Acesastă retetă de chec fără zahăr este suficient de dulce pentru o prăjitură, dar nu la fel de dulce precum cele de cofetărie. Desigur, dacă preferați, mai puteți adăuga miere sau îndulcitori, însă ideea e să obținem un desert sănătos, care să poată fi bun și la micul dejun, și după cină.
Avem nevoie de:
– 250 g (1 și 3/4 căni) făină integrală (sau folosiți ovăz măcinat la blender)
– 25 g (1/4 cană sau două linguri bune) pudră de cacao
– 1 linguriță praf de copt
– 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
– 1/2 linguriță sare
– 3 banane coapte
– 2 ouă medii
– 110 g de unt nesărat, topit
– 1 linguriță extract de vanilie fără zahăr
– câteva picături de stevia lichidă sau o lingură de miere, opțional (doar daca vreți un chec puțin mai dulce)
– 50 g nuci mărunțite
Cum procedăm:
Preîncălziți cuptorul la 190 de grade C. Ungeți o tavă cu unt și tapetați cu făină.
Amestecați făina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea într-un castron mare. Puneți bananele decojite într-un robot de bucătărie și le blenduiți până când sunt piure. Apoi amestecați cu celelalte ingredientele umede: ouăle, esența de vanilie și untul topit, stevia sau mierea, dacă v-ați decis să folosiți vreuna din ele, până la omogenizare.
Dacă preferați, puteți zdrobi bananele și le puteți amesteca cu celelalte ingrediente manual într-un al doilea castron. Adăugați ingredientele umede la cele uscate (făina cu celelalte) și amestecați ușor până când se combină (nu amestecați în exces). Adăugați aproximativ 2/3 din bucățile de nucă și amestecați-le ușor prin aluat, apoi turnați în tava pregătită și puneți pe deasupra nucile rămase.
Coacem în cuptorul preîncălzit 45 de minute – 1 ora, sau până când trece testul scobitorii, adică înțepăm aluatul cu o scobitoare și aceasta iese curată. Dacă checul începe să ardă sau partea superioară și nu e copt, puteți acoperi ci o folie de aluminiu până la final.
Trebuie lăsat să se răcească puțin înainte de servire. Poate fi păstrat la frigider câteva zile, sau la congelator pentru mai mult timp.