De ce să nu consumi apă fiartă de două sau mai multe ori: Iată câteva date științifice!

De ce să nu consumi apă fiartă de două sau mai multe ori: Iată câteva date științifice!

Nu toți știu despre faptul că apa nu se fierbe de două ori. În momentul în care apa este adusă până la fierbere pentru prima dată, compoziția ei chimică se schimbă: gazele se dizolvă și compușii volatili se evaporă. Apa fiartă o singură dată poate fi consumată fără probleme. Dacă apa se fierbe a doua oară, totul se schimbă. Iată de ce nu e bine să bei apă fiartă de două sau mai multe ori:

În cazul în care apa de la robinet sau cea minerală din sticlă este fiartă de două ori, compușii chimici se schimbă și calitatea apei devine mai proastă. De fapt, se acumulează substanțe chimice periculoase, care sunt absorbite de organism. Acestea sunt în special fluorul, nitrații și arsenul.

Chiar și mineralele de bază ale corpului uman, dacă se acumulează în cantități excesive, pot deveni periculoase. De exemplu, acumularea sărurilor de calciu este un precursor al calculilor biliari și de rinichi.

Acumularea excesivă de arsen în organismul uman de-a lungul timpului poate contribui la declanșarea intoxicației cu arsen, care este asociată cu diverse boli: infertilitatea, probleme neurologice, afecțiuni cardiace, cancer și tulburări de dezvoltare. Nu întâmplător Organizația Mondială a Sănătății susține că apa potabilă reprezintă cel mai mare pericol pentru sănătatea omului anume din cauza arsenului.

De asemenea, efectul nitraților nu trebuie subestimat. Aceștia nu întotdeauna sunt periculoși, dar în unele cazuri pot fi cancerigeni. Nitrații devin foarte toxici atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate, ca în cazul fierberii apei.

La temperaturi mai mari, nitrații se pot transforma în nitrozamine, care sunt compuși cancerigeni și pot provoca dezvoltarea cancerului de colon, esofag, tiroidian, pancreas, stomac, vezică urinară, ovarian și limfom.

Fluorul poate fi, de asemenea, destul de periculos, dar, în ciuda dovezilor științifice, el este prezent în apa potabilă din unele țări. Nu toate filtrele de apă pe care le cumpărăm de la magazin pot curăța eficient apa de fluor și acesta poate ajunge în organism. Studiile efectuate de Universitatea Harvard au arătat că expunerea la anumite tipuri de fluor poate cauza tulburări în dezvoltarea cognitivă și neurologică la copii.

După cum ne convingem, există multe motive pentru care nu ar trebui să fierbem apa de mai multe ori.

Cuvinte cheie