Te tentează o plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor? Atunci rețeta este perfectă pentru tine! E ușor de preparat, delicioasă și ideală pentru zilele de vară când găsim dovlecei din abundență. Să vedem cum o pregătim!
Plăcinta cu dovlecei și telemea este ideală pentru orice moment al anului, dar mai ales vara, când dovleceii sunt în plin sezon. Este o rețetă simplă, inspirată din bucătăria tradițională românească și este perfectă pentru o masă ușoară sau un picnic. Se face rapid, cu ingrediente simple și accesibile, iar combinația de telemea și dovlecei mereu câștigătoare.
Ingrediente pentru rețeta la cuptor: plăcintă cu dovlecei și telemea
Doar câteva ingrediente simple, ieftine și bune în această plăcintă delicioasă cu dovlecei:
- 200 g foi subțiri de plăcintă (½ de pachet) – acestea vor adăuga textură și vor ajuta la legarea ingredientelor.
- 1 kg dovlecei (3-4 dovlecei medii) – răzuiți și scurși bine de apă.
- 400 g telemea – rasă grosier pentru un gust sărat și cremos.
- 200 g iaurt – adaugă umiditate și ușurință în umplutură.
- 5 ouă – pentru legarea ingredientelor.
- 3-4 fire ceapă verde – tocate mărunt pentru prospețime.
- 2-3 căței de usturoi – pisați pentru aromă.
- 1 legătură mică de pătrunjel – tocat mărunt pentru un plus de prospețime.
- câteva frunze de busuioc sau mentă proaspătă – opțional, pentru o aromă specială
- ½ linguriță nucșoară rasă – pentru o aromă subtilă.
- sare și piper – după gust
Pentru deasupra:
- 1 ou – pentru a sigila și rumeni plăcinta.
- 150 ml iaurt -pentru un strat cremos.
- 50 g brânză rasă fin – pentru a crea o crustă aurie și crocantă.
- 2 lingurițe semințe de negrilică – pentru aspect și o aromă ușor picantă
Pentru uns tava:
- 2 linguri de ulei – pentru a preveni lipirea.
- 3 linguri de pesmet – pentru a absorbi excesul de umiditate.
Mod de preparare – rețeta detaliată pas cu pas
1. Tăiați foile de plăcintă fâșii cu o foarfecă sau le rupeți pur și simplu cu mâna. Lăsați-le răsfirate într-o tavă ca să se usuce puțin cât timp vă ocupați de restul ingredientelor.
2. Ungeți bine tava cu ulei atât baza, cât și pereții. Presărați pesmet și mișcați tava astfel încât să se așeze uniform. Scuturați excesul.
3. Dați dovleceii pe răzătoarea cu găuri mari, îi presărați cu puțină sare și îi lăsați într-o sită pentru15 minute ca să elimine apa în exces.
4. Dați telemeaua pe răzătoarea cu găuri mari, ceapa verde o tocați mărunt, la fel și pătrunjelul, iar usturoiul îl treceți prin presă.
5. Într-un castron mare spargeți ouăle și le spumați puțin cu un tel de mână ca să se desfacă bine, apoi adăugați telemeaua, iaurtul, ceapa, verdeața, usturoiul și dovleceii bine storși. Condimentați cu sare, piper și nucșoară.
6. La final încorporați fâșiile de foi de plăcintă, adăugându-le pe rând în castron, nu toate deodată ca să nu se lipească între ele. Amestecați cu grijă pentru ca toate foile să se umezească.
7. Puneți toată compoziția în tavă și deasupra întindeți cu o lingură oul bătut împreună cu iaurtul.
8. Presărați brânza rasă și semințele de negrilică din loc în loc.
9. Coaceți plăcinta cu dovlecei și telemea pe treapta din mijloc, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute sau până când e frumos rumenită la suprafață.
10. Lăsați plăcinta să se răcească în tavă, apoi o tăiați în bucăți potrivite și o serviți ușor călduță sau rece.
Ce puteți înlocui în rețetă
- Dovleceii pot fi înlocuiți cu zucchini.
- Telemea: Puteți folosi brânză feta sau orice alt tip de brânză sărată sau chiar cu un amestec de brânzeturi pentru un gust diferit.
- Iaurtul poate fi înlocuit cu smântână pentru o textură mai bogată.
- Nucșoară: Dacă nu vă place, puteți omite acest condiment sau puteți adăuga puțin cimbru.
- Semințe de negrilică: Pot fi înlocuite cu susan alb sau negru.
Cum se servește
Această plăcintă cu dovlecei și telemea se poate servi cu un sos tzatziki sau pur și simplu cu o lingură de iaurt grecesc.
Dacă doriți mai multe legume, seviți plăcinta alături de o salată verde sau o salată de roșii cu ceapă. Merge de minune și alături de castraveți covăsiți.
Este delicioasă atât caldă, cât și rece, fiind perfectă prânz, cină dar și pentru pachetul de la serviciu sau coșul pregătit pentru picnic.