NU CREDE TOT CE GÂNDEȘTI

„Prea mulți oameni supraestimează ceea ce nu sunt și subestimează ceea ce sunt cu adevărat”, a spus Malcolm Forbes.

„… nu există nici bine, nici rău, doar gândurile noastre adaugă culoare”, –
William Shakespeare.

Imaginează-ți că tocmai ai venit la serviciu, ai intrat în biroul general și i-ai salutat pe toți. Și toți te-au salutat, cu excepția unui angajat care nici măcar nu și-a întors capul în direcția ta. Apoi, volantul imaginației tale începe să se relaxeze, iar mintea, pentru a căuta panică exgerează totul.

„De ce face asta? L-am jignit cumva și el s-a supărat pe mine? Dar ce  am făcut?

A cădea în ciclul vicios de a exagera un eveniment negativ nu este ușor.

Gândurile noastre continuă să se întoarcă la ceea ce s-a întâmplat, din nou și din nou și, datorită acestui fapt, ne „înfășurăm” în tristețe, supărare și nervi.

Dar … colegul a făcut cu adevărat ceea ce crezi tu că a făcut? Poate că nu te-a auzit sau nu te-a observat.

Deci, de ce mintea noastră ne joacă feste? Ce o supără cu adevărat este situația în sine sau doar cum o percepem noi?

De regulă, atunci când simți emoții negative, consideri că sursa lor sunt situații sau acțiuni specifice altor persoane.

Crezi că ești supărat în legătură cu ceva care nu te controlează. Cu alte cuvinte, plasezi întreaga responsabilitate, pentru emoțiile tale, în anumite circumstanțe externe, fără a te gândi chiar că tu poți fi sursa lor.

Deci, ești jignit că acel coleg nu te-a salutat. Acesta este un eveniment cu adevărat extern pe care nu îl poți controla. Dar dacă, în loc să te concentrezi asupra emoțiilor celorlalți, încerci să acorzi atenția cuvenită propriei tale reacții?

Deoarece spre deosebire de evenimentele externe în sine, poți controla destul cum interpretezi ceea ce se întâmplă cu tine și în jurul tău.

Nu ești obligat să te superi din cauza unor lucruri externe și necontrolabile, care ți se vor întâmpla.

Dacă, în loc să te gândești la alte prostii, ai fi gândit: „Probabil, nu m-a auzit.” Sau: „Este pur și simplu concentrat pe munca sa și nu a vrut să mă ofenseze”.

Te-ar mai deranja lucrurile așa de tare?

Aceste două abordări arată perfect cât de mult gândurile noastre ne afectează starea de spirit și bunăstarea.

Gândurile reflectă realitatea?

Gândurile ne pot afecta starea de spirit, chiar dacă ele nu corespund realității. Problema este că majoritatea dintre noi nu ne întrebăm cât de adevărate sunt. Noi credem doar în noi înșine – pentru că dacă nu credem în noi înșine, cine poate crede atunci?

Deci, de ce mintea noastră, de regulă, lucrează în acest fel, învăluindu-ne cu un nor negativ?

Principalul motiv pentru aceasta este că, de obicei, oamenii doresc să știe de ce se întâmplă ce se întâmplă cu ei. Și dacă nu avem suficiente informații pentru acest lucru, mintea noastră începe să construiască concluzii bazate pe credințele, ideile și prejudecățile noastre, în cele din urmă venind la una sau la altă concluzie.

Numai că această concluzie nu are neapărat o legătură cu realitatea. Și, împreună cu aceasta, vin emoții negative, pe care am fi putut să le evităm dacă am fi privit mai clar și imparțial lumea din jurul nostru.

Cel mai probabil, nimeni nu te-a învățat că gândurile tale, dialogul tău interior se pot dovedi a fi incorecte. Dar, dacă începi să pui la îndoială acest proces interior, emoțiile vor începe să cedeze unui control mult mai eficient. La urma urmei, influența pe care o au gândurile tale asupra stării tale nu poate fi nu numai negativă, ci și pozitivă.

Cum se realizează acest lucru?

Inlocuiește ideile negative și dialogul intern cu gânduri pozitive și declarații motivaționale!

Foloseste Remedii florale Bach ce corecteaza emotiile „excesive”, provocate de dialogul interior si te readuc in starea de echilibru psiho-emotional.

Cuvinte cheie