Motive relevante pentru a folosi ierburi carminative

Motive relevante pentru a folosi ierburi carminative

Adăugarea unor ierburi carminative în stilul tău de viață este extrem de simplă prin adăugarea în bucătăria ta a câtorva condimente noi. Un stil de viață sănătos este esențial pentru recuperare și îngrijire preventivă. Nu există o dietă magică. Alege alimente care susțin în mod natural organismul și rămâi hidratat corespunzător. Schimbarea alimentației poate fi cheia pentru inversarea oricăror daune asupra sănătății.

Plantele carminative sunt atingerea finală a unui fel de mâncare, iar condimentele sunt aruncate în mesele noastre pentru mai multă complexitate și aromă. Au proprietăți vindecătoare incredibile. Să nu uităm că forma simplă, de ierburi crude sau uscate, are unele dintre cele mai extraordinare beneficii pentru sănătate.

Carminativele sunt ierburi și/sau condimente care ameliorează în principal simptomele digestive neplăcute. Ele ajută la ușurarea digestiei și a balonării, sparg pungile de gaz și pot elimina problemele recurente ale afecțiunilor gastro intestinale.

De asemenea, uleiurile volatile găsite în carminative activează multe dintre sistemele corpului tău.  Este foarte ușor să presari piper negru în mâncare sau scorțișoară în cafeaua de dimineață.

Chiar și aromaterapia îți poate deschide corpul și mintea în moduri uimitoare. Mai jos regăsești acțiunea plantelor carminative dar și câteva exemple care sunt ușor de introdus în orice tip de dietă.

În general, ierburile carminative funcționează ca un agent de curățare a intestinului, dar iată în detaliu cum funcționează plantele în corpul tău:

    • Modulează contracțiile intestinale prin reducerea forței și spontaneității contracțiilor.
    • Stimulează fluxul biliar, lucru necesar pentru a crește digestia grăsimilor. Compușii din uleiuri sunt descompuși și promovează mișcarea substanțelor biliare, cum ar fi sărurile biliare, pentru a se muta din ficat, în canalul biliar și apoi în intestine.
  • Reduc tensiunea de suprafață în intestine. Compușii oxigenați precum terpenele cresc în activitate și bulele mici de apă sunt combinate pentru a forma picături de apă mai mari. Desigur, această reducere a forței scade și durerile abdominale.
  • Prezintă o acțiune anti-spumă, adică reduc conținutul de bule de CO2 create de bacteriile intestinale prin legarea bulelor mai mici împreună în bule mai mari. Aceste pungi de gaz sunt apoi expulzate mai ușor din intestine, reducând disconfortul.

Utilizări terapeutice ale carminativelor: Plantele carminative prezintă diverse profiluri chimice care sunt folosite pentru a trata o serie de disconfort digestiv.

1. Au acțiune antimicrobiană: Multe dintre plantele medicinale se caracterizează prin proprietăți antimicrobiene care pot vindeca microflora intestinală și pot distruge bacteriile dăunătoare, pentru a trata problemele respiratorii datorate infectiilor si tulburarilor gastrointestinale.

2. Tratează sindromul intestinului iritabil:  Uleiul de mentă în special eliberează un miros puternic de mentol care poate crește semnificativ fluxul gastric și poate preveni stagnarea asociată constipației.

3. Au efect chimio-protector: Flavonoidele conținute în coaja de portocală ajută la repararea țesuturilor și la întărirea vaselor de sânge. Menta este, din nou, o alegere excelentă pentru chimioprotecție.

4. Ameliorează simptomele de greață: S-a demonstrat că ierburile carminative tratează greața rezultată atât din greața de mișcare, cât și din grețurile matinale. Folositi semințele de anason, ghimbirul, cardamomul și menta.

5. Reduc nevoia de medicamente: Metodele de extracție folosind un proces de distilare cu abur le permit unora dintre aceste plante carminative să aibă uleiuri volatile foarte puternice. Un studiu a arătat că amestecurile de uleiuri esențiale de ghimbir, mentă și cardamom au potențialul de a trata afecțiunile aromatic.

6.Au efect diuretic: Feniculul dulce este o sursă excelentă de oligoelemente și o sursă de calciu și magneziu. Această plantă funcționează ca un diuretic și este eficientă și sigură la copii și femeile însărcinate.

Iată câteva exemple:

1. Ghimbirul

Beneficii posibile: motilitate gastrointestinală, balonare, greață matinală, întărește sistemul imunitar, accelerează metabolismul, detoxifică organismul. Nimic care să încălzească corpul ca o ceașcă aburindă de ceai proaspăt de ghimbir. Conține carbohidrați, proteine, săruri minerale, aminoacizi, magneziu, potasiu, vitaminele C, B1, B2 și B3, calciu, fier, mangan, fosfor și ulei esențial.

