Minciunile incep inca de la varste mici, atunci cand, din diverse motive, copiii se simt amenintati de ceva sau de cineva. Cei mici nu isi propun in mod special sa minta, ci ajung sa spuna minciuni din teama de a nu avea probleme.
Desi tuturor ni se intampla sa spunem minciuni nevinovate, mai mici sau mai mari, de la cele mai mici varste pana la varsta adulta, exista si mincinosii “profesionisti”. Ei mint pentru orice si in orice situatie, ajungand chiar pana la punctul in care devine obositor sa tina pasul cu propria plasa de minciuni.
Este interesant de inteles psihologia din spatele motivelor pentru care o persoana minte, pentru ca de cele mai multe ori vei ajunge la concluzia ca minciunile par sa aiba legatura cu nevoia de protectie fie fata de sine, fie fata de o alta persoana. De asemenea, foarte frecvent oamenii mint pentru a-si proteja proprietatea sau integritatea fizica, dar si pentru a obtine aprobarea celor din jur.
Psihologii sunt de parere ca totul se rezuma la stima de sine, pentru ca imediat ce oamenii simt ca stima de sine le este amenintata, incep sa minta mult mai mult.
Iata in cele ce urmeaza o lista cu 12 motive pentru care oamenii aleg sa minta; poate ca in acest fel vei reusi sa intelegi mai bine de ce, chiar si tie, ti se intampla uneori sa mai scapi cate o minciuna.
1. Pentru a evita consecintele
Minciuna este un mod usor de a evita problemele si consecintele pentru diverse actiuni. Fie ca ai varsat cafeaua pe laptopul cel nou, fie ca ti-ai inselat partenerul de viata, minciuna te scoate din tot felul de situatii care nu te fac deloc sa te simti bine.
Psihologii spun ca minciuna te poate scoate din situatii ciudate, poate cruta sentimentele celor din jur, poate intretine sau consolida aliante, iti poate imbunatati pozitia sociala, te poate tine la distanta de probleme. Si uneori iti poate salva si viata.
Ceea ce ne duce imediat cu gandul la teoria evolutionista a cunoasterii, pentru ca minciuna este de fapt un instrument valoros in echipamentul de supravietuire al reprezentantilor speciei sociale. Sigur ca aceasta explicatie nu inseamna ca e in regula sa minti!
Oamenii au tedinta de a minti atunci cand incearca sa evite pedepsele, fie din partea parintilor, a celor iubiti, a colegilor de serviciu sau a sefilor. Vazuta in aceasta lumina, minciuna pare convenabila si oportuna in general, cu o singura conditie: sa nu fii nevoit sa spui din nou povestea mai tarziu. Caci pana la urma, asa cum spunea Mark Twain, “daca spui intotdeauna adevarul, nu va trebui sa tii minte nimic niciodata”.
2. Pentru a evita sa se simta ciudat
Exista oameni care mint pentru ca nu stiu sa socializeze asa cum se cuvine si ajung sa spuna pur si simplu ceea ce isi imagineaza ei ca ar vrea sa auda cei din jur. Toata lumea are nevoie de aprobare, insa din pacate foarte multi oameni simt ca nu pot fi ei insisi si ca pentru a avea aprobarea celor din jur trebuie sa minta despre orice: locul in care traiesc, serviciul, ocupatia, stilul de viata, persoanele cu care ies si lista poate continua.
Psihologii sunt de parere ca este un lucru normal sa iti doresti sa starnesti in apropriatii tai sentimente pozitive si ca acestia sa gandeasca lucruri bune vis-a-vis de tine. Insa tot ei avertizeaza ca din aceasta dorinta ajungem sa facem uneori lucruri pe care chiar noi le consideram reprobabile: in loc sa recunoastem situatia reala si sa ne confruntam cu o scadere a respectului celor din jur, adesea acoperim realitatea. Daca nu reusim sa ne comportam curajos si corect, mintim ca sa parem mai curajosi si mai virtuosi decat suntem de fapt.
