„Losar” – Anul nou tibetan. 21 februarie 2023

Anul Nou tibetan al Iepurelui de apă începe la data de 21 februarie 2023. Pe străzile din Lhasa este forfotă mare, pentru că tibetanii sunt deja în febra cumpărăturilor. La mare căutare sunt produsele tradiționale specifice Anului Nou tibetan.

Anul Nou Tibetan

Se numeste „Losar” si se sarbatoreste  la sfarsitul lui ianuarie sau inceputul lui februarie, cand este luna noua. Ultimele doua zile ale vechiului an se numesc Gutor si se petrec facandu-se pregatiri pentru noul an. Prima zi din Gutor este folosita pentru curatarea casei, in special a bucatariei, cea mai importanta incapere, potrivit Agerpres.

tibet-new-year-festival-fullDe asemenea, hornul este curatat de funingine. Exista anumite feluri de mancare speciale pentru Anul Nou precum supa „noua” preparata din 9 ingrediente (carne, grau, orez, cartofi dulci, branza, mazare, ardei verzi, fidea si ridichi).

Aceasta este servita cu gogosi mici continand aschii de lemn, hartie sau pietricele si se spune ca prezic daca viitorul va fi bun sau rau. A doua zi a anului nou tibetan, de Gutor se practica ceremonii religioase. Se merge la manastiri si se dau daruri la calugari, se arunca pocnitori si se folosesc torte pentru a alunga spiritele rele din preajma caselor.

Local-Audiences-Enjoy-New-Year-Tibetan-Drama-Shows

 

Cuvinte cheie