Un bilet către Budapesta în luna iubirii ar putea fi cadoul perfect pentru partenerul de cuplu. Potrivit specialiștilor, în capitala Ungariei sunt cele mai fericite și trainice cupluri. Studiul a fost efectuat de oamenii de știință de la Universitatea din Wrocław din Polonia.
Cel mai ridicat „scor de dragoste”
În căutarea iubirii, cercetătorii au „călătorit” în jurul lumii. Au chestionat aproximativ 9.500 de persoane aflate în relații amoroase, din 45 de țări de pe șase continente. Respondenții au primit întrebări despre sentimentele pe care le au față de partenerul lor.
Concret, aceștia au fost puși să clasifice, măsura în care au fost de acord cu cele 45 de afirmații de pe „Scala Triunghiulară a Iubirii a lui Sternberg”, pe o scară de la unu la nouă.
Afirmațiile au fost grupate în 15 secțiuni distincte care indicau: intimitate, pasiune și, respectiv, angajament.
Câteva exemple ar fi:
„Mă entuziasmează doar să îmi văd că partenerul”,
„Primesc sprijin emoțional considerabil de la partenerul meu”,
„Nu este nimic mai important pentru mine decât relația mea cu partenerul meu”.
Cercetătorii au colectat, de asemenea, Indicele de Modernizare Mondială (WMI) și Indicele Dezvoltării Umane (IDU) pentru țara în care respondenții locuiesc. Ambele indică nivelul de dezvoltare al locului, notează DailyMail.
În cazul WMI se iau în considerare factori precum: nivelul său de sărăcie, sănătate, infrastructură și economie.
IDU se referă la speranța de viață, educația, venitul și sănătatea populației.
În cele din urmă, oamenii de știință au ținut cont și de clima fiecărei țări, nivelul inegalității de gen și „colectivismul” – măsura în care comunitățile au prioritate față de indivizi.
Ungaria a ocupat fruntea listei cu un „scor de dragoste” mediu de 7,94 din nouă, urmată de Malaezia și Portugalia cu 7,88 fiecare.
La polul opus, cele mai nefericite cupluri au venit din Pakistan, care a raportat un scor de dragoste de 6,49. Marea Britanie nu a fost inclusă în studiu.
Cuplurile din Ungaria. Nivelul de trai, corelat cu dragostea
După analizarea tuturor acestor date, s-a constatat că țările cu WMI și IDU crescute au avut cele mai fericite cupluri, în special când vine vorba de intimitate. Prin urmare, țările cu standarde de viață mai ridicate pot permite cuplurilor să prioritizeze relația cu partenerul lor și să devină mai apropiate.
De asemenea, autorii studiului au adăugat faptul că, în general, cuplurile din țările cu WMI tind să aibă copii la vârste mai înaintate, lucru care ar putea influența rezultatul.