5 lucruri de știut înainte de a începe să porți lentile de contact

Apariția primelor simptome ale unor afecțiuni oftalmologice te determină să mergi la control de specialitate. Diagnosticarea viciilor de refracție înseamnă și acordarea tratamentului adecvat. Ochelarii de vedere nu mai sunt demult unica opțiune, lentilele de contact sunt tot mai căutate și prezintă numeroase avantaje pentru utilizare.

 

Îți spunem în acest material tot ce trebuie să afli despre lentilele de contact înainte de a le purta ca să știi la ce să te aștepți dacă primești indicație pentru utilizare.

1. Ce sunt lentilele de contact?

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale foarte subțiri din materiale speciale ce trebuie poziționate direct pe ochi și sunt utilizate pentru a corecta unele deficiențe de vedere. Lentilele de contact sunt o alternativă la ochelarii de vedere, dar pot fi și o soluție viabilă la intervenția chirurgicală de corecție.

De regulă poți purta lentile de contact, medicul specialist este singurul în măsură să te ajute. Dacă ești o persoană activă, cu atât mai mult vei fi îndrumat spre utilizarea acestor dispozitive, dacă starea de sănătate va permite.

2. Tipuri de lentile de contact

Sunt multe variante de lentile de contact disponibile. În timp ce unele sunt cu dioptrii, altele pot fi colorate. Dacă ne gândim la perioada de utilizare, există lentile de contact de unică folosință, lunare sau anuale ce pot fi purtate zilnic.

Lentilele specializate pentru aproape toate tipurile de corecții ale problemelor vederii se regăsesc în magazinele dedicate. Comandă lentile Alcon pentru afecțiunea ta și te vei bucura de toate avantajele oferite de acest producător, astfel încât nevoile tale specifice să fie acoperite, iar tu să te bucuri de vedere clară și corectă, de independență, confort sporit și încredere în forțele proprii.

3. Învață să aplici corect lentilele de contact

Ai auzit probabil până acum că pentru unele persoane lentilele de contact sunt inconfortabile și întreaga procedură de aplicare și scoatere a lor de la ochi este greoaie. Aceasta se întâmplă în cazul în care pașii nu sunt realizați corect. Iată ce trebuie să știi despre modul corect de aplicare a lentilelor de contact.

Mâinile trebuie spălate și uscate înainte de a începe operațiunea. Plasarea lentilei pe vârful degetului arătător de la mâna dominantă este importantă, astfel vei putea observa forma corectă a lentilei și asemănarea acesteia cu un bol. Când poziția sesizată este cea a unei farfurii, lentila nu este poziționată corect. Cu ajutorul degetului mijlociu de la aceeași mână vei trage de pleoapa inferioară și cu degetul arătător al celeilalte mâini vei ridica pleoapa superioară. Trebuie să privești drept înainte și să așezi lentila pe suprafața ochiului. Imediat vei da drumul pleoapelor și îți vei roti privirea de câteva ori pentru a ajuta lentila să se poziționeze corect, apoi vei clipi de mai multe ori. Dacă lentila de contact este așezată perfect, te vei simți confortabil și vei vedea clar, așadar vei putea repeta procedurile pentru celălalt ochi.

4. Respectă instrucțiunile pentru îndepărtarea corectă a lentilelor de contact

Mâinile trebuie să fie curate înainte de a îndepărta lentilele de contact, pentru ca microbii sau impuritățile să nu ajungă în ochi și să provoace infecții. Va trebui să privești în sus și să tragi de pleoapa inferioară a ochiului pentru a prinde ușor lentila între buricul degetului mare și cel arătător. Dacă strângi ușor de marginile lentilei și o tragi spre exterior vei reuși să o îndepărtezi.

5. Află cum se întrețin corect lentilele de contact

Fiecare producător de lentile de contact are instrucțiuni de întreținere și recomandări în ceea ce privește soluția optimă de curățare și îngrijire. Dacă respecți indicațiile de folosire, schimbi produsele în termenul indicat și mergi la controale oftalmologice periodice vei avea o vedere sănătoasă, clară și corectă. Nerespectarea indicațiilor poate provoca infecții, deteriorarea vederii sau agravarea stării.

 

Lentilele de contact existente astăzi pe piața de profil sunt produse de calitate care îmbină utilitatea cu funcționalitatea. Dispozitivele medicale oferă claritate vederii, rezistență sporită, adaptabilitate și independență. Dacă ai recomandare medicală pentru acestea și respecți instrucțiunile de folosire și întreținere te vei putea bucura de toate avantajele oferite de aceste produse.

(Sursa foto Shutterstock)