Ce stii despre blandete: este o virtute morala sau o slabiciune?

Blandetea este o virtute morala. Ne ajuta sa tinem in atentia noastra orice este deja prezent. Blandetea este, inainte de toate, o atitudine interioara, un mod de a fi.

Termenul grecesc pentru blandete era folosit cu referire la un cal salbatic care a fost pana la urma imblanzit.

Desi calul a ramas la fel de puternic, el a fost dresat cu rabdare sa-si controleze puterea. In mod asemanator, noi oamenii suntem la fel cailor salbatici, iar prin manifestarea blandetii, invatam sa ne controlam tendintele imperfecte si sa pastram pacea in relatiile noastre.

Doctorul in stiinte Lavinia Ioana Udrea considera ca fiecare om are nevoie de blandete – o virtute morala ce exprima bunatate, caldura, prietenie si intelegere fata de tot ceea ce ne inconjoara. Nu este deloc simplu sa dobandim aceste calitati, insa blandetea se cultiva si nu trebuie niciodata confundata cu slabiciunea, indiferenta sau renuntarea la propriile valori sau principii.

Pe buna dreptate, blandetea  este o virtute morala si o componenta de baza a smereniei.

Un om bland este calm, nu este negativ nici pesimist, nu dramatizeaza, ci este plin de speranta, pentru ca isi pune toata increderea in valorile sale morale, care sunt izvorul bucurie sale.

A nu judeca este un act de inteligenta si blandete” ne spune Jon Kabat-Zinn in cartea Mindfulness pentru incepatoriBlandetea fiind de altfel o virtute foarte importanta in practica mindfulness.

Filosoful contemporan André Compte Sponville, considera ca blandetea „consta in curajul lipsit de violenta, in forta fara duritate, in iubirea fara agresivitate”. In opinia sa, blandetea se exprima in exterior, ca o stare de pace, aflata la antipodul insensibilitatii, razboiului, duritatii, al cruzimii, agresivitatii sau al violentei.

blandete

Alegeti sa fiti blanzi ca o floare care se deschide netematoare in fata privitorului ei. Blandetea inmoaie orice pizma!

Si pentru a cultiva blandetea, si ca teme de reflectie, ne putem folosi de urmatoarele intrebari:

  • Consider blandetea o dovada de tarie de caracter sau de slabiciune?
  • Ce ar insemna acum sa ma tratez pe mine insumi cu blandete?
  • Daca ar fi sa raspund cu blandete, ce as spune / face acum?
  • Ce consecinte voi suporta daca nu imi stapanesc firea impulsiva?
  • Sunt atent frecvent la mine insumi pentru a-mi analiza comportamentele, gandurile si motivatiile?
Cuvinte cheie