Uleiurile esentiale ne protejeaza sanatatea si frumusetea

Uleiurile esentiale sunt de fapt lichide aromate, fara grasimi, care se gasesc in diferite parti ale plantelor, ierburilor, florilor, fructelor, lemnului si mirodeniilor. Ele au capacitatea de a ne intari sistemul imunitar si de a stimula aptitudinile naturale de vindecare ale corpului nostru.

 

Uleiurile esentiale sunt substante volatile care contin hormoni, vitamine si au proprietati antibiotice si antiseptice. Intr-un fel, s-ar putea spune ca reprezinta spiritul si sufletul plantei. Cele mai multe dintre ele produc esente continute in „buzunarase“, situate in celulele care determina mirosul lor.

 

Aplicate pe piele, uleiurile esentiale patrund pâna la straturile cele mai profunde si se raspândesc in diferite organe, glande si tesuturi ale corpului. Imediat ce au trecut de epiderma, intra in micile vase capilare ale dermei si, prin sânge, sunt transportate in tot corpul.

 

Esente diferite pentru diferite parti ale corpului

 

In mod ciudat, printr-un fenomen care este greu de inteles, diferitele parti ale corpului nu-si insusesc neaparat aceleasi esente. Daca violeta se regaseste in rinichi, rozmarinul in intestine si lemnul de santal in vezica, florile de portocal si ylang-ylang, la rândul lor, sunt atrase de sistemul nervos.

 

Exista mai multe feluri de a folosi uleiurile esentiale, dar patru sunt principale. Pot sa fie adaugate in cremele neutre, in uleiurile de masaj, in lotiuni, in ape de sanatate, in namol, in alge si in gelurile neutre. Pot fi aplicate direct pe piele, cu un suport de ulei vegetal. Pot fi turnate direct in baia obisnuita, cu un suport de alge, de ulei sau de sare marina, in jacuzzi, sau pot fi folosite in sauna, dar este preferabil, inainte, sa se obtina sfatul unui specialist in materie.

 

Pot sa fie vaporizate in casa, in saloanele de frumusete sau chiar la birou, cu ajutorul unui vaporizator special.

 

Modul de aplicare

 

Pentru ochi: numai hidrosoli (ape florale) sub forma de comprese.

 

Pentru nas: prin inhalare sau sub forma de aerosoli. Uleiurile esentiale sunt indicate pentru afectiunile nasului, sinusurilor, bronhiilor si plamânilor.

 

Pentru gura: pe cale orala pentru afectiunile de dinti, de gât, de stomac sau de intestin.

 

Pentru par: prin aplicari locale pentru stimularea microcirculatiei si regenerare.

 

Pentru urechi: doar levantica adevarata este adecvata acestei utilizari.

 

Pentru piele: este calea cea mai recomandata, atât la copii si adulti, cât si la persoanele in vârsta. Patrunderea se face in mod eficace, fara sa jeneze digestia. Uleiurile de masaj si baile aromatice sunt cele mai indicate.

 

Aromaterapia

 

Aromaterapia este arta si stiinta care urmareste utilizarea uleiurilor esentiale pentru mentinerea sau ameliorarea sanatatii si frumusetii. Aceasta medicina complementara echilibreaza cele trei corpuri: fizic, mental si spiritual.

 

Etimologic vorbind, aromaterapia inseamna „tratamentul bolilor (terapie) cu ajutorul aromelor (esente sau uleiuri esentiale provenite de la plante aromatice). Toate vechile civilizatii – chineza, indiana, egipteana, greaca, romana si araba – au folosit aromaterapia pentru confortul fizic si psihologic, iar traditia dateaza de mai bine de 5.000 de ani.

 

Afrodisiac

 

Pentru atragerea fiintei iubite puteti folosi un amestec de uleiuri esentiale, testat cu succes, din 4 picaturi de neroli, 4 picaturi de lemn de santal, 2 picaturi de iasomie, 4 picaturi de muscata, o picatura de trandafir, 5 picaturi de paciuli.

Cuvinte cheie