Daca majoritatea omenilor au tendinta de a pretinde ca au citit si ei o carte pe care au citit-o toti apropiatii sau ca au vazut un film vazut de toti, pentru a iesi cu capul sus dintr-o situatie minora, mincinosii cronici au tendinta de a duce aceste povesti la un alt nivel,
Atentie, insa! Daca pretinzi ca ai facut sau ca ai vazut ceva, e posibil sa te regasesti intr-o situatie penibila daca esti deconspirat. Varianta ideala este sa recunosti ca nu ai avut placerea de a face/citi/experimenta acel ceva despre care vorbesc cei din jurul tau.
3. Pentru a se integra in grup
Acceptarea si dragostea sunt unele dintre cele mai importante nevoi ale fiintei umane. Atunci cand suntem respinsi de catre cei din jur, putem trece printr-o serie intreaga de probleme, atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere emotional.
Starea noastra de bine depinde de acceptarea celorlalti si, astfel, nu este ceva neobisnuit sa vezi oameni care mint pe diverse subiecte pentru a avea prieteni. Oamenii mint cu privire la mancarea preferata, la hobby-uri si iesiri, la lucruri pe care vor sau nu vor sa le faca si asa mai departe.
Este interesant de remarcat ca pentru a se integra intr-o gasca sau intr-un grup, oamenii renunta la ceea ce sunt in esenta lor. Tot specialistii sunt de parere ca ne dorim sa aratam bine atunci cand suntem in compania altora (mai ales a persoanelor de care ne pasa) si vrem sa ne protejam stima de sine.
4. Pentru a avansa
Ne vom indrepta acum atentia asupra unui tip negativ de minciuna, genul de minciuna de care cu totii ne temem. Probabil cel de-al doilea mare motiv pentru care oamenii mint este sa obtina ceea ce isi doresc. Mintim pentru a obtine bunuri materiale (bani, de exemplu) si bunuri non-materiale (de exemplu atentia celor din jur atunci cand spunem tot felul de povesti).
Minciunile spuse pentru a avansa sunt ceva obisnuit la locul de munca sau in cercurile sociale, cu atat mai mult cand avem de-a face cu tot soiul de oportunitati si cand la mijloc sunt si sume importante de bani.
Oamenii care mint pentru a avansa in cariera sau pe scara sociala se numesc oportunisti si in general ei stiu asta despre ei insisi. Foarte interesant, in general oportunistii nu au o problema cu minciuna, nu duc o lupta interioaira cu ea, pentru ca minciuna face parte din ceea ce sunt ei de fapt si o vor folosi intotdeauna ca arma necesara si utila pentru a ajunge acolo unde isi doresc.
Asa cum vom vedea in sectiunea urmatoare, uneori asta implica si sacrificarea persoanelor din jur.
5. Pentru a crea altora o imagine negativa
Ai mintit vreodata cu privire la fratele sau la sora ta, dand vina pe acesta pentru ca tu sa scapi dintr-o situatie? Ei bine, si adultii fac asta! Spre deosebire de copii, insa, acesti adulti stiu exact ce fac si totusi merg mai departe, alegand cu buna stiinta sa puna alte persoane in situatii dificile.
Minciuna poate fi, de pilda, un mod confortabil de a rasturna situatia in defavoarea colegului cu care te lupti pentru o promovare mult dorita de amandoi.
Iti poti croi drum catre avansare cu manipulari si minciuni, si lucruri rele spuse despre alte persoane, facand constatari si insinuari care pe altii ii pot afecta sau creand scenarii in care oamenii sa poata citi printre randuri.
A minti pentru a avansa este, de asemenea, foarte la indemana pentru persoanele lipsite de empatie.
Potrivit lui Judith Orloff, psihiatru si autor al cartii “Ghid de supravietuire pentru empatici” “totul vine dintr-un defect la nivelul conexiunilor neurologice legate de ceea ce ne face sa simtim compasiune si empatie. Narcisistii, sociopatii si psihopatii au ceea ce se numeste tulburare cu deficit de empatie, ceea ce inseamna ca nu simt empatie in acelasi mod in care noi ceilalti o resimtim”.
