Somnul este esential pentru dezvoltarea cognitiva a celor mici: noaptea este acea perioada in care creierul consolideaza invatarea, formand mai mult de un milion de conexiuni pe secunda.
Fiecare copil ar trebui sa aiba un regim de somn prestabilit din care nu ar trebui sa lipseasca numarul de ore de somn specific varstei. Nimic nu induce un somn mai linistitor decat o poveste de noapte buna. Si cat de obosit sau ocupat nu ai fi, este recomandat sa iti gasesti minim 15 minute pe seara ca sa ii citesti copilului povesti de noapte buna.
Avantajele unei povesti citite inainte de somn
Citirea unei povesti chiar il ajuta pe copil sa se calmeze si sa adoarma mai repede. Este un moment calm in timpul caruia parintele se dedica in totalitate copilului.
In ziua de azi, cu ritmul pe care il avem, acest lucru este o raritate! A-i citi copilului il face sa se simta privilegiat, sa simta ca nu exista altceva si altcineva mai important ca persoana lui. Cei mici apreciaza foarte mult acest lucru si se simt impliniti.
O poveste pe seara il poate face pe copil sa se calmeze si sa aiba un somn mai lung si mai profund?
Raspunsul este cu siguranta “da”! Totul depinde de poveste si de modul in care o spune parintele. Trebuie sa traiesti povestea, sa joci personajele, sa dai tonul! Cu cat esti mai implicat in aceste povesti de noapte buna pentru copii, cu atat copilul va fi mai implicat in ascultarea ei.
Sfaturi utile cand citesti copilului inainte de somn:
- sa te concentrezi asupra respiratiei copilului si sa incerci sa citesti in acelasi ritm;
- daca copilul este nelinistit, atunci citeste intr-un ritm mai alert, incetinind incet ritmul pentru a-l linisti. Chiar daca ti-ar parea ca nu are sens, sa stii ca are: daca citesti calm o poveste in timp ce copilul face salturi in pat, nu va functiona. Impunerea unui ritm este o practica productiva.
A-i citi copilului tau inainte de culcare, nu numai ca este indicat, dar este o activitate care va intari si mai mult legatura parinte-copil si care il va ajuta sa se relaxeze si sa adoarma mai repede.