Sigur, fericirea este strans legata de responsabilitatea propriilor alegeri. Dar fidelitatea fata de ceilalti trece prin fidelitatea fata de sine. Imaginea a ceea ce ne face fericiti se contureaza (ca multe alte lucruri) in copilarie si se desavarseste in adolescenta. Important este sa fim autentici in alegerile noastre. Autocunoasterea are aici locul central.
Nosce te ipsum spuneau latinii, „cunoaste-te pe tine insuti“ pentru a putea ulterior actiona eficient in lume, in mediul in care te misti. Un om fericit si implinit nu poate fi decat cineva care a trecut prin diverse stagii de introspectie.
Toata lumea stie ca nu exista retete de fericire si ceea ce implineste existenta cuiva poate fi nevalabil ca solutie de viata pentru altcineva. Ideal este sa iti cunosti dorintele cele mai intime, vocatia si talentele tale si sa traiesti in acord cu ele. Iti doresti o familie numeroasa, o casa mare si multe animale de companie? OK, fa tot ce iti sta in putinta pentru a-ti implini acest ideal.
Dar nu impune solutia ta cuiva care o simte ca fiind straina de fiinta lui (sau a ei). Iubesti libertatea, aventura sau traiul linistit printre carti? Excelent! Odata constientizate aceste dorinte, primul pas e facut spre a ti le implini. Pentru ca nu este simplu sa-ti dai seama de lucrurile care te fac fericit. Uneori iti ia ani de zile, experiente diverse, incercari, solutii alternative. Nu ai vazut oameni care s-au reconvertit profesional… brusc? Sau familisti „de cariera“ care au simtit la un moment dat nevoia libertatii totale si isi parasesc familia pentru a se regasi in singuratate?
Fiecare dintre noi este unic in felul sau
Toti avem caracterisiticile noastre care ne confera autenticitate, toti avem putere nelimitata si toti putem orice ne dorim in aceasta lume.
Insa este dreptul si responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa se cunoasca pe sine insusi, sa descopere cine este cu adevarat, ce atribute unice si autentice are, sa isi cunoasca si sa isi constientizeze puterea interioara pe care o are… si sa devina cea mai buna varianta a sa.
Viata este mai mult decat vedem in jurul nostru. Viata nu inseamna numai perpetuarea speciei, nu inseamna fuga dupa bani, lucruri, titluri. Viata nu inseamna ceea ce vedem la majoritatea oamenilor din jur – muncit din greu pentru a putea sa plateasca lucrurile pe care si le doresc, pentru a avea casa, masina, sau vacanta de 2 saptamani pe an, intemeierea familiei si apoi „sclavia” la un loc de munca pentru a putea intretine familia.
Viata inseamna creatie, inseamna autenticitate, inseamna implinire!
A venit vremea sa ne dorim mai mult de la viata… sa nu mai acceptam sa traim cum au facut-o parintii nostri sau bunicii nostri care au muncit din greu pentru a-si asigura traiul zilnic, care nu au avut posibilitatea sa faca exact ceea ce si-ar fi dorit cu adevarat, sau nici macar nu au stiut vreodata ce si-ar fi dorit sa faca.
Este momentul nostru sa devenim constienti de noi insine, sa ne cunoastem cu adevarat, sa ne descoperim menirea pe acest Pamant si sa o folosim pentru a contribui la a face o lume mai buna.
La sfarsitul vietii, toti ne vom pune aceste 3 intrebari
Am trait cu adevarat?
Am iubit cu adevarat?
Am contat cu adevarat?
Este responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa stim cine suntem cu adevarat, sa fim reali si autentici si sa traim in armonie cu noi insine si cu intreg Universul. Tu stii cine esti cu adevarat?