„My health, my right” de Ziua Mondială a Sănătății – 7 aprilie

Tema aleasă pentru Ziua Mondială a Sănătății, în 2024, este „My health, my right” şi a fost aleasă pentru a susţine dreptul tuturor, de pretutindeni, de a avea acces la servicii de sănătate, educaţie şi informaţii de calitate, precum şi apă potabilă sigură, aer curat, alimentaţie bună, locuinţe de calitate, condiţii decente de muncă şi de mediu, libertate fără discriminare.

Ziua mondială a sănătăţii este marcată, anual, la 7 aprilie, data la care a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceasta este un tratat între naţiunile lumii, care recunoştea că sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului ci şi un drept fundamental pentru pace şi securitate.

Sănătatea, un drept al omului

În întreaga lume, dreptul la sănătate a milioane de oameni este din ce în ce mai ameninţat. Bolile şi dezastrele sunt principalele cauze de deces şi invaliditate. Conflictele devastează vieţi, provocând moarte, durere, foame şi suferinţă psihologică. Arderea combustibililor fosili provoacă simultan criza climatică şi ne ia dreptul de a respira aer curat, poluarea aerului din interior şi exterior costând o viaţă la fiecare 5 secunde.

Consiliul OMS pentru Economia Sănătăţii pentru Toţi (WHO Council on the Economics of Health for All) a constatat că cel puţin 140 de ţări recunosc sănătatea ca un drept al omului în constituţia lor. Cu toate acestea, sunt ţări care nu adoptă şi nu pun în practică legi ce pot asigura dreptul de a accesa servicii de sănătate pentru populaţie.

Acest lucru susţine faptul că cel puţin 4,5 miliarde de oameni – mai mult de jumătate din populaţia lumii – nu au fost acoperiţi în totalitate de serviciile de sănătate esenţiale în 2021.

 

Anual, Organizația Mondială a Sănătății proiectează o temă în jurul căreia această zi mondială se desfășoară. Iată mai jos câteva dintre temele cele mai recente:

  • 2023 – „Sănătate pentru toți”;
  • 2022 – „Planeta noastră, sănătatea noastră”;
  • 2021 – „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”;
  • 2020 – „Susținem asistenții medicali și moașele”;
  • 2019 – „Sănătate pentru toți: oricine și oriunde”.

Sănătate prin mâncare

Sănătatea înseamnă, de asemenea, și o alimentație creată în acest sens.

Cuvinte cheie