8 beneficii surprinzătoare pe care le are humusul

Adesea consumat cu legume sau pită, humusul este un preparat versatil și cremos, obținut din năut, tahini (pastă de susan) și lămâie. Humusul conține proteine vegetale, fibre, grăsimi și alți micronutrienți, relatează Verywell health.

O cană de năut conține 114 miligrame de calciu și 158 mg de magneziu. Foto: Arhivă
O cană de năut conține 114 miligrame de calciu și 158 mg de magneziu.

Principalul ingredient din humusul tradițional este năutul. Acesta este bogat în fibre, proteine și alți micronutrienți, precum folatul și fierul. O porție de humus (aproximativ 2 linguri) oferă aproximativ 2 g de fibre, sau 7% din doza zilnică recomandată. Specialiștii recomandă consumul a 25-38 g de fibre zilnic.

Humusul asigură o cantitate mică de proteine per porție. De menționat este și faptul că proteinele de origine vegetală, precum năutul, nu au grăsimi saturate.

Carbohidrații din acest preparat sunt complecși și sunt compuși din fibre și amidon rezistent, cum ar fi amiloza. Acești carbohidrați sunt digerați mai lent și acționează ca prebiotice, care hrănesc bacteriile bune din intestin.

Carbohidrații complecși, precum fibrele, se descompun mai greu și cresc senzația de sațietate. O dietă bogată în fibre poate reduce riscul de constipație. Carbohidrații complecși includ legumele, leguminoasele (fasolea) și cerealele integrale.

Alți micronutrienți

O porție de humus conține cantități mici de micronutrienți, cum ar fi: potasiu, cupru, fier, calciu, folat și colină.

8 beneficii ale humusului de care poate nu ai auzit 

Risc scăzut de diabet de tip 2

Consumul mai multor legume, alimente integrale, leguminoase și nuci este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2 și de rezistență la insulină. Acest lucru se datorează probabil substanțelor fitochimice care se găsesc în plante și fibre.

Bun pentru intestin

Fibrele din hummus provin din năut, care conține fibre insolubile, fibre solubile și amidon rezistent (un prebiotic). Prebioticele contribuie la un intestin sănătos (sau microbiom), fiind asociate cu diverse beneficii, inclusiv un risc redus de boli cardiovasculare, diabet, anumite tipuri de cancer și boli inflamatorii intestinale.

Poate reduce inflamația

Humusul este făcut, de obicei, cu tahini (pastă de susan). Susanul este bogat în sesamină, un lignan cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Studiile efectuate pe animale și în laborator arată că sesamina acționează ca antiinflamator în diverse afecțiuni inflamatorii.

Cuvinte cheie