Muzica va fi peste tot şi concertul nicăieri. O zi dedicată muzicii

Muzica va fi peste tot şi concertul nicăieri. O zi dedicată muzicii

Muzica ta! Celebrată în Franța, începând din anul 1982, ziua muzicii a devenit o sărbătoare europeană din 1985, pentru ca mai apoi să fie îmbrăţişată şi de state de pe alte continente. Sunt promovate toate genurile muzicale, dar și variatele forme de expresivitate muzicală.

În octombrie 1981, compozitorul şi jurnalistul Maurice Fleuret a devenit director pentru muzică şi dans în cadrul Ministerului Culturii condus de Jack Lang şi a aplicat ideile sale în practica muzicală – „La musique sera partout et le concert nulle part” („Muzica va fi peste tot şi concertul nicăieri”).

muzica

Astfel, prima ediţie a „Fete de la Musique” a fost organizată la 21 iunie 1982, ziua simbolică a solstiţiului de vară, cea mai lungă zi a anului în emisfera nordică, şi a urmărit să reunească în stradă toţi muzicienii.

În 1985, ziua muzicii a devenit un eveniment care a fost exportat, cu ocazia Anului European al Muzicii, iar acum se dezvoltă în baza unui statut – „La Fete Européenne de la Musique”, semnat la Budapesta, în 1997, şi deschis tuturor partenerilor care doresc să se alăture.

Ziua Muzicii este sărbătorită în peste 700 de oraşe din 120 de ţări si este purtătoarea noilor tendinţe muzicale.

Cuvinte cheie