FOSFOR – un mineral natural care se găsește în cantități mari în mediul înconjurător, obținem fosfor în primul rând din alimente bogate în fosfor, dar și în cantități mici din apa pe care o bem.În organism, aproximativ 85% din fosfor este stocat în oase, dar este prezent și în țesutul muscular și în sânge în cantități mai mici.
Ce alimente sunt bogate în fosfor și ne pot ajuta să ne creștem aportul?
Vei găsi acest mineral esențial în majoritatea alimentelor bogate în proteine, inclusiv în unele semințe, fasole, carne, pește, lapte și ouă (deși cerealele și unele legume îl oferă și ele).
Potrivit Fundației Naționale pentru Rinichi, suntem mai capabili să absorbim fosforul natural din alimentele de origine animală decât din alimentele vegetale.
Ce este fosforul?
Fosforul este un mineral esențial implicat în sute de activități celulare în fiecare zi. Structura scheletică și organele vitale, inclusiv creierul, inima, rinichii și ficatul, de exemplu, se bazează pe fosfor pentru a menține organismul să funcționeze corect. Fosforul este al doilea cel mai abundent element din corpul uman (după calciu). Reprezintă aproximativ 0,5% din corpul unui sugar și aproximativ 1% din corpul unui adult.
Pentru ce este cel mai important acest mineral?
Pe lângă sănătatea scheletului și a organelor, alte roluri cheie sunt de a ajuta la utilizarea nutrienților din alimentele pe care le consumăm și de a sprijini detoxifierea. Acest mineral este sursa organismului de fosfat, un tip de sare prezent în organism care este alcătuit din acid fosforic. Este, de asemenea, un compus important pentru sintetizarea macronutrienților majori din alimentele noastre: proteine, grăsimi și carbohidrați.
Avem nevoie de el pentru a ne menține metabolismul să funcționeze fără probleme și pentru a ajuta la creșterea nivelului de energie datorită ajutorului său în producerea de adenozin trifosfat (ATP), sursa principală de „energie” a organismului. Fosforul este, de asemenea, necesar pentru a mișca și a contracta mușchii în mod eficient. Acționează ca un electrolit în organism care ajută la activitatea celulară, ritmul bătăilor inimii și la echilibrarea nivelurilor de lichide ale corpului.
Acum că ai aflat rolul său, iată alimentele cele mai bogate în fosfor.
- Semințe de floarea soarelui – ¼ cană: 388 miligrame
- Lapte de oaie – 1 cană: 387 miligrame
- Somon conservat – 85g : 322 miligrame
- Brânză – 1/4 cană: 189 până la 306 miligrame (în funcție de sortiment)
- Boabele de teff – 1 cană gătită: 302 miligrame
- Quinoa — 1 cană gătită: 281 miligrame
- Brânză de vaci – 1 cană: 276 miligrame
- Carne de pui- 1 cană: 262 miligrame
- Iaurt – 1 cană: 245 miligrame
- Cartofi — 1 bucată mare cu coajă: 220 miligrame
- Fasole roșie/albă – 1/4 cană: 202 până la 216 miligrame
- Fasole mung — 1 cană gătită: 200 miligrame
- Fasole Adzuki – 1/4 cană: 187 miligrame
- Ton – cutie de 85g: 184 până la 242 miligrame
- Tofu – 1/2 cană: 239 miligrame
- Carne de curcan – 85g: 182 până la 227 miligrame
- Fasole neagră – 1/4 cană: 170 miligrame
- Carne de vită hrănită cu iarbă – 85g: 173 miligrame
- Ciuperci Portobello – 1 cană: 163 miligrame
- Migdale – ¼ cană: 162 miligrame
- Orez brun — 1 cană gătit: 150 miligrame
- Linte- 100g crudă: 370miligrame
- Năut- 100g gătit: 150miligrame
- Ovăz- 100g: 500miligrame
- Semințe de dovleac, in, susan, chia- 100g: între 700-1200milograme
Beneficii pentru sănătate
Un aport mai mare de fosfor în dieta ta te poate ajuta să îți susții oasele sănătoase, detoxifierea organismului, metabolismul și multe altele. Iată câteva dintre principalele beneficii pentru sănătate asociate cu consumul acestui mineral esențial:
1. Ajută la menținerea oaselor puternice
2. Detoxifică organismul prin urinare și excreție
3. Important pentru metabolism și utilizarea nutrienților
4. Echilibrează nivelul pH-ului organismului și îmbunătățește digestia
5. Necesar pentru menținerea nivelurilor de energie
6. Ajută la menținerea sănătății dentare
7. Necesar pentru funcția cognitivă
8. Important pentru creștere și dezvoltare