Ce rasă de câine e mai potrivită pentru o persoană în vârstă?

Ce rasă de câine e mai potrivită pentru o persoană în vârstă?

Ce rasă de câine sau ce comportament ar trebi să aibă acesta, pentru a fi cu o persoană în vârstă? Există orientări specifice pe care ar trebui să le urmăm atunci când selectăm cățelul pentru o persoană pensionară? Nu există un răspuns unic la aceste întrebări, fiecare proprietar așteaptă ceva diferit de la animalul său de companie, așa că este bine să adaptați acest lucru la propriile preferințe, dar cu toate acestea există câteva aspecte semnificative la care trebuie să fiți atenți. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba despre un câine pentru vârstnici și animalele lor de companie.

Dacă vă întrebați ce fel de câine este ideal pentru o persoană în vârstă, veți afla răspunsurile la toate întrebările dumneavoastră în articolul următor!

Un pensionar alături de câine.

Ce calități trebuie să aibă câinele destinat persoanelor în vârstă?

În primul rând, trebuie remarcate trei aspecte:

  • Durata de timp pe care o putem dedica – după cum știm, câinele necesită multă atenție, iar persoanele în vârstă au adesea mai puțină forță pentru a alerga sau a merge. Prin urmare, câinii pentru persoanele în vârstă, depind de starea și sănătatea proprietarului.
  • Talia țintă a câinelui – mărimea câinelui contează, rasele mari necesită mai multă hrană pentru câini și, de obicei, și mai multă mișcare. Poate fi dificil pentru o persoană în vârstă să țină în lesă un ciobănesc german de talie mare în timp ce se plimbă și nici să cumpere mai multe kilograme de hrană pentru câini, deși aici intervine un petshop online care vine în ajutor și îi aduce hrana la ușă. De cele mai multe ori, pentru pensionari sunt recomandate rasele de câini de talie mică.
  • Stilul de viață al câinelui – cel mai sigur este să alegeți o rasă anume care are anumite caracteristici. Din păcate, dacă alegeți un metis, atunci este mai puțin sigur asupra caracterului câinelui. Dacă o persoană în vârstă este în căutarea companionului perfect, aceasta va trebui să potrivească nevoile câinelui cu stilul său de viață.

Este potrivit un cățeluș pentru pensionari?

Este cumpărarea unui cățeluș pentru o persoană pensionară o soluție bună? Totul depinde de preferințele noului proprietar, dar merită să ținem cont de faptul că în primele luni de viață a animalului de companie trebuie să îi acordăm mult mai multă atenție decât unui câine adult. Faptul că învață să facă pipi, că mușcă mobila și că este destul de activ în timpul zilei poate fi o problemă pentru un pensionar. Prin urmare, dacă v-ați decis deja să luați un cățeluș, nu uitați să cumpărați covorașe absorbante, care sunt deosebit de utile în primele clipe în noul loc.

Cetățean în vârstă care se relaxează alături de câinele său.

Rase de câini pentru vârstnici

Pentru unele persoane, acomodarea cățelului poate fi prea obositoare, așa că, în astfel de situații, este recomandat să adoptați un cățeluș de la un adăpost; un astfel de câine va fi deja sterilizat, vaccinat și instruit cu privire la comportamentul de bază.

Cu toate acestea, dacă vă intereseză câinii de rasă pură, găsiți aici o listă cu câteva rase populare de câini de talie mică potrivite vârstnicilor:

