Fitoterapia, terapia cu plante de leac
Toata lumea stie ca ceaiul de menta calmeaza deranjamentele la stomac si sucul de ridiche neagra te scapa de tuse. Dar tainele legate de vindecarea cu plante medicinale le stiu doar fitoterapeutii, cei care cunosc tratatele de medicina traditionala. Numele fitoterapiei provine din combinarea a doua cuvinte de origine greaca, “phyton”, adica “planta” si “therapea” care inseamna “tratament”. Vechimea ei se pierde in negura vremurilor, iar rezultatele pe care le da i-au provocat pe oamenii de stiinta sa o studieze indeaproape.
Cercetatorii nu contenesc sa se minuneze de virtutile inepuizabile ale plantelor de leac. intr-adevar, substantele pe care le contin sunt potrivite pentru afectiunile pe care le trateaza. Sunt aceleasi vitamine, minerale si substante active ca si in medicamente, dar au marele avantaj ca sunt naturale si produc efecte secundare adverse. E adevarat, un tratament naturist dureaza mai mult decat unul cu substante de sinteza. Dar beneficiile sale sunt mai profunde si se adreseaza fiintei in intregul ei. Nu doar partilor bolnave din organism, ci si greselilor de gandire si chiar emotiilor negative.
Plantele din tratamente naturiste
Exista studii care arata ca plantele pot simti intentiile oamenilor. Ele se sperie atunci cand cineva se apropie cu gandul de a le rupe sau taia si se bucura atunci cand se simt iubite si admirate. Cand sunt recoltate pentru a face bine, plantele isi indeplinesc menirea. E foarte important sa stim care parte a unei plante trebuie folosita – radacina, frunzele, mugurii, florile sau fructele. Fitoterapeutii sunt la curent cu perioadele propice ale anului si ale zilei cand se recolteaza plantele, pentru a obtine efectele scontate.
Modul de preparare si asociere a plantelor dintr-un tratament naturist face parte din stiinta secreta a fitoterapiei. Plantele de leac pot fi folosite ca atare, prin uscare si apoi maruntire sau macinare. isi fac efectul binefacator sub forma de ceaiuri, tincturi, macerate glicemice sau pur si simplu sub forma de pulbere. Dozele de administrare sunt stabilite in functie de puterea activa a fiecarei plante.
Avantajele tratamentelor naturiste:
– accesibile: plantele medicinale si remediile naturale sunt usor de procurat;
– ieftine: pretul de raft este foarte mic;
– actiunea blanda: curele dureaza cateva luni, nu agreseaza in nici un fel organismul;
– efecte de durata: odata instalate, efectele administrarii se resimt pe perioade lungi de timp;
– lipsa efectelor adverse: datorita actiunii sinergice a substantelor bioactive din plante, respectand dozele adecvate;
– tratare holistica: fiinta umana este privita ca un intreg, plantele actionand la toate nivelele – fizic si psiho-emotional;
– asociere: plantele de leac pot fi folosite in paralel cu medicamente alopate, cu conditia ca efectul celor doua categorii sa nu fie antagonist.
Durata tratamentelor naturiste
Administrarea plantelor de leac este in general de durata, deoarece efectul lor se instaleaza in timp, actionand in profunzime. in anumite cazuri, atunci cand situatia o impune, se folosesc remedii cu actiuni rapide. in principiu, daca nu este indicat altfel, tratamentele care utilizeaza plantele de leac dureaza intre o luna si sase luni.
Masuri orientative:
1 lingurita: aproximativ 5 ml lichid sau 1-3 g planta uscata (depinde de planta si de partea folosita)
1 lingura: aproximativ 15 ml lichid sau 5-10 g planta uscata (depinde de planta si de partea folosita)
1 cana: aproximativ 250 ml lichid
50-60 picaturi: aproximativ o lingurita de lichid