O dietă cu alimente organice reduce nivelul de glifosat din organism cu 70%

O dietă cu alimente organice reduce nivelul de glifosat din organism cu 70%

Un studiu recent a analizat obiceiurile alimentare ale unor familii de americani, apoi efectele unei diete cu alimente organice. Rezultatul a fost că, în șase zile, nivelul pesticidelor din corpurile participanților a scăzut cu 70%.

„Succesul industriei pesticidelor în a păstra pe piață un produs chimic cu toxicitate cunoscută este emblematic pentru o problemă fundamentală a sistemului”, scriu Kendra Klein și Anna Lappe, de la Friends of Earth.

Fundația realizează studii despre agricultura organică și despre pericolele agriculturii industriale. Studiile sunt realizate în colaborare cu cercetători de la Universitatea Berkeley, California, Universitatea San Francisco, California și Institutul de Cercetări ale Sănătății.

SUA permite utilizarea a mai mult de 70 de pesticide interzise în Uniunea Europeană. Doar în ultimii ani, EPA (Agenția de Protecție a Mediului din SUA) a aprobat peste 100 de noi produse pesticide care conțin ingrediente considerate a fi extrem de periculoase.

Studiul, realizat de cei de la Friends of Earth, a presupus colectarea datelor legate de obiceiurile alimentare ale membrilor din patru familii. Cercetătorii au descoperit 16 pesticide și chimicalele în care pesticidele se transformă în corp, în fiecare persoană analizată. Îngrijorător pentru cercetători, glifosatul – o substanță extrem de controversată, fiind asociată cu cancerul și alte probleme de sănătate – a fost găsit și în corpul unui copil de patru ani.

Studiul vine totuși și cu o veste bună: o dietă compusă din alimente organice reduce în doar șase zile nivelul de pesticide din organism. Nivelul tuturor chimicalelor a scăzut, în medie, cu 60,5%, (rezultatele au fost între 37% și 95%, în funcție de compus). Glifosatul, de exemplul, a scăzut cu 70%.

Aceste pesticide sunt atât de dăunătoare pentru creierul în curs de dezvoltare al copiilor, încât oamenii de știință au cerut o interdicție completă. Un alt pesticid neurotoxic, clorpirifosul, este legat de rate crescute de autism, dizabilități de învățare și IQ redus la copii și este, de asemenea, unul dintre pesticidele cel mai adesea legate de otrăvirea lucrătorilor în agricultură.

„După cum arată acest studiu, rezultatul final este că în corpul nostru există substanțe chimice toxice care nu trebuie să fie acolo. Un număr tot mai mare de oameni iau măsuri cumpărând produse organice, dar ce se întâmplă cu mulți care nu au acces la ele sau nu și le pot permite? Atâta timp cât tratăm alimentele organice ca și cum ar fi o preferință de cumpărături în loc de un bun public, vom rata ocazia de a lupta pentru o schimbare cu disperare necesară a modului în care cultivăm – una care să ne asigure că nimeni nu este expus pesticidelor toxice din mâncare pe care o consumă”, au mai transmis autorii studiului.

Cuvinte cheie