Rețete delicioase de ceai din flori de lavandă

Rețete delicioase de ceai din flori de lavandă

Lavanda sau levănțica, pe numele său latin Lavanda angustifolia  este o plantă aromatică perenă din familia Lamiaceae, înrudită cu menta și roinița. Originară din bazinul mediteraneean, Orientul Mijlociu și India, lavanda s-a aclimatizat foarte bine și la noi și rar găsești o grădină în care să nu-și facă simțită prezența prin mirosul florilor sale mov, lila sau albe.

 

Cu o istorie de peste 2500 de ani, lavanda a fost considerată ”sfântă” de grecii antici iar romanii o foloseau pentru a parfuma apa de baie, paturile, hainele sau părul. În mormântul lui Tut ankh Amon au fost descoperite urme de lavandă iar despre Cleopatra se spune că ar fi folosit lavanda pentru a-i seduce pe Iulius Cezar și Marc Antoniu. Mănunchiuri de levănțică  erau agățate la uși și ferestre pentru a alunga spiritele rele iar în Toscana se credea că o crenguță de levănțică prinsă la piept te ferea de deochi. Hoții de morminte din secolul VII care se spălau cu apă cu lavandă nu s-au îmbolnăvit de ciumă.  În secolul XVI meșteșugarii care fabricau mănuși foloseau levănțica pentru a-și parfuma marfa și a atrage clienți. Despre ei se spune că nu s-au îmbolnăvit de holeră. Dar ceea ce lumea medievală numea ”spirite rele” noi cunoaștem astăzi sub denumirea de microbi, viruși sau bacterii.

Rețete de ceai de lavandă

 

Pe lângă extragerea uleiului esențial de lavandă sau folosirea lor pentru a parfuma casa și a ține insectele la distanță, florile de levănțică mai pot fi folosite și la prepararea de ceai, sirop sau în rețete de creme, mousse, înghețată, biscuiți sau alte deserturi delicioase.

Desigur că dintre toate rețetele, cele mai rapide și simple sunt rețetele de ceai. Noi vă propunem în cele ce urmează trei rețete de ceai din flori de lavandă ce pot fi consumate atât calde, cât și reci sub formă de ice tea. Vă mai spunem că toate ingredientele necesare preparării acestor rețete pot fi găsite aici.

 

Ceai de levănțică

 

Începem cu ceaiul simplu ce conține doar flori de lavandă uscate. Pentru prepararea acestui ceai veți avea nevoie de:

  • 2 lingurițe de flori de lavandă uscate
  • 500 ml apă
  • Un îndulcitor la alegere (miere, zahăr, etc)
  • Opțional 2-3 felii de lămâie

 

Fierbeți apa într-un ibric sau fierbător până atinge temperatura de 100 de grade Celsius. Apoi, puneți cele două lingurițe de flori de lavandă direct în ibric sau într-un infuzor pe care să îl scufundați în apa clocotită. Lăsați levănțica la infuzat pentru 6 până la 10 minute. Țineți cont că timpul de infuzare va determina cât este de aromat ceaiul. Cu alte cuvinte cu cât mai mult lăsați levănțica la infuzat, cu atât mai puternică va fi aroma ceaiului. Dacă nu ați folosit un infuzor, strecurați ceaiul, turnați-l în cești, adăugați căte o felie de lămâie și miere sau zahăr după gust. Vă mai spunem că acest ceai are efect calmant și pentru a profita la maxim de proprietățile relaxante ale lavandei vă recomandăm consumați înainte de culcare, să-l savurați încet și să inhalați mirosul pe care ceaiul îl emană.

 

Pentru variație puteți adăuga înlocui o linguriță de flori de lavandă cu mentă, sau cu petale de trandafir.

Ice tea din flori de lavandă cu ceai verde și mușețel

 

O alternativă sănătoasă la ceaiurile îmbuteliate din comerț, rețeta noastră de ice tea este ușor de preparat și nu necesită multe ingrediente.

 

  • 2 lingurițe flori de lavandă
  • 2 lingurițe ceai verde (dacă doriți, puteți înlocui ceaiul verde cu ceai negru)
  • 2 lingurițe de flori de mușețel uscate
  • O cană de felii de citrice (lămâi, portocale, lme sau grapefruit)
  • Zahăr sau miere după gust
  • 2 l de apă
  • Cuburi de gheață

 

Ca și la prima rețetă, începeți prin a pune apa la fiert. Lăsați-o pe foc până atinge temperatura de 100 grade Celsius sau până clocotește bine. Stingeți focul și puneți în apa fierbinte ceaiul verde, florile de lavandă și cele de mușețel. Dacă folosiți zahăr, acum este momentul să-l adăugați în ceai. Lăsați-le la infuzat până când ceaiul ajunge la temperatura camerei. Strecurați ceaiul și puneți-l într-o carafă apoi adăugați feliile de citrice și mierea (dacă nu ați pus zahăr) amestecând bine până la dizolvarea ei completă. Apoi dați carafa la frigider pentru 2 ore. Serviți ceaiul în pahare înalte, cu cuburi de gheață și câte o felie de fruct.

Acest ceai este perfect pentru zilele calde de vară și poate fi consumat atât de adulți, cât și de copii.

 

De ce să bei ceai de lavandă? Ceaiul din flori de lavandă are efect calmant și antiseptic, ameliorează durerile de cap și durerile menstruale, luptă împotriva stresului și a anxietății și este bogat în antioxidanți.

La Matcha Bar veți găsi flori de lavandă uscate, ceai de mentă, ceai verde, ceai de mușețel, petale de trandafir, flori de cireș japonez și alte delicii și delicatese din surse bio certificate, așa că ceaiurile dvs. nu vor conține pesticide sau alte substanțe nocive pentru organismul uman.

 

Sursa foto: freepik.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Cuvinte cheie