Află ce sunt emoțiile și care este rolul lor

Află ce sunt emoțiile și care este rolul lor

CE SUNT EMOȚIILE?

Emoțiile ne ajută să devenim conștienți de nevoile noastre. Pentru a avea grijă de noi înșine, este important să știm care ne sunt nevoile, iar emoțiile noastre ne ajută să știm care ne sunt aceste nevoi, prin ceea ce simțim.  Atunci când te simți mânios, poți înțelege, dacă ești atent la propriile emoții că ai nevoie să rezolvi o problemă cu o situație sau cu o persoană, iar atunci când înțelegi lucrul acesta, ai mai multe șanse să-ți schimbi comportamentul în așa fel încât să-ți respecți nevoile și te simți împlinit.

Deepak Chopra spunea la un moment dat că „emoțiile sunt concepute pentru a ne asigura că ne acordăm atenție, astfel încât să putem răspunde la ceea ce se întâmplă în jurul nostru”. Toate emoțiile pot fi reduse la două sentimente primare – cele de confort și cele de disconfort. Indiferent dacă suntem sau nu conștienți de aceasta, fiecare alegere pe care o facem se bazează pe așteptarea că alegerea va duce la un confort mai mare. Sentimentul anticipator este de obicei cel care conduce toate alegerile noastre, deoarece toate emoțiile derivă din nevoi, iar atunci când simțim că nevoile noastre sunt satisfăcute, ne simțim confortabili. Cu cât suntem mai eficienți în ceea ce privește satisfacerea nevoilor noastre, cu atât mai liniștită și mai confortabilă va fi viața noastră.

EMOȚIILE SUNT CHEIA PENTRU A PUTEA STABILI LIMITE

Pentru a ne proteja, trebuie să stabilim limite cu privire la alte persoane. Dacă ne simțim incomod cu o persoană, emoția trăită este foarte importantă deoarece poate fi un semnal de avertizare, ce vine sub forma unei comunicări interne care ne poate ajuta să ne înțelegem mai bine această reacție. Pentru a-ți verifica grija față de tine, îți poți adresa următoarele întrebări: „Renunț eu la fericirea mea pentru altcineva?” „Simt frustrare în legătură cu relațiile mele?” „Mă simt vinovat atunci când spun nu?”.

Este important să analizăm cum ne simțim cu privire la relațiile pe care le avem și să învățăm să ascultăm de ceea ce simțim, deoarece majoritatea deciziilor pe care le luăm, le luăm în baza emoțiilor noastre. Dar dacă nu ne cunoaștem emoțiile și ceea ce simțim, nu vom ști cum să luăm deciziile corecte. Deciziile pe care le luăm în viața noastră sunt importante pentru ca ne pot modela cursul vieții.

De exemplu, dacă iei o decizie atunci când te simți impulsionat de sentimentul răzbunării, rezultatele ar putea fi periculoase.

O stare emoțională negativă poate duce la un comportament negativ. Ai regretat vreodată o decizie din trecut pe care ai luat-o într-o stare în care experimentai o emoție negativă?  Deciziile bazate pe frică, resentimente, răzbunare și negativitate pot conduce la circumstanțe pe care le regretăm mai târziu. Trebuie să fim conștienți de faptul că emoțiile noastre sunt stocate în organism. Când ne blocăm emoțiile, sau când nu ne dăm voie să simțim anumite sentimente, nu facem altceva decât să păgubim sistemul imunitar.

Ai observat vreodată reacțiile stresului resimțite la nivelul corpului? De exemplu, dacă simți tristețe, plângi, dar dacă nu o faci, lacrimile sunt încă înăuntru. Emoția apare în locul unde mintea și corpul se întâlnesc. Acestea ar putea fi considerate reacția corpului cu privire la minte, sau altfel spus o reflecție a minții la nivelul corpului.

Din moment ce fiecare persoană este unică, iar poveștile de viață și experimentarea anumitor sentimente ce ne conduc către diverse comportamente specifice, cunoașterea emoțiilor este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, pentru a ne înțelege și pentru a trăi o viață cât mai satisfăcătoare, învățând astfel să ne recunoaștem și să ne comunicăm nevoile.

Cuvinte cheie