8 iunie, ziua mondială a oceanelor

8 iunie, ziua mondială a oceanelor

Vaste întinderi de apă ale Terrei, sursă de oxigen pentru populaţia planetei, de hrană şi alte elemente vitale, oceanele sunt celebrate, an de an, la 8 iunie.

Mare parte din suprafaţa oceanelor nu este cartografiată, suprafața Lunii fiind mai cunoscută decât lumea misterioasă a apelor de pe Terra.

 

Astazi, Ziua  mondiala a oceanelor, iti recomandam  4 cărți cu acțiunea în largul oceanelor. Descoperă-le și visează la aventuri cât pentru o viață întreagă în rândurile de mai jos!

D.H. Lawrence a spus despre prima carte de pe lista noastră că reprezintă „o epopee a mării pe care nu a egalat-o nimeni, o carte a simbolismului ezoteric cu semnificații profunde, cu o densitate epuizantă. Dar este o carte mare, o carte uriașă, cea mai mare carte scrisă vreodată. Te copleșește cu măreția ei”. E vorba despre Moby Dick, și această apreciere nu e nici pe departe singurul elogiu pe care romanul lui Herman Melville l-a primit.  Acțiunea din Moby Dick se petrece în largul Oceanului Pacific și include, în mare, lupta lui Ismael și a Căpitanului Ahab cu o balenă uriașă, ce i-a retezat piciorul acestuia din urmă. Răzbunarea devine o luptă contra răului necuprins, a întunericului și o reeditare a celor mai profunde întrebări existențialiste. Dacă ți-e teamă să citești Moby Dick pentru că ești apărător al drepturilor animalelor, află că epopeea lui Melville nu are nimic de-a face cu torturile la care sunt supuse aceste vietăți ale oceanelor ce au reușit, conform ultimelor estimări, să fie salvate de la extincție. Dimpotrivă! Moby Dick e o călătorie spirituală, o meditație pe seama existenței lui Dumnezeu și chiar mai mult de atât. Atunci când ți se pare că simbolismul ezoteric al cărții e prea greu de suportat, că înțelepciunea sa e prea profundă pentru epoca vitezei, vei fi salvat de pasajele extrem de comice, de umorul infuzat de autor. Datorită tuturor acestor atuuri a fost Moby Dick considerat romanul suprem, cel în fața căruia se pleacă toate. (Re)citește-l de Ziua Oceanelor.

 

 

Poate că literatura română nu e atât de „aventuroasă” precum cea americană sau engleză, dar avem și noi magnificele noastre cărți pline de epopei ale curajului, de lupte neînfricate și de descoperiri tumultuoase. Nu lăsa Ziua Oceanelor să treacă fără a citi cel puțin câteva pagini din „Toate pânzele sus” de Radu Tudoran. Deși suntem siguri că știi despre ce e vorba, îți reîmprospătăm amintirea cu subiectul cărții: Anton Lupan pleacă cu un echipaj ales pe sprânceană în căutarea bunului său prieten Pierre Vaillant, alături de care își propusese să cerceteze teritoriile necunoscute ale Țării de Foc și care dispăruse în condiții neelucidate. Una dintre cele mai frumoase cărți din literatura română ne poartă prin mări și prin oceane, ne dă întâlnire cu pirați sângeroși și ne face să tremurăm în timpul furtunilor, dar ne alină cu prietenia, generozitatea, curajul și loialitatea personajelor sale. E o carte care te va face să te simți din nou mic și erou, care îți va oferi imboldul de a-ți depăși problemele zilnice și de a pleca în căutarea marilor aventuri.

 

Completăm lista de cărți cu acțiunea în largul oceanelor cu The Log from the Sea of Cortez de John Steinbeck. După publicarea capodoperei sale „Fructele mâniei”, scriitorul american avea în față o publicitate nedorită, atacurile cenzurii și controverse acide. Soluția? Pleca alături de bunul său prieten Ed Ricketts, biolog marin, într-o aventură în Golful Californiei, numit poetic și Marea lui Cortez. E vorba despre o mare adiacentă Oceanului Pacific, neexplorată până atunci și pe care cei doi amici au traversat-o cu spirit de aventură și prea puțină tehnologie. Inițial, cartea va fi publicată cu titlul Sea of Cortez: A Leisurely Journal of Travel and Research, ce cuprindea extrase din jurnalele de călătorie ale ambilor autori, dar după moartea tragică a lui Ricketts, Steinbeck o va reedita, adăugând și un elogiu prietenului său dispărut. Deși partea de biologie marină a cărții și descrierile geografice sunt fascinante și vor vorbi pe inima oricărui pasionat de știință, relatarea aventurilor din porturi, efervescența vieții de călător, inserțiile filosofice sunt cele care acaparează atenția cititorului. E una dintre cele mai potrivite cărți de citit de Ziua Oceanelor.

 

 

Ultima carte de pe lista noastră s-a bucurat de un succes imens la publicare, dar e mai celebră grație adaptării ei cinematografice. Atunci când „Fălci” apărea pe marile ecrane în 1975, nimeni nu se aștepta ca horror-ul în regia lui Steven Spielberg să devină filmul cu cele mai mari încasări și părintele a ceea ce azi numim „summer blockbuster”. Terifiantă, neliniștitoare, șocantă și plină de suspans, cartea îl are drept autor pe jurnalistul freelancer Peter Benchley și spune povestea unui rechin ce terorizează populația din Amity, un oraș portuar din Long Island, statul New York. Atunci când trei bărbați se îmbarcă într-o aventură în Oceanul Atlantic pentru a ucide „bestia”, ceea ce urmează e, așa cum te așteptai, un duel sângeros între om și sălbăticiune. La fel ca în cazul Moby Dick, nu trebuie însă să iei lucrurile ca atare. Benchley s-a dovedit pentru tot restul vieții un apărător al rechinilor, atrăgând atenția asupra pericolelor vânatului excesiv și încurajând toți fanii cărții și filmului să facă tot posibilul pentru a susține protecția acestor vietăți marine. Iată de ce „Jaws” devine una dintre cărțile emblemă pentru Ziua Internațională a Oceanelor!

Cuvinte cheie