2. Usturoiul

Beneficii posibile: întărește imunitatea, susține sănătatea inimii, combate bacteriile, previne bolile, detoxifică organismul, previne răceala și gripa. Stimularea digestiei, susținerea absorbției alimentelor și detoxifierea organismului sunt doar câteva dintre avantajele sale.

3. Turmeric

Beneficii posibile: reglează metabolismul, ameliorează durerea, ajută la depresie, promovează pierderea în greutate, reduce inflamația cronică. Se spune că turmericul este cel mai puternic condiment din lume și cea mai puternică plantă din Ayurveda. Acest carminativ poate fi benefic pentru aproape fiecare parte a corpului, intărește tractul gastro-intestinal și ameliorează gazele blocate, spasmele și ulcerele.

4. Scorțișoară

Beneficii posibile: stimulează circulația în plămâni și articulații, reglează glicemia și metabolismul, susține sănătatea sistemului nervos, ajută sistemul digestiv, protejează împotriva infecțiilor.

5. Menta

Beneficii posibile: îmbunătățește simptomele sindromului intestinului iritabil, calmează mâncărimea pielii, ameliorează durerile de cap și durerile musculare. Spre deosebire de scorțișoară care are un efect de încălzire, menta are opusul – un efect de răcire. Pentru digestie, descompune mucusul și stimulează fluxul de bilă care este necesar pentru descompunerea alimentelor.

6. Oregano

Beneficii posibile: poate ajuta la combaterea virusurilor si infectiilor, previne stresul oxidativ, are niveluri super ridicate de antioxidanti Antimicrobian, antiinflamator, antifungic, antiviral, practic anti-totul – oregano este ceva ce ar trebui să ai la îndemână în orice moment. Vitaminele A, C, K, B și E se găsesc în oregano.

7. Mușețel

Beneficii posibile: ameliorează durerile musculare, antiinflamator, ameliorează anxietatea, promovează un somn mai bun și promovează sănătatea digestivă. Beneficiile mușețelului par să nu se termine niciodată. „Mușețelul a fost apreciat ca un relaxant digestiv și a fost folosit pentru a trata diverse tulburări gastro-intestinale, inclusiv flatulență, indigestie, diaree, anorexie, rău de mișcare, greață și vărsături.”

8. Chimen

Chimenul conține calități răcoritoare remarcabile care calmează o burtă iritată și promovează digestia. Bogăția de uleiuri volatile din semințele de chimen, cum ar fi cuminaldehida, cimenul și alți compuși terpenoizi, sunt pline de caracteristici anti-balonare care oferă instantaneu ameliorarea gazelor și a crampelor stomacale.

9. Coriandru

Pe lângă faptul că oferă o aromă revigorantă și îmbietoare numeroaselor mâncăruri și supe tradiționale indiene, salate, băuturi sub formă de frunze proaspete, semințe parfumate sau pulberi picante de condimente, coriandru este o soluție naturală miraculoasă pentru eliminarea excesului de gaze din intestin.

10. Fenicul

Feniculul este apreciat pentru proprietățile sale strălucitoare antimicrobiene și emetice, care remediază infecțiile intestinale, ameliorează greața, măresc procesele digestive și ajută la eliminarea alimentelor nedigerate și a gazelor prinse din organism.

Moduri de a folosi ierburi carminative:

  • Folosește ceaiuri din plante: ceai de ghimbir, ceai de mentă sau combinații ale acestora în diverse amestecuri. Există atât de multe soiuri grozave pe care le poți găsi.
  • Consumă și respiră uleiurile lor esențiale: poți calma disconfortul abdominal combinând un ulei esențial carminativ cu ulei de nucă de cocos și aplicând pe piele și masând în țesutul din jurul regiunii abdominale. De asemenea, le puteți difuza în aer și respira beneficiile sau folosind cantități mici consumate între mese.
  • Utilizează ierburi proaspete sau uscate: poți aplica multe dintre acestea în mâncăruri din carne și legume în mod regulat. Iubesc ierburile italiene precum rozmarinul, cimbrul, busuiocul, oregano etc., care toate au efecte carminative grozave.
  • Adaugă-le într-un suc: poți pune bucăți mici de ghimbir, mentă etc. în suc sau poți adăuga ghimbir măcinat.
  • Mestecă niște fenicul: semințele de fenicul împrospătează fantastic respirația, la fel ca menta.
  • Supliment cu un amestec de plante carminative: Poți lua un amestec carminativ pentru a ajuta la menținerea sănătății digestive.
Cuvinte cheie