„Alegeri potrivite” si avantajele prezentei de sine … multilingvistice

Astazi, invitatul emisiunii Business Philosophy a fost Victor Yila. Nu doar in calitate de artist si cantart, ci ca lector universitar. Ne-a vorbit despre avantajele absolvirii Facultății de Inginerie în Limbi Străine (FILS) din cadrul Universității Tehnice de Construcții București (UTCB).

 

Ce „Alegeri potrivite” sa facem pentru a fi mai prezenti in viata noastra?

Mai avem inca 3 saptamani de furca cu Marte si cu provocarea  de a ne transforma prin actiune. Mercur, profesorul comunicarii ne lasa treptat in zeama noastra si preda stafeta Lunii, care ne invita sa transcendem mintea si sa observam ce simtim.

Zilele ce urmeaza stau sub semnul Lunii. Asadar ne exersam abilitatatea de a simti. Si aici ma refer la aspecte interioare cat si exterioare

Dialogul interior ne ofera perceptia pe care o avem vis a vis de ceea ce se petrece in exteriorul nostru. Asadar e bine sa observam ceea ce ne tot spunem in mod repetitiv si ne face sa nu ne simtim tocmai confortabil in pielea noastra.

Ce remedii putem folosi?

Remediul floral Bach de Mar Paduret, datorita rolul sau purificator in plan fizic si mental, ne va aduce cu siguranta mai multa armonie. Cerato ne va ajuta sa avem incredere in propria intuitie.

Prezenta este cea care ne conecteaza cu exteriorul. Cea care ne conduce de la cearta la un dialog constructiv.

Odată ce începem să luăm în considerare efectele acțiunilor noastre, gândurile, cuvintele și vorbirea noastră, odată ce le vedem profund, ne dam seama de influența preventivă a acestora, pentru crearea starii interioare.

Anumite modele de dependență nesanatoasa dispar. Invățăm să fim mai altruiști și mai puțin dăunători și toxici în mediul nostru.

Bineînțeles, acesta este tot un proces de încercare și eroare. Uneori cădem din nou în obiceiurile și modurile noastre vechi de functionare, dar treptat, conștientizarea începe să ne arate că acele moduri vechi duc doar la mai multă durere, Astfel, încet, încet, în mod lent, învățăm. Când moralitatea noastră interioară naturală iese la suprafață, ne simțim mai siguri pe noi. Manifestăm acest dar interior pe care il avem. Este un dar care ne face să ne simțim mai umani și ne oferă mai multa profunzime.

A avea conștientizare înseamnă a fi deschis, ca un arc. A primi feedback. Chiar și critici cu o anumită equanimitate. Nu vorbim despre a deveni un maestru Zen, dar devenim mai umani și astfel suntem mai integrați în lumea din jurul nostru.

Conștientizarea face asta. Aduce un sentiment de calm. Calmitatea în lumea noastră modernă iese în evidență cu adevărat. De fapt, calmul, calmul autentic, a ieșit mereu în evidență. O persoană sigură de sine este o persoană calmă. Și nu este vorba despre încredere sau carismă. Acestea sunt trăsături de caracter ce vorbesc despre prezența noastra.

Prezența este ca lumina și Absența este lipsa luminii. Prezența se deplasează prin  genele noastre în diferite grade. Fie este doar un vizitator ocazional, fie este un prieten obișnuit, care vine în vizită și, de fiecare dată când vine, aduce un sentiment de calm și claritate.

Urmareste recomandarile in materialul video:

Rolul neuroplasticitatii este recunoscut la ora actuala in dezvoltarea sanatoasa, invatare, memorie,
recuperarea dupa leziuni ale creierului si schimbarile produse prin psihoterapie. In cea mai mare
parte a secolului 20 oamenii de stiinta credeau ca structurile cerebrale raman neschimbate dupa
copilarie. Aceasta credinta a fost insa schimbata de cercetarile recente care au aratat ca
neuroplasticitatea se pastreaza in perioada de adult.

Avantajele invatarii unei limbi straine:

1. Dezvoltarea creierului
Centrii de limbaj din creier se dezvoltă, de fapt, ca urmare a învăţării unei limbi cu succes. Cu cât înveţi mai bine, cu atât mai mult acele zone vitale din creier se dezvoltă.

2. Prevenirea demenţei
Bilingvismul întârzie boala Alzheimer în cazul persoanele susceptibile cu până la cinci ani. Pare incredibil, dar studiile continuă să susţină acest rezultat. Pentru a pune acest lucru în context: efectul învăţării unei alte limbi asupra demenţei este mult mai de succes decât orice s-a reuşit cu ultimele medicamente.

3. Auzi mai bine limba
Să fii bilingv poate conduce la îmbunătăţirea abilităţilor de ascultare, din moment ce creierul trebuie să lucreze mai mult pentru a distinge diferitele tipuri de sunete din două sau mai multe limbi.

4. Devii mai sensibil la limbi
Copiii din familiile bilingve pot distinge limbi pe care nici măcar nu le-au mai auzit înainte. Prin simplul fapt că sunt expuşi la diferite sunete, de exemplu, spaniolă şi catalană, acest lucru îi ajută să spună diferenţa dintre engleză şi franceză.

5. Îţi îmbunătăţeşti capacitatea de memorare
Copiii educaţi într-un mediu bilingv au o memorie de lucru mai durabilă decât cei educaţi doar într-o singură limbă. Acest lucru înseamnă că sunt mai buni la calcule mentale, citit şi multe alte abilităţi vitale.

6. Mai buni la multi-tasking
Persoanele bilingve pot trece mai repede de la o sarcină la alta. Acestea manifestă o mai mare flexibilitate cognitivă şi le este mai uşor să se adapteze la circumstanţe neaşteptate.

7. Creşterea atenţiei
Bilingvii au un control mai bun al atenţiei şi reuşesc să limiteze mai bine elementele de distragerea a atenţiei.

8. Dublează activarea
Dezvoltările cognitive, cum ar fi atenţia îmbunătăţită şi o mai bună abilitate multi-tasking, se pot produce deoarece oamenii bilingvi au ambele limbi activate în acelaşi timp şi trebuie să monitorizeze în continuu care este cea potrivită. Tot acest schimb înainte şi înapoi conferă beneficii mentale.

9. Noi moduri de a vedea
Să înveţi o nouă limbă poate schimba, în mod literal, modul în care vezi lumea. Studiul limbii japoneze, de exemplu, limbă care are termeni de bază pentru albastru deschis şi albastru închis, te poate ajuta să percepi culoarea în moduri diferite.

10. Îmbunătăţirea limbii native
Din moment ce o a două limbă îţi atrage atenţia privind regulile abstracte şi structura limbii, acest lucru te poate face mai bun la limba nativă. Aşa cum afirmă Geoffrey Willans:

„Niciodată nu poţi înţelege o limbă până ce nu înţelegi cel puţin două.”

 

 

 

 

 

Cuvinte cheie