Astăzi este doar despre astăzi!

Astăzi este doar despre astăzi!

Tot ceea ce este sigur este chiar in acest moment. Prezentul este tot ceea ce avem. Deci trebuie sa ne intrebam: „ De ce suntem atat de preocupati de ceea ce a fost si ce va fi?”

Gandurile au tendinta de a sari peste timp. Daca nu ne gandim la planurile viitoare, ne gandim la actiunile anterioare si la modul in care ne-au condus la situatia de fata; lucru nu prea sanatos pentru sanatatea psihica.
Este un ciclu de introspectie fara sfarsit.

Toata negativitatea este cauzata de acumularea timpului psihologic si de negare a prezentului. Anxietate, tensiune, stres, ingrijorare – toate felurile de frica- sunt cauzate de prea multa preocupare de ce a fost sau de ce va fi. Vinovatia, regretul, resentimentele, nemultumirea, tristetea, amaraciunea si toate formele non-iertare sunt cuzate de lipsa trairii in prezent.
Nu este usor sa fii prezent in momentul in care traiesti. Este nevoie de o vointa puternica de a renunta la trecut si de a permite viitorului necunoscut sa se dezvaluie fara ingrijorare.

Este in natura noastra sa ne amintim de trecut si de ceea ce am invatat din greseli, insa doar atat, fara sentimente negative ca regrete, furie, frustare, etc.  Nu trebuie retrait ceea ce a fost, ci sa deschidem o noua cale. De ce ar trebui sa ne preocupe o problema care inca nu a aparut?

A trai in prezent ne elibereaza de orice povara inutila si ne permite sa traim intr-un mod eficient.
Trecutul nu conteaza. Sigur, trecutul afecteaza unde esti  in momentul de fata, dar nu poti  trai in el. Greselile pe care le-ai facut, oamenii care te-au ranit, toate sunt lucruri din trecut. Uneori suntem blocati in trecut, deoarece nu putem lasa oamenii sau sentimentele sa mearga mai departe. Traim in fiecare zi cu regrete sau cu intrebarea „Ce s-ar fi intamplat daca… ?”, preocupandu-ne cum am fi putut schimba prezentul. Dar acesta lupta a gandurilor este inutila, neputand schimba prezentul oricat de mult ne-am chinui. Lucrurile deja s-au intamplat, iar in acest moment poti pierde ceva nou si minunat pentru ca nu poti renunta la trecut.

Prezentul este cel mai important lucru din viata ta. Cu cine va aflati, cum faceti, de ce radeti sau plangeti, ce faceti acum? Totul conteaza. Pentru ca traiesti in prezent. Cum te-ai simtit acum 10 luni sau 5 ani nu mai conteaza.

Uitam ce inseamna sa traim in prezent, pentru ca noi credem ca trecutul si viitorul nostru determina cine suntem si cum ne simtim.

Viata ar trebui sa fie despre cine sunteti acum.

Bucurati-va de prietenii si relatiile pe care le aveti in prezent si uitati orice este in neregula din trecut sau care at putea fi in viitor. Viata ar trebui sa fie despre ceea ce faci acum, nu greselile pe care le-ai facut inainte. Asa ca nu mai puneti accentul pe trecut sau viitor; intoarceti-va spre prezent si traiti-l.
Nu va faceti griji pentru trecut, pentru ca trecutul s-a terminat. Nu va preocupati de viitor, caci maine nu se stie niciodata ce ne asteapta.

Tot ce avem este chiar acest moment.

Acum sa facem un exercitiu de rememorare a copilariei tale. Acorda-ti 2-3 minute pentru a face acest exercitiu in care vei redeveni copil. Foloseste-te de amintirile tale, pentru a te inspira si a te identifica cu ” omuletul fara griji si probleme” si adu-ti aminte de momentul in care aveai 5-6 ani si te aflii la joaca, de dimineata pana seara. Fii constient ca in acele momente de joaca, nu iti trece prin minte decat sa te joci si sa traiesti fiecare clipa alaturi de copii din jurul tau si de jucariile tale. Te bucuri de fiecare moment pe care il petreci cu jucaria ta preferata.

Practica acest exercitiu de fiecare data cand te simti coplesit de problemele vietii.  Iti va aduce momente de bucurie, te va detensiona si iti va oferi o clipa din minunata ta copilarie.
Unul din cei mai buni autori ce au scris despre prezent este Eckhart Tolle. Iata opinia lui despre inevitabilul din viata ta:” A accepta tot ceea ce apare in acest moment, este o practica spirituala esentiala.

Chiar daca practici doar acest lucru, nu vei mai avea nevoie sa citesti o multime de carti sau sa inveti alte tehnici de meditatie.

Acceptarea lucrurilor care apar in afara si inlauntrul tau iti ofera libertatea. Mintea conditionata iti va spune sa nu faci acest lucru, pentru ca ea crede ca opunand rezistenta, va deveni libera.

Lucrurile stau exact invers. Daca opui rezistenta, te blochezi si mai mult. Cand incetezi sa crezi ceea ce iti spune mintea, realizezi ca cea mai rapida transformare poate avea loc atunci cand accepti ceea ce este, asa cum este.

In acel moment, viata se poate misca liber prin tine. Mintea conditionata nu mai obstructioneaza viata. ”

Cuvinte cheie