13 hobby-uri care nu-i vor permite creierului tău să degradeze

13 hobby-uri care nu-i vor permite creierului tău să degradeze

Bătrânețea este un proces care ne afectează nu doar organismul, dar și creierul. Din păcate nu toți oamenii reușesc să-și păstreze până la finalul vieții memoria bună, mintea clară și intelectul dezvoltat.

Chiar și în cazul unui adult sănătos are loc o înrăutățire a funcției cognitive. De aceea, neurologii sunt convinși că atunci când este dus un mod sănănătos de viață, cu multe activități, creierul va continua să se dezvolte și vei fi la fel de deștept și la bătrânețe.

Iată 13 hobby-uri interesante și benefice pentru creier. Îți vor îmbunătăți memoria și gândirea!Alege cele care îți sunt pe plac și acordă-le cel puțin jumătate de oră pe zi.

1. Meditația

Meditația ajută la reducerea nivelului de stres, a tensiunii arteriale, la întărirea imunității și la sporirea capacității de concentrare. Doar 10 minute de relaxare totală îți vor crea o dispoziție bună și vor face creierul să funcționeze mai bine.

2. Munca în grădină

Grădinăritul este un hobby benefic pentru creier. Cu această ocupație îți reduci nivelului cortizolului ( hormonul stresului), primești emoții pozitive, te bucuri de roadele tale, efectuezi o muncă fizică, reduci riscul de demență cu 36% și petreci timpul la aer curat.

3. Gătitul

Cercetările arată că oamenii care gătesc mâncarea acasă duc un mod mai sănătos de viață. Asta se întâmplă datorită faptului că ei au oportunitatea de alege produse mai sănătoase și pot savura din procesul de gătire, ceea ce influențează benefic activitatea creierului.

4. Lectura

Cititul determină mintea să se concentreze, îmbogățește vocabularul, dezvoltă imaginația, capacitățile de analiză și face creierul să fie mai activ. Pe lângă asta, lectura este un inamic al stresului, acesta este redus cu 69% .

5. Cântatul la instrumente muzicale

Instrumentele muzicale ajută la dezvoltarea cognitivă, îmbunătățesc coordonarea și motorica. Atât la maturi cât și la copii, cântatul la instrumente muzicale contribuie la ridicarea nivelului IQ.

6. Jocul de șah

În timpul jocului se dezvoltă ambele emisfere cerebrale, se îmbunătățește memoria și gândirea strategică.

7. Dansul

Dansul nu este numai o activitate fizică ce reduce nivelul de stres și ridică nivelul serotoninei. Dansul ne face mai deștepți, întrucât pentru reținerea și reproducerea unor mișcări sunt puse în funcțiune diferite zone ale creierului.

8. Sportul de echipă

Sportul în echipă îți aduce numeroase beneficii: mișcare, prieteni noi și comunicare. Cercetările au arătat că lipsa comunicării influențează în mod negativ starea creierului și sănătății organismului, în general.

9. Artele marțiale

Pe lângă faptul că te învață să te aperi, artele marțiale dezvoltă foarte bine creierul, îmbunătățindu-i capacitatea de concentrare, posibilitatea de a-și menține echilibrul și ajută la găsirea armoniei dintre minte și corp.

10. Tricotatul

Experții au conchis că tricotatul este o metodă minunată de luptă contra anxietății, depresiei și durerii cronice. După efecte, aceasta se aseamănă cu meditațiile.

11. Scrisul

Ținerea unui jurnal în care să-ți scrii gândurile, ideile, scopurile te ajută să rezolvi problemele și să-ți reduci nivelul de stres.

12. Învățatul limbilor străine

Cunoașterea unei limbi străine noi te face mai deștept. Pe viitor această oportunitate te va ajuta să comunici mai mult cu străinii, să împărtășești cultura țării, ceea ce reduce semnificativ riscul demenței.

13. Râsul

Râsul mai este numit o meditație activă. Așa că nu ezita să râzi cât mai mult.

https://www.slabirehipnoza.ro/coaching

sursa:https://eushtiu.com

Cuvinte cheie