6. Pentru a proteja pe altcineva
Oamenii pot minti si pentru a proteja pe altcineva care poate fi ranit. Desi avem capacitatea de a minti in orice situatie, se intampla uneori sa nu o facem pentru noi, ci pentru binele altora.
Ti s-a intamplat vreodata sa oferi recomandari false pentru un job, atunci cand un prieten avea nevoie sa fii de partea lui? Ai inflorit vreodata situatia unui coleg de munca pentru a-l ajuta sa obtina o promovare? Ai mintit vreodata pentru a-ti proteja copilul de o situatie penibila, in public? In mod cert fiecare dintre noi a facut ceva din toate acestea, macar o data in viata! Ei bine, iata ca oamenii pot minti pentru a proteja sentimentele altora.
Potrivit psihologilor, daca esti intr-o situatie extrem de vulnerabila si apropiatii tai stiu asta, poate ca vor evita sa iti spuna lucruri pe care nu vrei sa le auzi. Daca simt ca nu poti face fata adevarului pentru ca esti prea sensibil, vor fi tentati mai degraba sa minta. Uneori mintim cu cele mai bune intentii. Instinctul de a ne proteja intre noi este la fel de puternic ca instinctul de a cauta iubire si acceptare, iar in mod ironic, minciuna ne poate ajuta in ambele situatii.
7. Pentru ca povestea creata este reala pentru cei care mint
Uneori o minciuna se poate inradacina atat de mult in mintea celui care o spune, incat sa devina chiar reala. Minciuna persista pentru ca oamenii si-au antrenat creierele sa nu o mai puna la indoiala. Explicatia poate fi ca atunci cand un om continua sa minta, se intampla ceva ciudat cu amintirile sale, iar el incepe sa creada ca ceea ce a inventat este de fapt adevarat.
Mincinosilor pur si simplu nu le pasa de consecintele minciunii pe care o spun, pentru ca pe ei nu ii afecteaza atat de mult cat ii afecteaza pe cei din jur! Extrem de multi oameni intra in relatii cu mincinosi cronici, si pur si simplu nu inteleg de ce mint, pentru ca incearca sa incadreze aceste persoane in standardele obisnuite a ceea ce inseamna empatie.
Desi este o provocare dificila, daca ai in jurul tau oameni la care tii, care au ajuns sa isi creada propriile minciuni, ofera-le ajutorul de care au nevoie si vei reusi sa ii aduci pe drumul cel bun.
8. Pentru ca au asteptari mari cu privire la propria persoana
Exista oameni care mint pentru ca nu vor sa-i dezamageasca pe ceilalti si nici pe ei insisi. Ei inventeaza o poveste pentru a face ca lucrurile sa para mai bune decat sunt de fapt. In general se intampla asta cand vine vorba despre bani, despre realizari sau despre oportunitati. De asemenea, oamenii mint pentru a nu-si pierde prestanta.
Poate ca nu este vizibil, dar cei care spun minciuna dupa minciuna sunt adesea ingrijorati cu privire la pierderea respectului celor din jur. Ei vor ca apropiatii lor sa ii placa, sa fie impresionati si sa ii aprecieze si sunt ingrijorati ca adevarul ii poate face de rusine sau ii poate face pe ceilalti sa ii respinga.
Daca un cunoscut al tau minte cu privire la vreunul dintre aceste lucruri si nu intelegi de ce, discuta cu el despre incredere si despre motivele care il fac sa simta nevoia de a infrumuseta o situatie reala din viata sa.
Daca veti discuta despre cei pe care incearca sa ii impresioneze si de ce este important pentru el sa inventeze aceste povesti, vei putea lansa un dialog care sa ii dea incredere si sa il ajute sa se schimbe.
9. Pentru ca se pierd in plasa de minciuni si pierd controlul
Ori de cate ori cineva spune o minciuna se expune posibilitatii ca minciuna sa il doboare.
Ne place sa credem ca detinem controlul asupra minciunilor si povestilor pe care le spunem, dar atunci cand ele continua o perioada foarte lunga, au tedinta de a capata o viata a lor proprie. Acest lucru se intampla adesea cu cei care mint cu privire la jocurile de noroc, la droguri, la abuzuri, la probleme financiare si la alte probleme similare, care vin in general la pachet cu foarte multa frica si rusine.
