Ghid de germinare. Cum încolțești cereale, nuci, semințe și fasole

Ghid de germinare. Cum încolțești cereale, nuci, semințe și fasole

Încolțirea cerealelor, nucilor, fasolei și semințelor a fost o practică comună în locuri precum Asia de Est și Europa de mii de ani. De ce? Strămoșii noștri au înțeles numeroasele avantaje și beneficii pentru sănătate care vin odată cu germinarea.

Nucile, fasolea și semințele pot juca un rol important în dieta multor adulți, contribuind cu o serie de nutrienți diferiți. Când pui la încolțit semințe, poți reduce conținutul de „antinutrienți” – cum ar fi nivelurile de polifenol, lectină și taninuri – cu o medie de 50 la sută!

Ce este încolțirea?

Încolțirea este, în esență, practica germinării semințelor – fie că sunt cereale, nuci, fasole, leguminoase sau alte tipuri de semințe – astfel încât acestea să fie mai ușor de digerat și corpul să aibă acces la profilul lor nutrițional complet.

Care este cel mai bun mod de a mânca germeni? Poți mânca germeni cruzi sau este bine să-i gătești?

Pot fi încolțite multe tipuri diferite de alimente, unele despre care probabil nici nu îți dai seama că sunt semințe. Cerealele, de exemplu, sunt într-adevăr semințele ierburilor de cereale, așa că fac unii dintre cei mai buni muguri. Încolțirea semințelor le face comestibile chiar și atunci când sunt crude, dar semințele încolțite pot fi folosite și în rețete coapte și gătite.

Puterea germinării

Când încolțești boabe, fasole, leguminoase, nuci și semințe, unul dintre cele mai mari beneficii este că acest lucru ajută la scăderea prezenței antinutrienților. Antinutrienții sunt compuși care se găsesc în mod natural în semințele de plante care interferează cu capacitatea noastră de a digera vitaminele și mineralele din plante.

Cum îți afectează antinutrienții intestinul?

Problema cu antinutrienții este că, odată ce îi consumăm, ei pot crea uneori o reacție negativă în intestinele noastre și pot declanșa răspunsuri autoimune, inclusiv sindromul de intestin permeabil.

Acesta este motivul pentru care mulți oameni reacționează prost la consumul anumitor cereale și pâine (cum ar fi produsele din grâu), în special cele care nu sunt încolțite.

De ce antinutrienții există în mod natural în semințele plantelor?

Antinutrienții au de fapt o proprietate de protecție în interiorul plantelor. Ele ajută plantele să supraviețuiască, apărând împotriva dăunătorilor și insectelor. Odată ce sunt ingerați, prădătorii plantei devin oarecum bolnavi. Antinutrienții au, de asemenea, sarcina de a împiedica o sămânță să încolțească până când este suficient de coaptă și gata să se maturizeze.

 

Semințele încolțite sunt surse importante pentru prepararea remediilor naturale și a alimentelor tradiționale. De ce? Conțin mulți compuși biologic activi. Pentru a preveni problemele digestive, de secole multe culturi au pregătit culturi de bază precum fasolea, orezul, quinoa etc., prin înmuierea lor timp de 12-24 de ore.

Odată încolțiți, mugurii erau folosiți pentru a face pâine, pita, tortilla, drojdie naturală sălbatică etc. Erau apreciați datorită conținutului ridicat de proteine și oligominerale.

Germenii sunt incluși în dieta ayurvedică deoarece sunt cel mai ușor de digerat și deblochează nutrienții care sunt importanți pentru sănătatea generală.

Din studiul dietelor tradiționale și din cercetările recente, știm că există o modalitate suplimentară prin care poți ajuta la digerarea mai bine a cerealelor, fasolei, nucilor și a semințelor: consumând semințe/ cereale/ leguminoase cu alimente care conțin anumiți blocanți antinutrienți.

