Acupunctura şi emoţiile. Terapii alternative, chiar şi pentru slăbit

Acupunctura şi emoţiile. Terapii alternative, chiar şi pentru slăbit

Acupunctura este una dintre cele mai vechi practici de vindecare din lume şi a fost practicată în China încă de acum câteva mii de ani. Ea are o istorie bogată și a evoluat de-a lungul timpului, încorporând diverse tehnici și teorii.

Terapia prin acupunctură este o formă de medicină tradițională chineză ce implică inserarea de ace subțiri în anumite puncte ale corpului. Aceste puncte sunt situate pe canale energetice (numite meridiane), prin care circulă energia vitală a corpului (numită chi/qi). Acupunctura se bazează pe conceptul că un dezechilibru în fluxul de energie chi poate induce disconfort și/sau boală. Prin inserarea acelor se poate restabili echilibrul energetic şi stimula, astfel, vindecarea.

Când este recomandată terapia prin acupunctură

Acupunctura este utilizată pentru tratarea unei game largi de boli şi probleme de sănătate, precum:

  • dureri acute şi cronice;
  • migrene;
  • probleme digestive şi respiratorii;
  • tulburări de somn;
  • stres;
  • anxietate.

Beneficiile acupuncturii:

  • gestionează durerea (de spate, cap, articulații);
  • îmbunătățește circulația sangvină;
  • reduce inflamația.

Ce efecte are acupunctura

Rezultatele terapiei prin acupunctură pot varia de la caz la caz, acupunctura fiind o experiență personală. Ea poate fi folosită ca terapie complementară în combinație cu tratamentul medical convențional.

Procedura nu este dureroasă, pacienții se relaxează pe durata acesteia, pot resimţi senzaţii de căldură, furnicături sau vibrație la locul inserției acelor.

Durata unei şedinţe este de aproximativ 30 minute, numărul şi frecvența şedinţelor variind în funcţie de problemele fiecăruia.

Efectele terapiei prin acupunctură se pot observa chiar de la prima şedinţă. Uneori, în primele 24-48 de ore, se pot produce accentuări ale simptomelor existente sau pot apărea simptome noi, fenomenul fiind numit ,,criza de vindecare”.

PODCAST – Acupunctura şi energia nevăzută a acelor terapeutice : https://youtu.be/Mf2X5w7a03o?si=9N8HBPJ6JLc6NK7T

Părerile despre acupunctură pot varia foarte mult în funcție de experiențele individuale, de practicieni și de afecțiunile specifice care sunt tratate. Mulți oameni raportează experiențe pozitive cu acupunctura, observând îmbunătățiri în diverse condiții de sănătate, cum ar fi durerea cronică, stresul, anxietatea, insomnia și durerile de cap.

Acupunctura este adesea considerată o terapie complementară pentru gestionarea simptomelor asociate cu hernia de disc, dar este esențial să îi înțelegem limitele și potențialele beneficii.

Acupunctura este uneori utilizată ca terapie complementară pentru slăbit, dar eficacitatea sa în acest scop nu este pe deplin susținută de dovezi științifice.

 

Unii susținători ai acupuncturii cred că aceasta poate ajuta la reglarea apetitului și la reducerea poftelor, ceea ce poate sprijini eforturile de pierdere în greutate. Punctele de acupunctură legate de foame și metabolism sunt adesea vizate în aceste tratamente.

Cuvinte cheie