Cercetatorii de la Universitatea York au demonstrat, printr-un nou studiu, ca persoanele dezagrabile, deloc prietenoase, sau care sufera de depresie, pot beneficia cel mai mult din actele de compasiune.
Peste 640 de persoane, care s-au simtit usor deprimate, au luat parte la un studiu care a urmarit rezultatele unui curs de compasiune online. Participantii au avut, in medie, 30 de ani, iar specialistii le-au cerut sa ia parte la o sesiune de exercitii de compasiune online. Acestia si-au facut exercitiile, iar apoi au raportat rezultatele pe o platforma online, zilnic, timp de trei saptamani. Doua luni mai tarziu, participantii dezagreabili, care au facut acte de bunatate in relatiile stranse pe care le aveau, au inregistrat o scadere considerabila a depresiei, dar si o crestere a satisfactiei privind propria viata.
Toti au nevoie de oameni.
”Oamenii ostili, care nu coopereaza, risca sa fie respinsi. Exista o multime de conflicte in relatiile lor, lucru ce are consecinte negative, pe care ei le suporta. Noi am demonstrat ca, daca le oferim sugestii concrete acestor indivizi, in legatura cu modurile in care si-ar putea exprima empatia fata de oamenii apropiati, se pot schimba. Problema cu acest tip de persoane este ca le lipseste intelegerea chiar si fata de oamenii importanti din viata lor.
Implementarea acestor metode noi in comportamentul lor i-ar putea face sa se simta afirmati si placuti in cercul lor social. Aceasta solutie ar putea reprezenta elementul cheie, care poate lupta cu depresia”, explica Myriam Mongrain, autorul principal al studiului si profesor de psihologie la Facultatea de Sanatate York.
Rezultatele sunt remarcabile, mai ales ca interventiile au avut loc in mediul online si au durat, in medie, 10-15 minute zilnic. Cu alte cuvinte, sunt usor de implementat, astfel ca ar putea fi introduse in intreaga lume.
Intr-un alt exercitiu, care implica iubirea, bunatatea si meditatia, participantilor li s-a cerut sa petreaca cel putin 10 minute meditand si concentrandu-se pe expresii precum ”Fii fericit”, sau ”Fii in siguranta”. Cu toate ca si acest exercitiu a avut rezultate favorabile, cel mai util s-a dovedit a fi cel in care primeau sfaturi si sugestii concrete.
De ce sunt importante rezultatele studiului?
Introducerea acestor interventii de compasiune ar putea contribui la o societate mai umana si mai buna, mai ales atunci cand se adreseaza oamenilor predispusi la ostilitate. Aceste rezultate ar putea fi folosite in mai multe domenii, precum stiinte sociale, politica, psihologie si sanatate.
”Situatia este similara cu sfarsitul povestii lui Grinch. Cand s-a imprietenit cu oamenii, ei au spus ca inima lui s-a marit de trei ori si ca a devenit mai fericit. De multe ori, oamenii ostili sustin ca nu au nevoie de alte persoane, dar aceasta ostilitate afecteaza starea de spirit. Acest tip de interventii ar putea fi antidotul celor lipsiti de compasiune”, concluzioneaza Mongrain.
Studiul a fost publicat in revista ”Translational Issues in Psychological Science”.
3 exerciții bazate pe terapie centrată pe compasiune
Conceptul de compasiune merge cu mult peste sfera filosofică sau religioasă. Uneori, nu ajungem să vedem transcendența autentică conținută în multe dintre cele mai uzuale cuvinte ale noastre. așa, termenul compasiune reprezintă, în primul rând, o calitate vitală unde ne putem ajuta și unde putem construi o realitate socială mai respectată și mai umană.
Pentru a modela această abordare extrem de valoroasă, psihologul Paul Gilbert a propus o mare varietate de tehnici. Această gamă interesantă variază de la strategii pur comportamentale, prin terapie cognitivă, narativă, gestalt sau atenție. Trebuie spus că este un tip de terapie atât de interesant cât este util și de aceea merită să învățăm câteva dintre aceste exerciții bazate pe terapia bazată pe compasiune..
1. Creaza un loc personal sigur pentru tine
Acest tip de terapie ne învață asta este necesar să ne luăm ca punct de plecare pentru a putea să facem compasiune. Nimeni nu poate simți compasiune pentru ceilalți dacă el nu o dezvoltă pentru prima dată în sine.
Prin urmare, nu numai că este necesar să învățăm să ne iubim, ci trebuie să „ne iubim pe noi înșine”.
- Pentru a o realiza, putem începe cu o tehnică de vizualizare în care să creăm un loc sigur. Trebuie să dăm formă unui spațiu mental în care putem să ne refugiem pentru a găsi calm, unde putem să participăm și să luăm decizii cu o mai mare libertate.
- Ne putem imagina o casă făcută din cristale. Interiorul casei este un loc confortabil în care ne simțim în siguranță.
- În acest spațiu, în acest refugiu mental, să mergem o jumătate de oră pe zi sau când avem nevoie de el. Aici putem vorbi cu noi înșine cu afecțiune și sinceritate, lăsând zgomotul și temerile în străinătate.
2. Lucreaza cu Sinele tau plin de compasiune
Dezvoltarea unui sine compasional este unul dintre cele mai importante exerciții de terapie concentrată pe compasiune. O astfel de sarcină necesită lucrul la o serie de aspecte-cheie.
- În primul rând, trebuie să fim conștienți de propriile noastre emoții, nevoi și suferințe.
- Bunătatea nu este practicată doar cu ceilalți, de fapt este vital să o practicăm și cu noi înșine. Aceasta implică, de exemplu, dezvoltarea unui dialog intern pozitiv și nefiindu-ne teamă să recunoaștem rănile noastre interioare, defectele noastre sau nevoile noastre cele mai profunde.
- De asemenea, este necesar să se înțeleagă că un anumit grad de suferință, în anumite momente intră în normal și, prin urmare, nu există nici un motiv pentru a o nega, ascunde sau neglija
- Sinele plin de compasiune trebuie adesea să se confrunte cu „sinele meu anxios”, „sinele obsesiv” sau „sinele negativ”. Acest lucru este cu siguranță o lucrare migăloasă care se ocupă cu acel inamic interior care construiește o rezistență care crește pereții clădirilor care împiedică vindecarea acestor răni din trecut sau prezent.
3. Dinamizeaza fluxul de compasiune
Ne referim la exerciții prin care suntem capabili sa energizam fluxul de compasiune Este una dintre cele mai importante abilități în cadrul terapiei centrate pe compasiune. Ce înseamnă asta? Practic, ii ajutam pe alții sa ajunga la acea compasiune pe care am învățat să o practicăm cu noi înșine.
Acest exercițiu se desfășoară în multe moduri diferite, dar cel mai important este că pornim de la dorința, voința sinceră de a conferi bunăstarea altora, să-l îmbrățișăm pe celălalt prin bunătate și recunoaștere, să gândim despre semenii noștri într-un mod pozitiv și chiar de ce nu, sperând.