Bame – misterioase, dar sănătoase

Cumva fiecare român de 50 de ani a auzit despre bame, dar majoritatea nu au mâncat, iar cei care au mâncat s-au delectat cu gustul poate acum 20, 30 de ani.

Originile bamelor sunt discutate pe mai multe continente

Aşadar se pare că nu doar modul de prepare al bamelor este misterios ci şi orginile bamelor sunt discutate – asiaticii şi africani se ”ceartă” pe acest subiect. Se pare că prima oară au fost menţionate în secolul al VII-lea în limbajul vest african. În secolul al VIII-lea bamele sunt menţionate pe teritoriul Statelor Unite, apoi în Caraibe. Bamele sunt foarte întâlnite şi apreciate în India, Brazilia, Japonia. Bamele pot fi şi murate. În unele ţări se mănâncă crude sau în salate. Japonezii duc gătirea bamelor la nivel de artă.
Bamele pot creşte chiar până la 2 metri. Sunt din familia plantelor numite Malvacear şi este înrudit cu bumbac, cacao şi hibiscus. Bamele se găsesc în două variante – verzi şi roşii. Însă varianta verde este mai populară.

Bame – valori nutriţionale

Iată ce valori nutriţionale au 100 g de bame – 33kcal, 7,46 g carbohidraţi, zaharuri 1,48 g, fibre 3,3g, 0,19 g grăsimi, şi 1,9 grame proteine. În ceea ce priveşte conţinutul de vitamine şi minerale, iată ce am aflat – conţin vitamina A. vitamine din grupul B, inclusiv B9 (Acid folic necesar în sarcină), vitamina K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc. 100 g de bame conţin aproape 90 mg de apă.

Ghid de pregătire a bamelor

Aşadar, bamele se pot găsi în comerţ proaspete, conservate în ulei sau apă sau congelate.
La piaţă se aleg bamele mici de dimensiuni şi care sunt proaspăt culese. Veţi putea observa că au preţuri diferite, iar cele mai bune sunt cele de dimensiuni mai mici. Bamele se pot vinde la bucată (grămezi de 100 sau de 200 de bucăţi) sau la kilogram.

Din bame se pot găti diverse tocăniţe. Dacă nu sunteţi un expert al bucătăriei vă puteţi inspira din reţetele de păstăi de fasole verde.

Dar atenţie, fără a pregăti bamele într-un mod corespunzător, rezultatul va fi un fiasco. Imaginaţi-vă un preparat care are structura gelationoasă cu peri fini, care vă vor urzica limba.
Aşadar, bamele se taie cu un cuţit la codiţă, dar atenţie se taie doar codiţa nu şi căpăcelul (pentru a păstra seminţele în interior).
Cu lama unui cuţit se curăţă uşor perii de pe suprafaţa bamei.
Imediat ce fiecare bamă este curăţată se pune într-un vas cu apă, sare şi oţet. În unele unele regiuni din România se foloseşte borşul umplut în casă, însă şi suc de lămâie proaspăt. Bamele se spală energic în amestecul de apă cu oţet şi sare şi apoi se clătesc sub un jet de apă rece. Operaţiunea se repetă de câteva ori.
Între timp, se pune la fiert o oală cu apă şi sare. Atunci când apa clocoteşte se vor adauga bamele şi se lasă pe foc până apa va clocoti din nou.

bame

Pentru siguranţă, se ia o bamă se testează cu ajutorul unui cuţit pentru a verifica dacă este pe jumătate fiartă.

Se dau de pe foc şi se clătesc în 5, 6 jeturi de apă rece pentru a se elimina ”mucusul” produs de bame în timpul fierbirii.

Reţetă de tocăniţă cu bame

bame reteta

Iata cum poti prepara o mancare sanatoasa, pentru a-ti mentine  forma si o greutate optima pentru corpul tau. Aduci astfel si un aport optim  de nutrienti si de energie.

Ingrediente pentru 4 porţii:

  • 500 g bamele prefierte
  • 4 cepe medii
  • 4 căţei de ustoroi
  • 1 ardei gras roşu
  • 250 ml de suc de roşii
  • o legătură de pătrunjel
  • 1 foaie de dafin
  • sare

Mod de preparare:
Ceapa se înăbuşă cu puţin ulei şi puţină apă. Se adaugă ardeiul tocat şi se mai lasă la foc mic. Atunci când  este călită se adaugă şi bamele, usturoiul şi sucul de roşii. Se sărează după gust. Se lasă la foc mic până se fierb şi bamele complet. Se adaugă pătrunjel proaspăt tocat în farfurii. Poftă bună!

Cuvinte cheie