Subconștientul oamenilor rămâne blocat la perioada când a primit cea mai puțină dragoste Terapii integrative, masaj, yoga şi mandale la Centrul Holistic Soma

Subconstientul nostru, un adevarat radar emotional

Cu totii am catalogat macar o data un adult ca fiind imatur din punct de vedere emotional. Uneori chiar noi insine ne surprindem avand o purtarea copilareasca, imatura sau reactii surprinzatoare.

Psihologii au o explicatie pentru acest tip de comportament si chiar ofera solutii in cazul in care il identificam la noi insine sau la cineva din apropierea noastra. Le poti gasi la Centrul Holistic Soma, din Bucuresti, care ne oferă solutii holistice prin terapii integrative, masaj, yoga şi desen mandale.

Subconstientul nostru este plin de surprize

Unii il numesc blocaj, dar psihologii spun ca oamenii raman blocati intr-un moment, mai exact la perioada cand au primit cea mai redusa cantitate de iubire si sprijin din partea parintilor.

Jurnalista Anneli Rufus a scris in revista ”Psychology Today” articolul ”Unii parem adulti, dar nu suntem”, subliniind: ”Nu alegem sa ramanem blocati in trecut, ci pur si simplu nu ne-am maturizat suficient. Cei care trebuia sa ne invete cum sa crestem nu au stiut cum sa procedeze sau nu au fost prezenti. Asadar traumele ne-au retinut captivi.” Subconstientul actioneaza.

David Hosier, fondatorul unei clinici de vindecare a traumelor din copilarie are de-a face cu parinti nematurizati emotional, care la randul lor nu reusesc sa stabileasca o conexiune cu ai lor copii, iar acestia cresc in nesiguranta emotionala, singuratici si pustii.

Adultii care nu au beneficiat in copilarie de sprijinul parintilor, care au fost neglijati, acum nu au incredere in ei insisi si nici in capacitatea lor de a sustine relatii sanatoase.

Multi au crescut fara notiuni emotionale elementare. Adultii isi pot pastra calmul, in timp ce copiii sunt iuti la manie. Adultii gandesc inainte de a vorbi, in timp ce copiii sunt impulsivi, jignesc si uneori isi propun ca ale lor cuvinte sa raneasca.

Potrivit Harvard Center on the Developing Child, fiecare dintre noi are nevoie de un set elementar de aptitudini pentru a trăi frumos, în comunitate: în familie, la birou, pentru a avea relații funcționale.

Planificarea. Abilitatea de a face planuri și de a le duce la bun sfârșit, de a seta scopuri și de a le îndplini.

Concentrarea. Trebuie să te poți concentra la lucrul care este cel mai important într-un moment dat.

Stăpânirea de sine. Abilitatea de a controla modul în care recepționăm situații stresante, delicate și cum răspundem.

Conștientizarea. Observă tot ce te înconjoară și fii în armonie cu lucrurile și oamenii din preajmă.

Flexibilitatea.

Acceptarea și înțelegerea schimbării. Lucrurile se mișcă, se schimbă, nu e motiv de panică, cum reacționezi și cum te adaptezi arată cât de matur ești.

Dezvoltarea ta ca adult se face mai simplu atunci când fundația e bună, însă niciodată nu este prea târziu. Creierul nostru este activ, receptiv și cooperează atunci când ne propunem să ne îmbunătățim calitatea vieții și a mentalului.

Cel mai simplu și indicat este să cauți ajutorul unui specialist. Dar și lectura, dorința ta de a te dezvolta și de a depăși blocajele sunt trambulina spre viața de adult asumat.