  • Mops este un companion ideal pentru o persoană în vârstă, este foarte sociabil, se acomodează rapid în locurile noi. Nu are nevoie de multă activitate, plimbările din timpul zilei sunt pe deplin suficiente pentru el. Singurul dezavantaj este predispoziția sa la numeroase boli legate de vedere și de sistemul respirator.
  • Poodle este un câine extrem de inteligent și un companion fidel. Are o dispoziție blândă și, prin urmare, nu va avea un comportament agresiv sau dominant. Activitatea fizică este indicată, dar nu este necesar să alerge pe distanțe lungi – Poodle-ul trebuie să aibă parte și de exerciții mentale. Îngrijirea acestei rase este specifică. Necesită o tunsoare regulată și utilizarea de șampoane specializate pentru câini, adaptate pentru acest tip de blană. Îngrijirea îndelungată a unui câine poate fi un plus pentru o persoană în vârstă, deoarece oferă ocupație și un pic de activitate sub forma, de exemplu, a pieptănatului.
  • Yorkshire Terrier este o altă rasă miniaturală pentru care optează destul de multe persoane în vârstă. Yorkie sunt extrem de sociabili și loiali față de stăpânul lor. În plus, această rasă este extrem de agilă, vioaie și învață rapid trucuri noi, pentru o persoană în vârstă care are mult timp liber, învățarea comenzilor va fi o activitate excelentă. Yorkies necesită o îngrijire regulată a blănii, cum ar fi tunsul acesteia cu foarfeca, iar în afară de asta, Yorkies nu are cerințe majore de creștere.
  • Shih Tzu, o rasă de câine miniatural care reprezintă o opțiune ideală pentru persoanele în vârstă, datorită stilului său de viață leneș. Această specie de câine este extrem de sociabilă și loială. Nu au nicio problemă în a fi lăsați singuri în casă, deoarece dorm în cea mai mare parte a zilei. Prin urmare, dacă seniorul este adesea plecat sau nu are puterea de a face plimbări zilnice, Shih Tzu își va purta singur de grijă. Aceasta este o rasă care se simte bine și în apartamente sau blocuri de locuințe. Trebuie doar să fim atenți la educația câinelui și la stabilirea unor limite specifice, uneori Shih Tzu poate manifesta un comportament dominant.
  • Spitzul miniatural este extrem de sociabil și se adaptează rapid în locuri noi. Câinii destinați persoanelor în vârstă trebuie să fie fără probleme și jucăuși pentru a le face viața mai plăcută. Spitzul miniatural face parte din acest grup, singurul lucru la care trebuie să acordăm mai multă atenție este îngrijirea blănii sale, care trebuie tunsă în mod regulat.

Câinele destinat oamenilor în vârstă este adesea singurul lor companion și însoțitor, așa că este util să vă gândiți cu atenție înainte de a lua o decizie finală și de a alege o rasă potrivită pentru activitățile zilnice.

O femeie în vârstă stă întinsă pe canapea cu câinele ei.

Care este alternativa câinelui destinat persoanelor în vârstă?

Persoanele în vârstă nu au întotdeauna posibilitatea de a achiziționa un câine din motive de sănătate sau financiare, dar dacă au totuși nevoie de prezența unui patruped, pot opta pentru voluntariat. Această opțiune devine din ce în ce mai populară în rândul persoanelor în vârstă. Activitatea într-un adăpost în care ai contact zilnic cu câinii este adesea un fel de terapie pentru unii, câinele înlocuind pentru persoana în vârstă o altă ființă umană. De asemenea, a face voluntariat la adăpost îți dă sentimentul că, în ciuda anilor, încă mai ai grijă de cineva, iar acest aspect în viața persoanelor în vârstă este deosebit de necesar pentru acestea.

O a doua opțiune este găsirea unor cursuri de terapie canină, unde vârstnicul are ocazia să se joace împreună un câine, să învețe despre comportamentul acestuia, să-l observe și să-l mângâie. Toate acestea au un efect pozitiv asupra sănătății persoanei în vârstă – o motivează să facă mișcare, o face să râdă, o încurajează să vorbească cu ceilalți membri ai terapiei cinologice și îi permite să uite de grijile cotidiene. Cinoterapia este de obicei organizată de organizații private, dar este posibil să se găsească cursuri gratuite în orașele mari.

Cuvinte cheie