Luciul apei, stuf din abundenţă şi lebedele Parcului Natural Comana

Luciul apei, stuf din abundenţă şi lebedele Parcului Natural Comana

In cadrul proiectului „Ape curate asumate”, sustinut de Aqua Crapatica, ne dorim ca tu sa cunosti cat mai bine apa si sa contribui la pastrarea curateniei ei.

Astazi iti facem cunoscute apele din Parcul natural Comana.

Balta Comana este a treia zona umeda a Romaniei dupa Balta Mica a Brailei si Delta Dunarii si a doua ca biodiversitate dupa Delta Dunarii. In apele cu stuf abundent si-au gasit casa 141 de specii de pasari si 13 specii de pesti –Tiganusul si Cleanul de Comana, 2 specii care doar aici se mai intalnesc.

Daca Delta Dunarii este mult prea departe, turistii au ocazia se se bucure de varianta mult mai la indemana, a Parcului Natural Comana. Romania se mandreste cu astfel de locuri prielnice pentru vegetale, pesti, pasari sau plante pe cale de disparitie.

Parcul Natural Comana este locul verde de care avem nevoie la sfarsit de saptamana, unde linistea domneste, perturbata doar de trilurile pasarilor. Natura a creat un paradis la o distanta de doar 30 de kilometri de Bucuresti. Vegetatia luxurianta, arbori seculari, zonele umede au pus stapanire pe aproape 25.000 de hectare, un adevarat plaman verde intre doua orase. Adancimea apei este intre -1.26 si 1,32 m, iar batimetria variaza între 42.3m și 43.7m față de nivelul 0 al Mării Negre.

Sedimentele se depun în centrul bălții, acolo unde în 1984 zona era acoperită de apă, iar acum este unul din arealele cu altitudini mari de peste 43 m. Apa se adună in partea de est, unde este blocată de construcția barajului din 2007, baraj ridicat pentru conservarea biodiversității și in vest, de unde este alimentat puternic de râul Neajlov.

Comana este un loc feeric unde cresc in voie margaritarul sau bujorul romanesc. Localnicii pretuiesc atat de mult gingasa floare incat ii organizeaza in fiecare an, in luna mai, ,,Sarbatoarea Bujorului”. Puntile de lemn, construite peste ape va poarta in desisul padurilor si a stufului de aici ca intr-o poveste.

Comoara verde de langa Bucuresti

Un alt loc unic in Comana este Rezervatia Ghimpelui. Legenda spune ca aceasta planta a aparut dupa uciderea domnitorului Vlad Tepes, pe drumul ce leaga capitala de Giurgiu. Protejat, in grija soarelui, ghimpele creste in voie sub copacii batrani ai padurii, iar cautarea lui este motiv de aventura prin crang.

Asuma-ti si tu o mica parte de contributie pentru a pastra apele Romaniei cat mai curate!

Evenimentul lunar “APE CURATE ASUMATE” este organizat  de Portalul PR Spiritual TOT CEEA CE ESTE (totceeaceeste.ro).

Cuvinte cheie