Recomandari pentru sanatatea varstei a treia

Recomandari pentru sanatatea varstei a treia

• Consumaţi multe lichide “hrănitoare”! Aceasta este vârsta la care deshidratarea se simte cel mai tare; de la un procent de 70-75% apă cât conţine organismul uman (copilul mic are chiar 80% apă), acum deja discutăm de circa 55-60% procent de apă. De aceea regimul alimentar va trebui să fie bazat în special pe lichide hrănitoare, dulci şi călduţe. 

În categoria lichidelor hrănitoare mai găsim: sucurile de fructe proaspăt stoarse (struguri, pere, mere, portocale), călduţe şi eventual preparate cu miere, apa din interiorul nucii de cocos, supele cremă în care se adaugă unt clarifiat etc. Un truc eficient în a întârzia deshidratarea organismului la aceste vârste este somnul. Un somn bun poate face acest lucru, ate­nuând efectele neplăcute ale deshidratării: apariţia ridurilor, uscarea pielii, a mucoa­selor şi a părului, diminuarea simţurilor. În aceleaşi tratate ayurvedice se afirmă că lipsa de somn face parte din categoria factorilor “usucători”, care favorizează eli­minarea apei din ţesuturi. Pentru a vă bucura de un somn bun, beţi seara înainte de culcare un ceai în care puneţi valeriană, tei, mac, roiniţă.

• Faceţi o selecţie riguroasă a ali­men­telor pe care urmează să le consu­maţi! Odată trecută perioada maturităţii, focul digestiv nu mai are aceeaşi intensitate, de aceea este necesar să evitaţi crudităţile şi alimentele uscate, precum şi produsele de cofetărie şi patiserie, care suprasolicită sistemul digestiv. Dacă vă este poftă de dulciuri, optaţi pentru cele preparate în casă folosind miere sau zahăr brun.

• Zilnic, dimineaţa, luaţi câte puţin din următoarele remedii naturale cu efect revigorant: polen, lăptişor de matcă, căti­nă, fiole de ginseng.

• Luaţi remedii tonice cerebrale (gingko biloba, busuioc, rozmarin)! Ayur­veda (medicina tradiţională indiană) recomandă administrarea de asemenea remedii la orice vârstă, cu atât mai mult acum. Unul dintre mo­tive este acela că, odată cu înaintarea în vârstă, memoria este tot mai încărcată şi solicitată iar aceste remedii reprezintă o adevărată hrană pentru celulele nervoase.

• Foarte important: luaţi remedii pen­tru restabilirea echilibrului hormo­nal! O mare parte din problemele bătrâ­ne­ţii se de­clanşează odată cu instalarea meno­pau­zei, respectiv andropauzei. Dacă luaţi plante ce conţin fito-hormoni, indiferent de cât de înaintat sunteţi în vârstă, atunci starea generală a organismului va fi mult îmbunătăţită. Aceas­ta, deoarece hormonii au un rol deosebit de important în menţinerea stării de sănătate şi a stării de “bine”. Pentru bărbaţi sunt recomandate: colţii babei, brânca ursului, năpraznic iar pentru femei plante indiene precum: shatavari, ashoka, lemn dulce.
Sursa:indianherbal.ro

Cuvinte cheie