care opun rezistenţă.

12. Evită să iţi justifici fiecare părere! În conversaţii, dacă cineva continuă să spună de ce, de ce, de ce? Poţi să opreşti sesiunea de întrebări refuzând să răspunzi, sau făcând acelaşi lucru cu cealaltă persoană.

Cuvinte cheie