Muzica reduce durerea copiilor. Si nu numai!

Muzica reduce durerea copiilor. Si nu numai!

Muzica si efectul ei asupra noastra a fost permanent in atentia cercetatorilor.

Un studiu recent realizat de oameni de știință de la Universitatea Thomas Jefferson (SUA) a arătat că muzica lui Mozart, ascultată în timpul procedurilor medicale minore de către nou-născuți, le poate atenua acestora într-o oarecare măsură durerea.

Cercetarea, prima de acest gen, realizată într-un spital comunitar din Bronx, New York, pe 100 de copii de numai două zile, născuți la termen, a măsurat durerea acestora. In timp ce li se lua sânge și în timp ce bebelușii ascultau muzica lui Mozart, scrie Science Alert.

Tuturor li s-a administrat o doză mică de soluție de zahăr cu două minute înainte de procedură. Pentru a li se ameliora durerea. 54 dintre sugari au ascultat cântecul de leagăn al lui Mozart timp de 20 de minute înainte, în timpul testelor și cinci minute după acestea. Niciunul dintre bebeluși nu a putut fi îmbrățișat sau alinat de către părinți.

Testul de sânge a făcut parte din screeningul de rutină pentru afecțiuni rare, cum ar fi fibroza chistică și tulburările metabolice moștenite, cei mici fiind înțepați în călcâi.

Un investigator extern, care purta căști de anulare a zgomotului, a evaluat nivelul durerii bebelușilor. Pe baza unui sistem de scor standard, care a evaluat expresiile faciale. Plânsul, tiparele de respirație, mișcările membrelor și vigilența, cu un scor maxim posibil de 7.

Scorurile sugarilor care au ascultat cântecul de leagăn au fost de 4 în timpul procedurii. Scăzând la zero un minut mai târziu.

Scorurile obținute de nou-născuții care nu au auzit muzica lui Mozart au fost de 7 în momentul înțepăturii. Scăzând la 5,5 după un minut și la 2 după două minute. Se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature.

„Intervenția muzicală este un instrument ușor, reproductibil și ieftin pentru ameliorarea durerii de la proceduri minore la nou-născuții sănătoși, la termen”. A spus autorul studiului, dr. Saminathan Anbalagan, specialist în medicină neonatală și perinatală la spitalul universitar Thomas Jefferson din Philadelphia.

„Sugerăm că studiile viitoare ar trebui, de asemenea, să ia în considerare explorarea efectelor unor intervenții similare. Cum ar fi vocea parentală înregistrată în loc de muzica Mozart”, a mai adăugat cercetătoarea.

Cuvinte cheie