Emoțiile sunt firești
Este o perioadă încărcată de examene şi teste pentru sute de mii de tineri. Este momentul să arate ce pot şi ce au învăţat. Cu toţii ne temem de examene pentru că există acel gând că oricât de bine te-ai pregăti, tot se poate întâmpla ceva! Sigur însă, astfel de gânduri sunt mai mult manifestarea temerilor pe care fiecare le are, expresii emoţionale ale tensiunii interioare, fiind evident pentru oricine că rezultatul la un examen este direct proporţional cu gradul de pregătire. Se poate întâmpla să nu îţi aminteşti nişte detalii, să îţi cadă un subiect mai puţin cunoscut, dar în esenţă, cine s-a pregătit corespunzător, va face faţă cu brio!
Rescue Remedy – pentru cei care sunt inca in focul examenelor de bacalaureat! Recomandat atat pentru elevi, ca sa depaseasca emotiile dinaintea si din timpul examenelor, cat si pentru parintii care stau cu sufletul la gura in asteptarea rezultatelor.
Folositi cate 4 picaturi din remediul Rescue, puse direct pe limba sau adaugate intr-un pahar cu o cantitate mai mica de lichid (apa, ceai, etc). Apelati la oricare dintre variante de cate ori simtiti nevoia. Nu exista contraindicatii, iar starea psiho-emotionala se va imbunatati cu siguranta.
Detalii complete despre Rescue Remedy (remediul de urgenta) din terapia florala Bach gasiti pe: http://perfectlotus.ro/terapii-cu-esente-florale-bach/
Pregătirea psihologică înainte de examen
Când eşti cu 2-3 zile înaintea unui examen, timpul pentru învăţare s-a cam terminat. Este chiar contraindicat să mai înveţi (sub aspectul acumulării de informaţii) cu atât de puţin timp înainte. Informaţiile noi au nevoie oricum de 2-3 zile pentru a se stabiliza în memorie şi adesea faptul de a “înghesui” totul pe ultimii metri mai mult crează confuzie mentală şi stres. Un elev conştiincios a acoperit deja integral şi poate de mai multe ori materia necesară, rămânând ca pe ultima sută de metri eventual să mai recapituleze câteva puncte importante şi să îşi clarifice mintea.
Cea mai importantă în acest moment devine pregătirea psihologică pentru examen, construirea acelui mindset care să îţi permită să dai tot ce ai mai bun, să te poţi mobiliza la maxim ca să performezi pe măsura pregătirii!
Pregătirea timpurie în sine aduce o anumită încredere în sine şi calm, totuşi emoţiile sunt inevitabile şi normale. Pentru mulţi deci, dificultatea care mai rămâne de rezolvat este să se concentreze la momentul potrivit. Cumva asta este ca şi cum ai cere cuiva să râdă sau să plângă la comandă: se poate, dar necesită pregătire şi exerciţiu! Idea este că examenele au loc la ora fixă, şi fie că ai chef sau nu, că eşti în vârf de formă sau nu, atunci este singurul moment care contează!
Secretul este deci, ca exact atunci când intri în examen, la momentul T0 şi nu mai târziu, să fii deja în starea mentală perfectă de vârf de formă! Cu cât te concentrezi mai târziu, cu atât ai mai puţin timp util şi maxim productiv pentru a rezolva subiectele de examen!
5 Exerciții de Concentrare
Iată deci câteva sfaturi pentru cei care vor să se pregătească mental pentru examen şi să atingă acea stare de flow când totul vine natural şi uşor, când eşti concentrat şi ai mintea clară:
- Momentul T-2 zile până la T-30 min: Calmează emoţiile: emoţiile apar de obicei cu 1-2 zile înaintea unui examen important precum Bacalaureatul sau Capacitatea (sau orice alte examene) şi de aceea această stare se numeşte anxietate anticipatorie. Emoțiile tind să se amplifice până exact înaintea începerii examenului propriu-zis când ating un nivel maxim. Problema este că ajunşi aici cu emoţiile, din inerţie, mulţi nu mai au timp să se mobilizeze cognitiv fix la ora de începere a exemenului pentru că nu reuşesc să treacă în scurt timp de la starea de nervozitate anticipatorie la starea de maximă concentrare pe care o solicită un examen. Emoțiile pot fi comparate cu apa care fierbe, nu poate fi răcită brusc! Şi astfel pot să treacă şi 15-30 min până se liniştesc, timp prea preţios de pierdut exact atunci. Pentru a calma emoţiile timpurii şi anxietatea anticipatorie, vezi şi articolele noastre precedente aici: Gestionarea Emoţiilor înainte de Examen și respectiv Pregătirea psihologică pentru Examen.
