Ce se tâmplă în organismul tău dacă mănânci afine zilnic

Afinele sunt gustoase si au numeroase beneficii asupra sănătății. Acestea conțin mai mulți antioxidanți decât orice alt fruct, potrivit unui studiu din 2021 publicat în Molecules, relatează EatingWell.

Afine
Afinele sunt bogate în flavonoide. FOTO Shutterstock

Reduc riscul de boli cronice

Afinele sunt pline de antociani, despre care se știe că ajută la reducerea riscului de boli cronice. Conform unui studiu realizat în 2020 și publicat în Advances in Nutrition, acești compuși combat stresul oxidativ și inflamația – doi factori importanți în dezvoltarea bolilor cronice.

Consumul de afine poate ajuta la reducerea riscului de apariție a anumitor boli și afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și declin cognitiv. Se crede că acest lucru se datorează prezenței antocianilor în afine”, a afirmat dieteticianul Brittany Lubeck.

Pot îmbunătăți vederea

Afinele conțin vitaminele C și A, care sunt necesare pentru a menține o vedere bună și pentru a reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă, conform unei analize din 2019 din Antioxidants.

Afinele sunt bogate în flavonoide, care au fost asociate cu un risc mai mic de cataractă și degenerescență maculară”, a mai spus Lubeck.

Pot îmbunătăți digestia

Afinele sunt o sursă bună de fibre, un nutrient esențial care poate preveni constipația și menține un intestin sănătos. „O dietă bogată în fibre a fost asociată cu o mai bună sănătate metabolică și digestivă”, a declarat Lubeck.

Pot îmbunătăți aspectul pielii

Antioxidanții din afine, precum vitamina A și retinolul, vă protejează pielea de îmbătrânirea prematură prin combaterea radicalilor liberi. De asemenea, aceștia pot stimula producția de colagen, ceea ce are ca rezultat o piele mai fină și mai fermă, conform unei analize din 2023 în Antioxidants.

Pot reduce inflamația cronică

Inflamația cronică se află la originea celor mai multe boli cronice. Din fericire, afinele sunt pline de compuși antiinflamatori care ajută la combaterea acestei probleme, conform unei analize din 2021 din Nutrients.

Afinele au mai mulți polifenoli decât orice alte fructe de pădure”, spune Lubeck. „Polifenolii sunt fitonutrienți cu proprietăți antiinflamatorii”, a mai adăugat dieteticianul.

Afinele vă pot feri de infecții

O analiză din 2021 publicată în Clinical Nutrition ESPEN a arătat că polifenolii care se găsesc în afine – antociani, flavonoide și acizi fenolici – au proprietăți antibacteriene și antivirale care pot ajuta la prevenirea și combaterea infecțiilor virale.

Antocianii din afine pot fi folosiți pentru a trata și preveni infecțiile urinare”, a explicat Lubeck.

Cuvinte cheie