Recâștigarea vitalității și consumul eficient de energie prin kettlebell

Antrenorul de kettlebell Iulian Sandu își antrenează elevii să devină mai rezistenți fizic, să își întărească imunitatea și sistemul cardiovascular, dar și să sară și să se târască pentru a evita accidentele casnice și pentru a-i putea ajuta mai bine pe cei dragi.
Antrenamentul cu kettlebell are numeroase beneficii pentru sănătate FOTO arhiva personală
Antrenamentul cu kettlebell are numeroase beneficii pentru sănătate

Kettlebell-ul este un accesoriu sportiv utilizat în fitness, crossFit și mai ales în haltere. Un kettlebell vine sub forma unei mingi ponderate cu mâner. Practic, vorbim de o greutate realizată în mod tradițional din materiale din fontă și care poate fi mai ușoară, fiind destinată începătorilor, sau mai grea pentru sportivii care participă la competiții.

Iulian Sandu (35 de ani), sportiv de performanță și antrenor de kettlebell, a vorbit în exclusivitate pentru „Adevărul” despre acest sport foarte puțin cunoscut în România, dar care are multiple avantaje pentru sănătate. Kettlebell-ul a apărut acum mai bine de 200 de ani în Rusia și a câștigat treptat adepți în toată lumea, dar nu foarte mulți.

Iulian Sandu este master trainer recunoscut de Federația Internațională de Kettlebell și Fitness și a știut de acum șapte ani, când și-a deschis o sală de antrenamente funcționale cu kettlebell la Galați, că va trebui să muncească serios pentru a face cunoscute beneficiile antrenamentului cu kettlebell pe plan local și național.

„Lumea desconsideră foarte mult acest sport. În general, oamenilor le este greu să se deschidă la a învăța lucruri. Îmi este mai ușor să învăț un copil decât un adult și să încerc să îi schimb mentalitatea și cunoștințele generale despre sport”, enumeră antrenorul câteva dintre motivele pentru care kettlebell-ul este atât de puțin cunoscut.

O altă explicație este că antrenamentul cu kettlebell este destul de dur, iar rezultatele apar în timp, nu de pe o zi pe alta. Iulian face antrenamente colective și individuale la sală atât cu sportivi profesioniști din diverse sporturi, cât și cu amatori. Unii au nevoie să își dezvolte rezistența la efort, alții anduranța și echilibrul sau forța explozivă.

„Am oameni care au plecat de la zero și îi pot pune acum să se antreneze cot la cot cu cei care fac performanță. Ei sunt practic sportivi, dar nu se consideră astfel pentru că nu se întrețin din asta”, punctează antrenorul o altă problemă de mentalitate.

Beneficiile pentru sănătate sunt nenumărate

Kettlebell este util printre altele pentru antrenamentele cardiovasculare. Capacitatea plămânilor de stocare a oxigenului crește, iar cei care fac acest gen de antrenamente învață să își consume extrem de eficient energia în orice fac în fiecare zi.

Important de amintit este că antrenamentele cu kettlebell îi ajută pe practicanți în viața de zi cu zi pentru îmbunătățirea semnificativă a coordonării, a sistemului cardiovascular și pentru un mai bun echilibru general al corpului. De asemenea, dezvoltă forța musculară, anduranța și performanțele generale ale funcțiilor motrice. Și mental, kettlebell-ul are un impact enorm.

„Este foarte important să îți duci ziua la bun sfârșit fără să te simți obosit. Mintea noastră caută permanent să fim în siguranță, dar caută și confortul. Tocmai de aceea, când supui organismul unui anumit tip de efort sau unui anumit mediu, oamenii se retrag”, detaliază Iulian greutățile de care se lovesc unii dintre cei care încep să practice antrenamentul cu kettlebell.

Antrenamentul cu kettlebell dezvoltă sistemul cardiovascular și anduranța FOTO arhiva personală
Antrenamentul cu kettlebell dezvoltă sistemul cardiovascular și anduranța

Tocmai de aceea, într-o primă fază, antrenorul își trece elevii printr-un proces de adaptare, prin care învață gradual să devină imuni la durerea provocată de antrenament. Tocmai de aceea individualizează antrenamentele în funcție de nevoile fiecărei persoane, pentru că sunt și practicanți de sport care au probleme motrice importante.

„Îmi vin oameni care  nu știu să se ridice, nu știu să sară un gard și nu știu să meargă în patru labe, cum se spune. Pun mult accentul pe exerciții care aduc beneficii în viața de zi cu zi a elevilor”, explică Iulian.

Exerciții de sărit și târât pentru evitarea accidentelor casnice

Asta înseamnă exerciții de sărit, de cățărare pe frânghii și de târât, care îi ajută să nu se accidenteze la activități banale din propria gospodărie, cum e spălatul pe jos sau datul cu mătura.

Mai multe studii științifice au arătat că majoritatea accidentelor casnice se produc pe fondul faptului că cei în cauză nu sunt încălziți, în sensul să fi făcut câteva exerciții fizice înainte să se apuce de ceva de făcut prin casă. Aproape nimeni nu face exerciții de încălzire când se scoală dimineața.

Cățăratul pe frânghii este unul din exercițiile funcționale FOTO arhiva personală
Cățăratul pe frânghii este unul din exercițiile funcționale

Pe acest fond apar accidentele, cum se întâmplă când ne aplecăm să ridicăm ceva de jos, iar când încercăm să ne ridicăm, constatăm că nu mai reușim din cauza unei dureri atroce de spate sau șold.

„Multă lume pune accentul pe transpirație ca un factor ce ține de intensitatea antrenamentului. Aceasta este o prostie și denotă faptul că nivelul cunoștințelor generale despre corp este foarte redus”, punctează antrenorul.

Ne recăpătăm energia de care avem nevoie

La finalul unei zile de muncă, cei mai mulți dintre noi nu știu cum să se arunce mai repede în pat ca să își reîncarce bateriile. Prin exercițiile funcționale pe care Iulian le pune în practică la sală cu elevii săi, aceștia reușesc să își mărească rezervoarele interne de energie, dar învață să fie și mult mai eficienți când o consumă.

„Îți ridici copilul în brațe și constați după 30 de minute că nu mai ești obosit, așa cum se întâmpla înainte, dar nu mai te doare nici spatele și nici brațele”, enumeră Iulian un alt beneficiu al antrenamentului cu kettlebell.

Cuvinte cheie