Creatorii populari își dau întâlnire la târgul „100 de Tradiții Românești”

Creatorii populari își dau întâlnire la târgul „100 de Tradiții Românești”

Până duminică, 1 octombrie, între orele 10:00 – 19:00, Muzeul Național al Țăranului Român din București vă invită la târgul „100 de Tradiții Românești”. În curtea instituției creatorii populari își dau întâlnire, vizitatorii se bucură de obiecte și produse gastronomice, în timp ce copiii se distrează în cadrul unor ateliere de creație.

Ediția din acest an reunește creatori populari din mai multe regiuni ale țării. Printre obiectele expuse se numără icoanele realizate pe lemn și sticlă, măștile tradiționale, costumele populare, împletiturile din sfoară, bundițele brodate, zgărdănelele și cingătorile. Nu vor lipsi nici artizanii cu obiecte de decor din lemn pictat și din lut. De asemenea, vizitatorii pot achiziționa cosmetice preparate doar din ingrediente naturale, lumânări din uleiuri organice, apă de trandafiri și de lavandă, lucrări de grafică sau bijuterii din argint și din ceramică. Pentru cei mici comercianții vin cu jucării croșetate manual și figurine reprezentând personaje din povești. În plus, colecționarii de antichități au pentru doritori nenumărate obiecte ce poartă farmecul vremurilor trecute. Amintim lăzile de zestre, porțile maramureșene și uneltele de lucrat în gospodărie.

De ce au parte vizitatorii în cadrul târgului

Și pentru că plimbarea poate duce la senzația de foame, pofticioșii se pot bucura de produsele gastronomice din cadrul târgului. Printre ele se numără afumăturile din carne de porc, brânzeturile proaspete și maturate din zona Clujului și a Teleormanului, uleiurile presate la rece, zacusca și murăturile. Și la desert gama de produse este destul de variată. Ea include prăjituri și ciocolată de casă, plăcinte și sarailii, turtă dulce, dar și diferite sortimente de miere. Alte produse de care se pot bucura vizitatorii: pălincă, vinuri, sucuri de cătină și de aronia, înghețată artizanală, fructe și legume de la producători.

Dacă, plimbându-vă, vă izbește un miros puternic de mâncare, să știți că vă aflați unde trebuie. Ceaunele vor fi puse la treabă pentru a bucura oaspeții cu sarmale și gulaș de vițel. De asemenea, pe grătar vor fi pregătite preparate precum păstrăvi și pastramă de oaie. Iar mustăria va fi deschisă pentru a degusta licoarea dulce a toamnei.

Și dacă credeți că cei mici au fost uitați, vă înșelați. Pentru ei au fost pregătite mai multe ateliere de creație. Pot face pictură pe lemn, medalioane de ceramică sau flori din lână împletită.

Jucându-se, cei mici învață astfel despre tradițiile românești promovate în cadrul festivalului.

Cuvinte cheie