Cred că nu exagerăm când spunem că unul dintre cele mai bune sentimente din lume este când adormim în așternuturi curate.
Dar oare cât de des ar trebui să ne schimbăm lenjeria de pat? Probabil nu le schimbi destul de des dacă aștepți să pierzi senzația de prospețime, iar faptul că lași așternuturile murdare pe pat pe perioada mai îndelungată ar putea chiar să-ți afecteze sănătatea.
Cât de des ar trebui să îți cureți așternuturile de pat?
În fiecare săptămână petrecem în medie două zile adunate in pat. În aceste două zile, corpul nostru va pierde milioane de celule de piele și, din păcate, acestea nu plutesc pur și simplu pe fereastra dormitorului. Pe lângă acest lucru, de regula vom transpira în timpul nopții (și mai mult în timpul verii).
Amestecul de celule de piele, transpirație și uleiurile din corpul nostru vor atrage acarieni, care de regula sunt inofensivi, dar acestia sunt vinovații care îți murdăresc așternuturile. Lăsarea așternuturilor murdare poate declanșa crize de astm, eczeme, alergii sau chiar raceli.
Ca regulă generală, pentru a ține germenii la distanță, se recomandă spălarea așternuturilor cel puțin o dată la două săptămâni. Pentru persoane mai predispuse la transpirație, cu animale de companie sau care împart patul cu partenerul, nu ar trebui să treacă mai mult de 10 zile între schimbarea asternuturilor de pat.
De asemenea, se recomandă ca cel puțin o dată pe luna să se aspire și să se folosească un spray antibacterian pe saltele – care ar fi preferabil să fie făcute dintr-un material hipoalergenic; pentru a nu favoriza înmulțirea acarienior.
Cum să te motivezi să schimbi lenjeria de pat
Stim că este important, dar cu toate acestea dezbrăcatul și aranjarea patului nu reprezinta o idee distractiva pentru toată lumea. Pentru extra motivatie, obișnuiește-te să iei toate așternuturile murdare de pe pat în dimineața în care intenționezi să le schimbi. În acest fel, când vine ora de culcare, nu vei avea altă opțiune decât să te răsfeți cu un pat curat.
Merită să verifici dacă toate așternuturile tale. sunt din bumbac mai degrabă decât din policotonă. Bumbacul este un material natural, așa că o lenjerie din bumbac va permite corpului tău să respire în timpul nopții, ceea ce le face mai puțin murdare, deoarece vei transpira mai puțin. De asemenea, daca achizitionezi un set de asternuturi noi, vei fi mai predispus să le schimbi mai des.
Cum se spală corect lenjeria de pat?
Desigur, cel mai optim mod de a spăla o lenjerie de pat este mașina de spălat rufe, însă trebuie urmate niște reguli pentru a-i asigura longevitatea și a evita deteriorarea acesteia. spăla spăla spăla
Pentru o lenjerie 100% din bumbac, se poate folosi chiar și o temperatura a apei de 90 de grade Celsius, care asigură înlăturarea tuturor acarienilor, germenilor și microbilor din material. Pentru materiale care conțin și fibre sintetice, nu se recomandă o temperatura mai mare de 60 de grade Celsius.
Ar fi ideal să folosim detergenți blânzi, de preferat lichizi, pentru a nu distruge țesătură dar care să fie eficienți pentru pete și să nu folosim o setare agresivă de centrifugare. Pentru a nu se șifona, chiar și 800 de rotații/minut sunt suficiente. Poți folosi și un balsam de rufe, pentru extra prospețime, însă mare atenție la lenjeriile de pat albe, întrucât anumite produse pot cauza ingalbenirea țesăturilor.
Mai rămâne doar să lași așternuturile să se usuce, fie într-o mașină de uscat rufe fie într-un loc călduros, dar nu direct în bătaia razelor de soare.