Siguranța din bucătărie previne aproape orice toxiinfecție alimentară.
Astfel, chiar și acasă se impun aceleași reguli stricte de igienă, sunt de părere specialiștii Keith Schneider, profesor în siguranța alimentară în cadrul Departamentului de Știința Alimentelor și Nutriție Umană de la Universitatea din Florida, și Joshua Resnick, bucătar-șef la Institutul de Educație Culinară, scrie Huff.com.
Spălarea mâinilor este importantă
Spălatul mâinilor nu este doar o chestiune de igienă, ci și o măsură preventivă esențială în bucătărie. Mâinile pot transporta numeroși germeni, dar și bacterii, care pot ajunge cu ușurință pe alimentele cu care intrăm în contact. Chiar și o scurtă atingere a unei suprafețe contaminate, precum mânerele ușilor sau telefoanele mobile, poate să contamineze mâinile.
Așadar, este recomandat să ne spălăm mâinile cu apă și săpun înainte și după fiecare etapă de preparare a alimentelor, mai ales atunci când schimbăm tipul de aliment (n.r. de exemplu, trecând de la carne crudă la legume).
Folosiți cuțitele în bucătărie în mod corect
Contaminarea alimentelor se mai face și prin transferul bacteriilor de la un aliment la altul prin cuțitele pe care le folosim în prepararea lor. Folosirea aceluiași cuțit pentru carnea crudă, cât și legume, fără a spăla cuțitul între cele două utilizări, este un exemplu clasic de împrăștiere a bacteriilor si de a te trezi cu o toxiinfecție alimentară.
Pentru a evita acest risc, este ideal să avem cuțite separate pentru tipuri diferite de alimente și să le spălăm temeinic cu apă fierbinte și detergent de vase după fiecare utilizare.
Curățați bine ustensilele sau vesela pentru prepararea cărnii crude
O alta sursă frecventă de contaminare este utilizarea aceleiași farfurii sau a acelorași ustensile pentru prepararea cărnii crude și apoi pentru aceeași carne după ce a fost gătită.
De exemplu, dacă un bol a fost folosit pentru a marina puiul crud, după care același bol este folosit pentru a servi puiul gătit, fără a fi fost spălat între cele două etape, există un risc ridicat de contaminare cu bacterii pe care carnea crudă le poate deține.
Spălarea cărnii crude
Chiar dacă s-ar putea crede că spălarea cărnii crude ar elimina bacteriile, în realitate, aceasta crește riscul de răspândire al bacteriilor în întreaga bucătărie. Jetul de apă poate stropi bacterii pe celelalte suprafețe, cum ar fi chiuveta și alte obiecte pe care le folosim și sunt în preajmă.
Dezghețarea cărnii trebuie făcută într-un mediu curat și sigur
Temperatura de siguranță pentru depozitarea alimentelor este de cel puțin 5°C. Lasând carnea să se dezghețe la temperatura camerei, aceasta poate intra în „zona de pericol”, căci bacteriile se pot multiplica rapid.
Un termometru pentru carne este un instrument esențial în bucătărie. Gătitul se bazează pe percepția vizuală sau pe textura alimentului, iar acest lucru nu este întotdeauna precis. Un termometru asigură că alimentul a atins o temperatură potrivită pentru a distruge orice bacterie.
Siguranța în bucătărie este esențială pentru a preveni o toxiinfecție alimentară.
. Măsurile menționate mai sus sunt esențiale și ar trebui urmate de oricine, indiferent de experiența culinară.