Postul Sfinților Petru și Pavel marchează una dintre cele mai importante obiceiuri creștine ale tuturor timpurilor, fiind momentul în care credincioșii se purifică spiritual, pentru a întâmpina ziua în care îi vom pomeni, ca în fiecare an, pe cei doi Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.
În 2019, Postul începe chiar în cursul zilei de sâmbătă, 22 iunie, urmând ca până la finalul săptămânii viitoare, credincioșii să respecte cu sfințenie toate cele 7 zile de interdicții, cunoscute în popor și sub denumirea de Postul Sânpetrului, rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea celor doi apostoli și a obiceiului acestora de a posti înainte de întreprinderea unor fapte importante.
Totodată, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este încărcat de numeroase simboluri și superstiții, care datează încă din cele mai vechi timpuri. Spre exemplu, nu are o durată fixă, întrucât debutul său depinde de ziua Sfintelor Paști, care variază de la an la an.
În următoarea perioadă, credincioșii care își vor propune să respecte acest Post special, trebuie să știe că nu vor putea consuma alimente precum carne, lapte, sau ouă. În Biserica Ortodoxă există totuși zile în care Sfinții Părinți au rânduit dezlegare la pește, ceea ce înseamnă că vom avea permisiunea de a consuma acest aliment, care, conform tradiției, a fost mâncat inclusiv de către Mântuitorul Iisus Hristos, peștele având o semnificație aparte în lumea creștină.
Dezlegarea la pește reprezintă, practic, un fel de răsfăț pentru a întâmpina sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel cu bucurie în suflete și mese îmbelșugate. Pe 29 iunie vor fi prăznuiți cei doi Apostoli și ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos, despre care se spune că au contribuit cel mai mult la răspândirea creștinismului în întreaga lume.