Dietă recomandată pentru Tulburările hormonale la femei

Când vorbim despre infertilitate, multe femei consideră că acesta este un subiect foarte delicat. Dieta este esențială pentru fertilitate și hormonii feminini. Stresul, obezitatea, deficitul de somn, infecția, abuzul de alcool sunt factori care influențează negativ ovulația.

Unul dintre cele mai frecvente dezechilibre hormonale la femei este cel al estrogenului. Dacă raportul dintre estrogen și progesteron este anormal, atunci apar stări rele.

Simptomele dezechilibrelor hormonale

Principalele simptome, de care se plâng femeile, sunt: ciclu menstrual abundent, acnee, libidou scăzut, infertilitate, balonare, nervozitate, irascibilitate, crampe menstruale.

Femeile au nevoie de o dietă sănătoasă pentru a-și menține sănătatea și a-și revitaliza hormonii din corp. Asta presupune și detoxifierea corpului, alegerea unor alimente care pot ajuta la echilibrarea hormonală, cunoașterea problemelor și a dezechilibrelor hormonale, folosirea homeopatiei care stimulează organismul să producă hormoni în mod corespunzător.

Prin monitorizarea stării de sănătate și alegerea unei diete sănătoase se pot echilibra hormonii și se poate consolida imunitatea. Sănătatea hormonală depinde și de vârsta femeii, de apa pe care ea o consumă, de calitatea somnului și exercițiile fizice. De asemenea, contează și starea psihică, starea emoțională, calitatea relației de familie. Modificările echilibrului de lichide și de minerale din sânge poate influența sănătatea și nivelul de hormoni din corp, spun cercetătorii. În funcție de toți acești factori, organismul va produce anumiți hormoni în diferite momente ale lunii. În general, la femei, nivelul de hormoni atinge un nivel ridicat în jurul vârstei de 20-25 de ani.

Alimente recomandate pentru a echilibra hormonii feminini

Dieta hormonală trebuie să cuprindă o serie de alimente precum: avocado, varză, spanac, alge marine, ouă, ceai verde, kiwi, boabe de cacao, etc. Aceste alimente ajută la echilibrarea hormonilor menstruali și îmbunătățirea stării de sănătate.

Avocado

Acest aliment este excelent pentru dieta hormonală la femei, conține vitamine esențiale, fitochimicale, carotenoide, aminoacizi. Avocado are grăsimi sănătoase și proteine, ajută la echilibrarea hormonilor feminini, deoarece conține numeroase vitamine (A, B2, B3, B5, B6, C, D, E) și minerale (potasiu, magneziu, cupru, fier, calciu, zinc, fosfor).

Alimente cu frunze verzi

Dieta trebuie să conțină alimente bogate în fier, vitamine ce se găsesc în verdețuri, varză, spanac, rucola, salată. Acestea ajută la echilibrarea hormonilor și menținerea sănătății intestinale.

Alge marine

Dieta trebuie să conțină alimente bogate în Omega-3, cum sunt algele marine. Acestea sunt și o sursă importantă de iod. Potrivit nutriționiștilor, iodul și Omega-3 au un rol important pentru un metabolism echilibrat și un sistem endocrin sănătos. Algele au foarte multe substanțe nutritive, ce includ antioxidanți, apă, polizaharide, acid alginic, acizi grași polinesaturați, vitamine (A, B, C, D, E) și minerale (potasiu, magneziu, siliciu, iod, clor, calciu, sodiu).

Ceai verde

Acest ceai este foarte bun pentru organism deoarece este bogat în antioxidanți, catechine, polifenoli unici. Ceaiul verde reduce inflamația din organism, acumularea de prostaglandine (ce provoacă durere, crampe menstruale). În plus, ceaiul verde menține mucusul cervical fertil, îmbunătățește sănătatea vaginului, ajută la echilibrarea hormonilor și la dezvoltarea sănătoasă a ovulelor.

Ouă

Micul dejun cu ouă este foarte bun pentru femei, este bogat în proteine și ajută la susținerea echilibrului hormonal. De asemenea, consumul la micul dejun de chefir și iaurt ajută în menținerea sănătății intestinale. Alte alimente recomandate pentru stimularea microflorei sănătoase sunt varza murată și murăturile. Varza murată tratează constipația, răceala, migrena, durerea de cap.

Kiwi

Acest fruct este bogat în vitamina C, care ajută la arderea grăsimilor. Potrivit experților, vitamina C promovează progesteronul, care ajută la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Alte fructe ce au vitamina C sunt căpșunile, citricile. Kiwi este o sursă de nutrienți, de vitamine (B, C, E), colină, potasiu, magneziu, folat, fier, calciu, zinc, sodiu, proteine și fibre dietetice.

Boabe de cacao

Femeile pot consuma boabe de cacao deoarece acestea sunt superalimente. Boabele de cacao au o serie de nutrienți importanți pentru hormonii feminini, cum ar fi:

  • Antioxidanți ce reduc inflamația și ajută la dezvoltarea sănătoasă a ovulelelor – lucru important pentru fertilitatea femeii
  • Fibre, polifenoli, acizi grași nesaturați, potasiu, fier, vitamina E
  • Acid stearic ce normalizează nivelul de colesterol din sânge
  • Magneziu care ameliorează simptomele premenstruale, crampele, oboseala, depresia, restabilește echilibrul psihic, crește longevitatea, ajută la dezvoltarea normală a organismului.

De asemenea, magneziul se găsește și în semințele de dovleac. Acestea sunt și o sursă de zinc, ce ajută la echilibrarea nivelului este estrogen și progesteron din organism. Semințele de dovleac au vitamine (A, B, C, E, D, P), minerale (potasiu, seleniu, fier, cupru, fosfor, calciu, zinc), acid palmitic, acid linolenic, acid linoleic, fosfolipide, fitosteroli, proteine vegetale și în plus cresc imunitatea organismului.

Cuvinte cheie