Încercările tinereții: cum se raportează adolescenții lui 2022 la vicii și când este cazul să te îngrijorezi în calitate de părinte

Perioada adolescenței este descrisă de mulți nostalgici ca fiind poate cea mai frumoasă din întreaga viață. Romanele de dragoste, cele psihologice și chiar și clasicele romane dostoievskiene abundă de pasaje pline de parfum despre minunata primăvară a vieții.

 

În realitate, însă, anii tinereții nu sunt pe atât de strălucitori și prietenoși pe cât îi fac să pară visătorii care au uitat de greutățile prin care au trecut, copii fiind. Pragurile psihologice trebuie depășite într-un ritm extrem de alert de către tinerii care nu și-au definit încă limitele, personalitățile și aspirațiile, iar cerințele impuse de societatea modernă acestor copii, în fond, sunt foarte dificil de tolerat de către aceștia.

 

Una dintre chestiunile care îi preocupă din ce în ce mai tare pe tineri este aceea de a se integra în grupuri sociale cât mai complexe și diverse și de a ,,gusta” cât mai mult din viață. Această preocupare îi chinuie pe părinții de pretutindeni, care se tem pentru viitorul copiilor lor. Lucrurile nu sunt, totuși, pe cât de îngrijorătoare ar putea părea.

 

Află cum se raportează tinerii la vicii și cât de permisiv este recomandat să fii cu copiii tăi:

1. Adolescența și fumatul 

 

Nu există niciun copil care să nu fi fost cel puțin curios în legătură cu fascinația unui număr atât de mare de oameni pentru acest obicei. Țigările obișnuite și, mai nou, cele electronice, fac parte din pachetul de bază al misterelor pe care, de la o vârstă, orice tânăr vrea să le deslușească. Dacă acorzi puțină atenție magazinelor de nicotină pentru țigări electronice, vei observa cu siguranță că vârsta medie a celor interesați de acestea este sub 30 de ani.

 

Curiozitatea copilului tău este firească, la fel cum este complet normal și natural să apară mai devreme de vârsta majoratului. Este extrem de important ca părinții să manifeste înțelegere față de curiozitatea tânărului și să îi explice cu calm care sunt riscurile cărora se supune un fumător. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, o atitudine agresivă și lipsită de bunăvoință îi îndeamnă pe curioșii zilei de astăzi să ajungă fumătorii înrăiți de mâine. Acceptă că, cel mai probabil, copilul tău va fi curios și va încerca de câteva ori haina fumătorului. Nu uita, este doar o etapă trecătoare, dacă știi s-o manevrezi.

2. Viața de noapte

 

Viața de noapte este un alt concept care, spre nemulțumirea părinților, îi fascinează de la vârste fragede pe copiii lor.  După încărcarea țigării electroince pe care s-o afișeze de față cu gașca, mai mult pentru imagine decât pentru fumatul propriu-zis, adolescentul este gata să plece de acasă seara și să se asigure că revine după ora prescrisă de familie. Lucrurile acestea se întâmplă tot din pricina faptului că tânărul este în căutarea echilibrului interior. El nu știe cât de rebel își poate permite să fie, nu înțelege care sunt pericolele care îl pândesc și caută să se descopere, expunându-se unui număr variat de situații care mai de care mai diferite.

 

Și în această direcție, cea mai bună atitudine de abordat este cea fermă, însă nu lipsită de căldură. Cu o explicație rațională și cu câteva compromisuri, tânărul rebel va înțelege cum stau lucrurile și va deveni, treptat, din ce în ce mai deschis și înțelegător.

 

Armonia în familie se construiește cu muncă, sacrificii și, din păcate, uneori cu lacrimi. Cum niciun efort nu rămâne nerăsplătit, însă, părintele trebuie să își asume rolul omului matur și puternic și să îndure felurite eforturi pentru binele său și al copilului său.

 

Sursa foto: unsplash.com