Uleiul produs din semințele de in are proprietăți curative și tămăduitoare pentru organismul nostru. În compoziția lui intră chimicale naturale din plante care au proprietăți antivirale, antibacteriene, antiparazitare și antitumorale!
Care sunt beneficiile uleiului de in?
Semințele de in sunt una din pastilele magice ale alimentației dietice. Acestea conțin multe proteine și fibre, vitamina B5 și magneziu. Ele contibuie la reducerea poftei de mâncare și la o slăbire sănătoasă.
O lingură de ulei de semințe de in conține aproximativ 7 200 mg de acid alfa-linoleic, care acoperă complet necesarul zilnic de acizi grași Omega-3.
1.Uleiul de in ajută la reducerea colesterolului „rău”
Într-un mic studiu, voluntarii consumau câte 10 g de ulei de in sau ulei de porumb în fiecare zi la cină. Cercetătorii au măsurat nivelul colesterolului din sângele lor înainte de începerea experimentului și după 12 săptămâni. Cei care au consumat ulei de porumb au arătat același rezultat. Iar la voluntarii care au consumat ulei de in – nivelul a scăzut considerabil.
2.Uleiul de in previne apariția bolilor cancerigene
Un asemenea rezultat au arătat cercetările, la care au participat animalele. Acizii alfa – linoleici suprimă dezvoltarea celulelor cancerigene.
3.Îmbunătățește starea pielii
Semințele de in au fost intens studiate de-a lungul anilor și mai multe cercetări de laborator au dovedit eficiența acestora în combaterea mai multor afecțiuni, în special a celor de piele.
Uleiul de in este un tratament naturist eficient împotriva acneei. Datorită acțiunii de reglare a tulburărilor hormonale, semințele de in ajută și la prevenirea căderii părului.
4.Reduce riscul de apariție a diabetului
Într-un studiu au luat parte 25 de oameni care aveau prediabet. Ei au consumat fie 13 grame, fie 26 de grame de semințe de in zilnic, timp de 12 săptămâni.
După 12 săptămâni, primul grup a avut o scădere a nivelului de zahăr din sânge. Iar cei care au mâncat doze mai mari nu au suferit schimbări. Cercetătorii încă nu au găsit o explicație pentru aceste rezultate.
5.Luptă cu procesele inflamatorii din organsim
Efectul antiinflamator al uleiului de in a fost observat în cazul persoanelor care suferă de obezitate. Aceasta este o proprietate importantă, deoarece procesele inflamatorii cronice sunt adesea responsabile pentru dezvoltarea obezității, diabetului, bolilor de inimă și a astmului.
Cu toate acestea, oamenii de știință recunosc că este nevoie de studii suplimentare și ample în acest domeniu.
6.Menține sănătatea inimei și sistemului cardiovascular
Acest lucru poate fi relizat în moduri diferite. De exemplu, un studiu a constatat că 1 lingură de ulei de in pe zi, timp de 2-3 luni, poate reduce semnificativ hipertensiunea arterială.
De asemenea, uleiul de in îmbunătățește elasticitatea vaselor sanguine.
Cum să utilizezi uleiul de in?
Este suficientă 1 lingură de ulei pe zi. Poți bea uleiul în formă pură sau îl poți adăuga în salate.
În niciun caz să nu utilizezi uleiul de in pentru prăjit: acizii grași nesaturați se descompun sub influența temepraturii și formează compuși cancerigeni.