„Un măr pe zi ține doctorul departe” și asta nu doar în cazul adulților, ci și al copiilor, de aceea îți recomandăm cu toată încrederea să incluzi acest aliment în meniul bebelușului cât mai curând, totuși, nu mai devreme de șase luni.
Nu are importanță dacă îi dai un măr crud sau unul uscat, unul copt la cuptor sau făcut piure. Poți să folosești și merele din compot, trebuie doar să te asiguri că nu este acru, cel puțin la început, altfel riști ca bebelușului să nu-i placă și să nu-l mai mănânce deloc.
Dacă ai posibilitatea, combină la început mărul cu banana, ulterior adaugă în meniu și morcovul (ras pe răzătoare). De asemenea poți amesteca merele cu stafide și caise uscate, dar asta după ce micuțul începe să ronțăie singur (după ce îi apar dinții).
Revenind la primul aliment pe care poți să-l introduci în meniul celui mic – mărul, vă vom oferi câteva informații prețioase pe care cu siguranță nu ți le spuseseră nimeni până acum, dar care te vor ajuta să îi asiguri o alimentație sănătoasă și echilibrată copilului.
Află că dacă bebelușul tău mănâncă un singur măr pe zi, este suficient pentru a fi protejat împotriva bacteriilor și virusurilor. Merele sunt un izvor de vitamine: A, B1, B2, C și minerale: calciu, potasiu, fosfor, iod sau fier. Toate acestea contribuie la creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor, ajută la întărirea oaselor, a mușchilor și a tesutului. În plus, merele sunt bogate în antioxidanți și fitonutrienți, contribuind la întârirea sistemului imunitar.
- Fii atentă: Un măr conține un sfert din necesarul zilnic de vitamina C, dar asta doar dacă merele sunt netratate. Dacă cumperi din supermarket mere „Golden”, „Lobo”, „Jonathan” sau altele asemenea (importate), acestea aproape că nu mai au vreun beneficiu nutrițional.
- Reține: În cazul copiilor, fierul din mere este foarte ușor asimilat. Deși există în cantități mai mici decât în carne sau ficat, este asimilat în întregime. Astfel, consumul regulat de mere alungă orice fel de anemie. Aici poți să-ți notezi că cele mai bogate în Fe sunt merele verzi, spre deosebire de cele roșii sau galbene.
- Notează-ți: Stomatologii recomandă copiilor merele pentru o dezvoltare normală a dinților. În general toate fructele tari exercită o presiune asupra gingiilor și asupra dinților, în acest fel curățând foarte bine emailul și preîntâmpinând sângerarea gingiilor. De reținut însă faptul că acizii din fructe înmoaie emailul dinților, acesta putând fi deteriorat foarte ușor cu periuța de dinți, de aceea NU este indicată spălarea pe dinți după consumul de fructe care conțin acizi.
- Ține cont: Sâmburii din mere sunt o sursă importantă de iod pentru copii. Dacă micuțul tău a trecut de vârsta de 4 ani, lasă-l să mănânce și semințele dacă vrea. 3 – 4 semințe îi asigură organismului necesarul de iod pentru 24 de ore.
- Descoperă: În cazul în care nu știai, îți spunem noi că merele pot fi foarte eficiente în tratatea răcelii. Medicina tradițională recomandă ceaiul de mere sau compotul de mere (fierbinte) pentru ameliorarea simptomelor de tuse, în tratamentul răgușelii și chiar în inflamarea corzilor vocale. Merele sunt recomandate și în tratarea gripei, alături de alte remedii.
- Ține minte: Când mergi la cumpărături, nu te grăbi să alegi cele mai mari sau cele mai frumoase mere. Dimpotrivă, ia-le pe cele mai mici și poate chiar cu „defecte” pentru că asta îți spune un singur lucru: sunt mere netratate. În general, alege merele românești în detrimentul celor din import pentru că spre deosebire de cele aduse din afară, merele românești nu conțin acele substanțe care le-ar face să se păstreze luni de zile, dar le-ar scădea mult din proprietățile nutritive.