Diferențele dintre pâinea proaspătă și cea prăjită, care e cea mai bună. Medic: „Un aport prea mare duce la tulburări”

De e proaspătă sau prăjită, pâinea îngrașă la fel, dar balonează diferit, atrage atenția nutriționistul. Indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe, pâinea nu face bine siluetei. Ce este diferit între sortimente?
Toate sortimentele de pâine îngrașă FOTO Shutterstock
Toate sortimentele de pâine îngrașă FOTO Shutterstock

Medicul explică pe pagina sa de socializare cum aportul de fibre sau tărâțe ajută la digestie, deci are efect mecanic, nu impact pe conținutul caloric.

„Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale.

Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale„, arată medicul.

Ambele conțin 80 de calorii

Despre pâinea prăjită, rumenită și cu miros delicios, nutriționistul arată faptul că aceasta nu balonează, însă același avantaj îl are și pâinea veche de o zi.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aproximativ 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic„, spune medicul.

Cuvinte cheie