Bulgurul, această cereală făcută din grâu dur, a apărut pentru prima dată în zona mediteraneeană. Este însă folosit cu precădere în Orientul Mijlociu. Cunoscut pentru timpul rapid de gătire, bulgurul poate avea multiple întrebuințări în gastronomie.
Există mai multe tipuri de bulgur în funcție de preparatele în care este folosit: bulgurul fin este ideal pentru salate, precum tabbouleh, bulgurul mediu este folosit pentru pilaf sau garnitură, iar cel grosier este destinat mâncărurilor mai sățioase precum chifteluțele kibbeh. Bogat în fibre, acesta susține sănătatea tractului digestiv, iar grăsimile bune, vitaminele și mineralele pe care le conține ajută la sănătatea inimii. Atunci când vine vorba de gătit, fierberea se face ca și în cazul orezului, o parte bulgur, 2 părți apă. Bulgurul mai fin poate fi înmuiat în apă fierbinte pentru a se prepara mai rapid. În supe, acesta adaugă textură și valoare nutrițională, în combinație cu legume sau carne poate ține loc de garnitură sau de pâine. Iată câteva sugestii gustoase de preparare a acestui ingredient versatil:
Porridge cu fructe
Ingrediente
1 cană lapte
½ cană bulgur
măcinat mediu
¼ cană stafide
¼ linguriță sare
2 linguri zahăr brun
4 linguri gem de caise
afine, scorțișoară și banane
Mod de preparare
Într-o cratiță medie, nonaderentă, combini laptele, bulgurul bine spălat, sarea și o cană cu apă, și aduci la punctul de fierbere. Reduci focul și continui să fierbi încă aproximativ 15 minute, amestecând ocazional până ce amestecul are o consistență cremoasă.
Torni porige-ul în două boluri, pui deasupra felii de banane, afine, gem de caise și scorțișoară, și servești la micul-dejun sau ca desert.
Supă cu ciuperci și bulgur
Ingrediente
4 ciuperci champignon mari
3 cartofi
1 țelină mare
3 morcovi
2 cepe
150 g smântână grasă
2 căței de usturoi
zeama de la 1 lămâie
½ cană bulgur grosier
1 ceapă verde, pentru decor
sare
Mod de preparare
Într-un castron, pui bulgurul la înmuiat în apă rece.Într-o oală plină cu apă, pui la fiert morcovii curățați și tăiați în două, o ceapă întreagă curățată și țelina tăiată grosier, adaugi puțină sare și lași să fiarbă 30 de minunte.
Între timp, tai mărunt ceapa rămasă și o călești în puțin ulei împreună cu ciupercile tăiate fâșii. După ce legumele s-au fiert, le scoți din supă și pui supa din nou pe foc. Adaugi cartofii tăiați cubulețe și bulgurul hidratat și scurs, și lași 15 – 20 minute pe foc sau până ce ambele ingrediente s-au fiert. Adaugi ceapa și ciupercile călite și lași să clocotească.
Într-un castron, amesteci smântâna cu usturoiul zdrobit mărunt și cu zeama de lămâie, torni peste smântână un polonic de supă și omogenizezi, apoi răstorni întreaga compoziție în oala cu supă, după ce ai închis focul.
Asezonezi cu ceapă verde proaspăt tocată.