Potrivit psihologilor, oamenii care mint cu privire la aceste subiecte se ingroapa in minciuni atat de mult incat e foarte greu sa mai iasa la lumina, pentru ca nu stiu cum sa mai faca fata situatiei.
Daca cineva apropiat tie minte cu privire la aceste aspecte si simte ca pierde controlul, ajuta-l sa-si faca un plan cu ajutorul caruia sa rezolve problema frontal, in loc sa se ascunda de ea intr-un ghem de minciuni.
10. Pentru ca minciuna le da senzatia ca detin controlul
Pentru unele persoane, minciunile sunt un fel de as din maneca. Exista oameni care spun minciuni pentru ca asta ii face sa se simta importanti sau impliniti, intr-un fel in care adevarul nu o poate face. Este un drum alunecos, pentru ca aceste minciuni ii ranesc adesea pe cei implicati. Daca cineva din anturajul tau te controleaza sau incearca sa te controleze, poate ca ar trebui sa te gandesti ca minte cu privire la unele lucruri pe care le impartasiti.
Atunci cand decid sa minta sau sa insele pe cineva, oamenii se concentreaza in general pe finalitatea pe termen scurt, insa atunci cand cel inselat va descoperi minciuna consecintele vor fi pe termen lung.
Desi poate parea ca discutia deschisa cu cel care te minte poate inrautati situatia si poate atrage mai multe minciuni, e mai bine sa stii acum tot adevarul decat sa continui sa te intrebi cine este persoana din fata ta.
11. Pentru ca ei cred ceea ce spun si au nevoie ca si tu sa crezi
Vorbim aici despre minciunile spuse pentru a schimba directia unei discutii sau a unei situatii. Daca cineva te minte, e posibil sa aiba nevoie ca tu sa crezi ceea ce spune, pentru binele sau. Daca se intampla ceva sau daca el crede ca s-a intamplat ceva, va continua probabil sa spuna acea poveste ca si cum ar fi adevarata, pentru a incerca sa te convinga ca acel lucru chiar s-a intamplat.
Adesea mincinosii repetitivi simt atat de multa presiune in acel moment incat memoria lor devine pur si simplu nesigura. Atunci cand spun ceva, o fac pentru ca ei cred in mod natural ca este adevarat!
Vederea unui vechi prieten, pierderea unor bani la jocuri mecanice sau un incident la serviciu sunt exemple de situatii care pot declansa o spirala a minciunilor menita sa te faca sa simti ca a avut dreptate cu privire la acele lucruri.
12. Pentru ca rostirea minciunii o face sa para reala
Se intampla ca oamenii sa minta pentru ca asta ii face sa simta ca este real. Daca vor sa creada un lucru anume sau daca vor ca ceva sa fie real, tot ce trebuie sa faca este sa il rosteasca de suficiente ori incat gandul sa devina realitate. Este o chestiune de psihologie: atunci cand crezi in ceva, devine adevarat, indiferent cat de mult ar incerca altii sa te faca sa crezi contrariul.
Minciuna este, de asemenea, cea mai usoara optiune – comparativ cu alte moduri de a obtine putere – atunci cand cineva nu vrea sa mai faca niciun efort. De pilda, este mult mai usor sa minti pentru a obtine banii sau averea cuiva decat sa ii dai in cap sau sa jefuiesti o banca.
O viata construita pe minciuna nu este deloc viata
Minciunile nu afecteaza doar persoana mintita, ci creaza foarte mult conflict si in viata celui care minte. Potrivit psihologilor, partea periculoasa cand vine vorba despre minciuni este ca oameniii nu inteleg cum ii schimba acest lucru.
Noi, ca si societate, avem nevoie sa intelegem ca atunci cand nu respingem minciuna crestem probabilitatea ca ea sa apara din nou. Poate ca este imposibil sa traim o viata fara minciuni. Dar, pe de alta parte, nu facem niciun rau daca incercam sa ne traim viata cu cat mai multa integritate.