Acestea includ alimente bogate în calciu, vitamine C și D și carotenoizi, care se găsesc în alimente precum morcovii. Aceasta înseamnă, de exemplu, că, calciul găsit în mod natural în grăsimile animale tradiționale, bulionul de oase și lactatele crude poate ajuta la contracararea efectelor antinutrienților. În mod similar, consumul de alimente cu vitamina C, cum ar fi legumele cu frunze verzi sau citricele, poate contracara fitatul și crește absorbția fierului. Alimentele bogate în vitamina A, cum ar fi cartofii dulci, pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea absorbției fierului.

Înmuiere vs. Germinare

Atât înmuierea, cât și încolțirea sunt procese ușoare pe care le poți face singur acasă. Aceleași tipuri de metode descrise mai jos sunt folosite pentru a crea pâine încolțită, cum ar fi pâinea Ezekiel și pâine cu aluat fermentat.

Te întrebi care este diferența dintre înmuiere și încolțire?

  • Înmuiere – Acesta este momentul în care întreaga sămânță/sâmbure este înmuiată în lichid(de obicei acid) pentru o perioadă de timp.Când oamenii vorbesc despre înmuierea semințelor într-un fel de lichid acid, de obicei se referă la fermentare.
  • Încolțirea — Aceasta are loc atunci când întreaga sămânță este încolțită sau germinată. După ce a încolțit, poate fi deshidratată și măcinată în făină (așa cum este cazul pâinii Ezekiel).Înmuierea este procesul de punere în apă a oricărui aliment din germeni (semințe, cereale, nuci sau leguminoase) pentru o perioadă de timp.

Apoi, încolțirea permite elementului înmuiat să germineze în continuare. Cu alte cuvinte, mai întâi trebuie să înmuiați ceva înainte de a-l putea încolți. Încolțirea are loc după înmuiere și îmbunătățește și mai mult digestibilitatea boabelor/fasolei/nucilor/semințelor.

Majoritatea experților sunt de acord că înmuierea este bună, dar consensul este că alimentele care sunt înmuiate și apoi încolțite pentru o perioadă de timp devin mai dense în nutrienți.

Cum să încolțești/ înmoi

Cum crești muguri acasă și care sunt cei mai ușor de cultivat? În primul rând, trebuie să te pregătești cumpărând nuci, semințe, fasole sau cereale. Apoi adună-ți recipientele în care vei înmuia și încolți. Reține că metoda de înmuiere și încolțire a diferitelor nuci, semințe, cereale și fasole este aceeași. Doar timpul necesar diferă în funcție de tipul exact pe care îl utilizezi.

Este important să fii atent la modul în care încolțesc propriile semințe. Germenii cruzi au potențialul de a crește bacterii care pot fi dăunătoare. Potrivit rapoartelor, mugurii cruzi cultivați comercial au apărut ca o sursă semnificativă de boli de origine alimentară. De exemplu, au fost asociate cu bacteriile patogene Salmonella și E. coli. Lucerna, trifoiul și mugurii de fasole mung au fost cei mai implicați în aceste focare, dar toți mugurii cruzi pot prezenta un risc de a deveni contaminați. Asigură-te că încolțești semințele numai într-un mediu foarte steril.

Atunci când cumperi nuci/semințe/fasole, caută-le pe cele crude. Dacă este posibil, selectează tipuri care sunt etichetate „certificat fără agenți patogeni”. Uneori, chiar dacă nucile și semințele sunt etichetate „crude”, acestea au fost de fapt pasteurizate și iradiate. Aceste tipuri se vor „activa” cu înmuiere și se vor îmbunătăți în ceea ce privește digestibilitatea, dar nu vor „încolți” fizic. Când ai semințele gata, clătește-le timp de un minut și adaugă suficientă apă pentru a le acoperi.

Îndepărtează resturile plutitoare, în special fragmentele posibil contaminate ale carcasei care ar putea pluti în jur.Igienizează mai întâi recipientele cu germinare pentru a te asigura că sunt complet curate.

 

 

 

Cuvinte cheie