- Momentul T-30 min până la T0: Dacă te ajută şi te relaxează, cât astepți să înceapă examenul, stai cu prietenii şi colegii şi discutaţi orice. Discuţiile cu colegii pot fi bune sau nu, de la caz la caz pentru a-ţi abate atenţia de la emoţii (în funcţie şi despre ce colegi este vorba – dacă sunt unii mai emotivi şi mai speriaţi – este recomandat ca exact cu 30 minute înainte de examen să eviţi să stai cu ei pentru că îţi vor transmite din nesiguranţa şi temerile lor, exact ce nu ai nevoie acum, în timp ce dacă sunt unii mai veseli şi optimişti, relaxaţi – ei sunt un anturaj potrivit). Chiar și așa, nu uita că mintea are nevoie să fie “încălzită” înainte de a intra în examen, exact precum un sportiv care se încălzeşte pe margine înainte să între pe teren. A fi relaxat nu înseamnă a fi concentrat: este o condiţie necesară dar nu suficientă! Iată de ce, după ce te-ai relaxat şi ai diminuat cât de cât emoţiile (în prima fază), preocuparea ta trebuie să fie să atingi starea de flow cognitiv și concentrare specifică necesare ca să performezi (în a doua fază) aşa că vezi sugestiile următoare!
- Momentul T-30 min până la T 0: Un bun “truc” pentru a te concentra (bun în acelaşi timp şi să scapi de emoţii) este să “începi” examenul cu 30 de minute mai devreme! Practic dai timp minţii să facă tranziţia de la starea de excitare emoţională la starea de concentrare funcţională necesară. Nu poţi realiza asta într-un minut, aşa că pur şi simplu începe munca de concentrare cu o jumătate de ora mai devreme (dacă începi să te concentrezi abia îîn momentul în care intri în examen este prea tarziu, îți va lua timp să faci tranziția de la o stare mentală la alta). Iata ce trebuie să faci: (1) pregăteşte de acasă o listă a ta de 3-5 subiecte ce ţin de materia respectivă. Retrage-te într-un colţ şi realizează în mintea ta o “tragere la sorţi” din subiectele respective (să zicem că “tragi” subiectul 2) şi pur şi simplu apucă-te să îl rezolvi ca şi cum ai fi în examen: ia efectiv o foaie de hârtie şi un pix şi schițează rezolvarea. Realmente! Cu cât reuşeşti să “simulezi” mai realist atmosfera de examen cu atât mai puternic va fi efectul pentru tine! Când vei intra în sală, mintea ta va fi “încălzită”, concentrată, funcţiile cognitive necesare vor fi deja activate iar informaţiile de care ai nevoie, accesibilizate. Vei fi uitat deja de mult de emoţii, vei fi calm/ă şi concentrat/ă aşa cum se cuvine! (evident, nu intra în examen cu acele schiţe şi foi de lucru, să nu pară că vrei să copiezi).
- Momentul T-30 min până la T 0: Dacă nu vrei să simulezi că eşti în examen, un alt mijloc extrem de simplu şi la îndemână pentru a pregăti şi încălzi mintea respectiv pentru a activa funcţiile cognitive şi a atinge starea de concentrare specifică de care ai nevoie pentru a performa este să iei un creion sau un pix şi să încerci să îl ţii în echilibru pe un deget: fie pe orizontală, fie dacă eşti pornit/ă, pe verticală. Practic este un exerciţiu de echilibristică, nu foarte complicat dar nici uşor care va aduce mintea în acea stare de concentrare. Pe măsură ce te concentrezi încercând să ţii creionul în echilibru, de fapt muţi focusul minţii tale de la emoţii la un task specific, îţi abaţi deci atenţia de la emoţii şi scapi de ele, în plus dezvolţi deja starea de concentrare pe care o ţinteşti. Poţi să obţii acelaşi efect cu orice alt exerciţiu: poţi încerca să rezolvi un puzzle pe telefonul mobil sau orice alt joc care necesită concentrare.
- Momentul T 0 şi în continuare: acum eşti în sala de examen şi au venit subiectele. De aici înainte depinde desigur de ce şi cât ai învăţat. Dar din punct de vedere psihologic şi emoţional tu eşti deja concentrat/ă şi ai mintea activată! Înainte să te apuci de rezolvare, respiră adânc (să îţi oxigenezi creierul) şi voila! Eşti deja în vârf de formă, gata să performezi, următoarele ore vei rezolva cu succes toate subiectele!
Multă bafta tuturor celor care acum se pregătesc de examene!
sursa:mentalio.ro