Uleiul de smirnă este un adevarat dar al naturii

Uleiul de smirnă este un adevarat dar al naturii

Smirna este cunoscută pentru parfumul său bogat, afumat și dulce, iar cercetările științifice moderne încep să găsească dovezi care sugerează că smirna poate oferi unele beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este important de reținut că multe dintre aceste afirmații necesită studii suplimentare.

Uleiul de smirnă este unul dintre cele mai vechi uleiuri esențiale utilizate în tratarea și ameliorarea diferitelor afecțiuni, de-a lungul timpului. Este menționat în textele biblice, este o parte importantă a medicinei ayurvedice din India și a fost găsit în mormintele egiptene antice care au mai mult de 2.000 de ani. În Egiptul Antic, smirna era folosită pentru a trata herpesul, iar grecii antici îl foloseau ca antiseptic pentru soldați pentru a curăța rănile de luptă.

Ce este uleiul de smirnă?

De-a lungul timpului, uleiul de smirnă a fost folosit ca remediu popular pentru afecțiuni extrem de variate, de la indigestie, la afecțiuni dermatologice, tuse, respirație urât mirositoare și hemoroizi. Deși este un extract natural, acest lucru nu înseamnă că uleiul de smirnă se poate administra fără niciun risc. În general, din smirnă se obține un ulei esențial potent, concentrat și nediluat, motiv pentru care este recomandat sa fie întotdeauna diluat într-o bază (ex. apa, uleiuri). Se poate folosi atât la băi, cât și pentru inhalații sau masaj și nu se administrează intern decât atunci când se află sub formă de capsule.

Beneficii antioxidante

Un studiu publicat în jurnalul științific Food and Chemical Toxicology a constatat că emulsia de smirnă s-a dovedit eficientă în lupta împotriva hepatotoxicității induse de către plumb.
Autorii studiului au concluzionat că acest lucru s-a datorat efectului antioxidant puternic al smirnei ce a îmbunătățit mecanismele antioxidante și de apărare imună. Antioxidanții ajută la neutralizarea stresului oxidativ din organism care este cauzat de presiunile mediului, cum ar fi poluarea și alți factori.

Util contra aftelor

Pentru persoane care s-au confruntat cu inflamații la nivelul gurii sau cu afte, clătirea gurii cu o cantitate mică de ulei de smirnă diluat poate ajuta la reducerea durerii și la grăbirea procesului de vindecare.
Un studiu a arătat că utilizarea unei ape de gură care conținea smirnă ca ingredient activ a ajutat la reducerea rănilor și durerii de la nivelul gurii la peste 80% dintre pacienți. Cu toate acestea, este important de menționat că acest lucru s-a datorat contactului direct dintre smirnă și răni, și nu prin înghițirea apei de gură care nu este indicată.

Există riscuri?

În ciuda studiilor care sugerează că smirna conține compuși ce pot fi utili din punct de vedere terapeutic, nu este totuși recomandată administrarea internă, înghițirea niciunei cantități de ulei de smirnă. Studiile au arătat o serie de efecte toxice ale consumului de smirnă, cum ar fi creșterea ritmului cardiac și se poate ajunge la aritmii (modificări ale ritmului cardiac normal).

În plus, se pare că uleiul de smirnă poate interfera semnificativ cu anumite medicamente anticoagulante, medicamente ce nu permit coagularea sângelui și formarea de cheaguri. Persoanele care sunt însărcinate nu ar trebui să consume niciodată ulei de smirnă sub nicio formă, deoarece acesta poate fi legat de avorturi spontane și malformații congenitale, smirna putând să provoace crampe uterine și sângerare.

Cuvinte cheie