Anasonul contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv

In Agenția de Impresii, Terapie & Sanatate On
- Updated

Anasonul face parte din familia Apiaceae, fiind o plantă aromatică, erbacee, anuală, heliofilă, care preferă clima caldă. La începuturi, a fost cultivat în Egiptul Antic și Asia Mică, iar ulterior s-a răspândit și în alte părți ale lumii. Din florile de culoare alb-gălbui de pe tulpinile verticale ies fructele cenușii aromate, cu un gust ușor dulce. Anasonul este înrudit cu pătrunjelul. Conține numeroase substanțe nutritive, grase, proteice, mucilagii, cumarine, tocoferol, dar și ulei volatil, care este reprezentat de o cantitate mare de anetol, dar și acid anisic, eugenol.

Anasonul este considerat plan­tă medicinală, dar și condiment. Se­min­țele anasonului sunt o sursă excelentă de fier, vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, potasiu și zinc. Este tonic digestiv, antispastic, diuretic, aperitiv, vermifug, emenagog, stimulează secrețiile glandulare, estrogenic, acționează asupra lobului anterior al hipofizei, carminativ, eupeptic, în doze mici este expectorant, iar în doze mari este antiseptic, stopând procesele fermentative de la nivelul intestinului gros. ­

Anasonul contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv. Reduce spasmele și balonarea ce pot apărea la nivelul intestinului. Îmbunătăţește digestia și crește pofta de mâncare, prin îmbună­tățirea secrețiilor digestive, gastrice, pancreatice, intestinale și biliare.

Anasonul contribuie și la normalizarea secreției de lapte la lăuze, la menținerea sănătății arborelui bronșic, combate efectele diabetului, combate eficient simptomele toxiinfecției alimentare, tratează candidoza etc. Așa­dar, anasonul se utilizează ca adjuvant în colici intestinale, balonare, colici abdominale la sugari, anorexie, insuficiență pancreatică, indigestii, dismenoree, bronșite, tuse spastică, astm, gripă, astenie, vomă psihogenă, viermi intestinali. Anasonul se utilizează cu prudență la persoanele cu ten alergic.

Fursecuri dulci cu anason

Ingrediente: 2 ouă, 100 g zahăr, 100 g făină, coaja de la o lămâie, 1 linguriță semințe de anason, 100 g nuci măcinate.

Mod de preparare: se cerne făina, se rade coaja de lămâie și se pisează semințele de anason, apoi se pun toate ingredientele într-un castron și se amestecă bine până se omogenizează com­poziția, după care se tapetează o tavă de aragaz cu hârtie de copt, apoi se ia cu lingurița din aluat în tavă mici grămăjoare ușor aplatizate. Se pun la cuptorul preîncălzit, la 150 grade C, până se rumenesc ușor.

Lichior de anason

Ingrediente: 500 ml vodcă, 20 g anason stelat, 3 boabe coriandru, 1 baton scorțișoară, sirop din 250 g zahăr tos și 250 ml apă.

Mod de preparare: într-un borcan de sticlă cu capac se pun anasonul stelat, coriandrul, batonul de scorțișoară și alcoolul, se închide ermetic și se lasă două luni la macerat. În acest interval de timp se agită ușor vasul zilnic. Se prepară un sirop legat ca pentru dulceață, din 250 ml apă și 200 g zahăr tos, se lasă la răcit și apoi se adaugă în recipientul cu alcool și condimente, se agită ușor pentru omogenizare și se mai lasă la macerat încă o săptămână, după care se filtrează lichiorul prin­tr-o sită, se închide ermetic și se depozitează la rece. Se servește cu felii de lămâie și cu un pahar de apă minerală alături.

You may also read!

Ana Bogdan își încarcă bateriile în munți

Ana Bogdan, locul 134 mondial, a luat o pauză de tenis, după sezonul destul de încărcat pe care l-a

Read More...

WTA a publicat calendarul pentru sezonul 2020

WTA a dat publicităţii calendarul pentru sezonul 2020, care începe pe 6 ianuarie. Conform tenisite.info, modificările faţă de sezonul

Read More...

Mesajul lui Ianis Hagi pentru cei 30.000 de copii care au fost pe Arena Națională

Deși nu a jucat în meciul cu Norvegia, Ianis Hagi a fost impresionat de atmosfera pe care au creat-o

Read More...

Mobile Sliding Menu